'Je mag anders zijn; dat is zelfs goed'

Sport050
Nieuws
'Je mag anders zijn; dat is zelfs goed'

'Je mag anders zijn; dat is zelfs goed'

Jeffrey Klok is de nieuwe libero van Samen Lycurgus. Het 23-jarige toptalent maakte de overstap van landskampioen Dynamo met de ambitie in Groningen alle prijzen te winnen. Daarnaast doet hij ook buiten het veld van zich spreken. Als ambassadeur van de Alliantie Gelijkspelen zet Jeffrey zich in voor een sportcultuur waar iedereen welkom is en iedereen zichzelf kan zijn.

Dat 'jezelf zijn' speelt een grote rol in het leven en de carrière van Jeffrey. Als zoon van oud-international Marko Klok kwam hij al vroeg in aanraking met volleybal. Zijn talent bleek overduidelijk en kenners voorzagen een grote toekomst. De jonge Klok ging de top halen; daarover was iedereen het eens.

Angst
Behalve Jeffrey zelf. “Ik heb lang gedacht dat ik nooit de Eredivisie zou halen. Niet vanwege mijn kwaliteiten, maar omdat ik homo ben. Ik dacht er geen homoseksuele topspelers waren en was ervan overtuigd dat het ook niet geaccepteerd zou worden. Uit angst om afgewezen te worden en de eventuele gevolgen voor mijn carrière heb ik het bewust stil gehouden. Ook toen ik een contract tekende bij Dynamo. Want als ze erachter kwamen, wilden ze me vast niet meer hebben. Dacht ik.”

Geaccepteerd
Enkele maanden later koos Jeffrey ervoor om 'uit de kast' te komen. “Dat was niet gemakkelijk. Mijn ouders vonden het in eerste instantie moeilijk en om het aan mijn team te vertellen, was helemaal een drempel. Gelukkig was die angst ongegrond. Bij de club toonde iedereen begrip en binnen de Eredivisie bleek ik echt niet de enige homoseksuele speler te zijn. Ik werd dus 'gewoon' geaccepteerd, dat was wel een opluchting.”

Comfortabel
De acceptatie gaf een nieuwe impuls aan de ontwikkeling van Jeffrey. “Ik kon eindelijk vertellen wie ik was en vooral mezelf zijn. Als topsporter, maar dat geldt voor iedereen, is het belangrijk om je comfortabel te voelen en niet beperkt te worden. In een omgeving waarin je jezelf kan en mag zijn; dan kun je de beste versie van jezelf worden. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor het team.”

'Ook bij sport kan het scheldwoord 'homo' ontzettend kwetsend zijn'

Voorbeeld
Vanuit zijn ervaringen probeert Jeffrey nu ook anderen te helpen en een voorbeeld te zijn. Zo gaf hij onlangs een gastles aan schoolkinderen “Ik herken veel in de verhalen en vragen van jongeren. Als je jong en onzeker bent, kan het soms lastig zijn om te accepteren dat je 'anders' bent dan je omgeving. Vooral als er weerstand is of onbegrip. Maar je mág anders zijn; dat is zelfs goed. Dat draag ik ook uit door erover te praten en het bespreekbaar te maken.”

Pilot Corpus
Jeffrey is ook ambassadeur van de Alliantie Gelijkspelen in Groningen. Dit is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die zich inzetten om LHBTI+-acceptatie in de sport te bevorderen. Vanuit die rol is hij ook betrokken bij een pilot op Sportpark Corpus den Hoorn die op 16 september van start gaat. Een onderdeel ervan is een speciaal programma gericht op trainers, coaches, spelers en bestuurders van sportverenigingen.

Scheldwoord
“Daarnaast geven we ook workshops en bezoeken sportverenigingen en scholen,” legt Jeffrey uit. “Deels om bewustwording te creëren. Bij veel sporten hoor je het woord 'homo' als scheldwoord. Bijvoorbeeld als iemand een slechte bal geeft. En ook al is het vaak niet zo bedoeld, kan het ontzettend kwetsend zijn. Ik heb dat zelf ook ervaren en durfde er vroeger niets van te zeggen. Nu doe ik dat wel en als je het eenmaal hebt uitgelegd, is er vaak begrip.” “Communicatie is dus heel belangrijk. Evenals de acceptatie dat niet iedereen hetzelfde is. Iedereen mag ook anders zijn, dat maakt het juist leuk. Zeker in sport. Het maakt niet uit wie je bent, wat je kleur, achtergrond of je geaardheid is. Als je samen een team bent, kom je tot de beste prestaties.”

Uniek succes
Dat 'samen' is meteen een mooi haakje naar Samen Lycurgus, waarmee Jeffrey dit seizoen voor succes gaat. “We hebben veel ambitie en willen alle prijzen winnen. De Supercup, de landstitel en de beker. Daarnaast kijk ik enorm uit om in een vol MartiniPlaza te spelen; dat is echt een belevenis.” “Persoonlijk wil ik ook stappen maken. Als mens, als topsporter en als ambassadeur van de Alliantie Gelijkspelen. Zolang het nodig is, blijf ik me inzetten voor een inclusieve sportcultuur. Het mooist zou zijn als het over vijf jaar niet meer nodig is en er dan alleen nog wordt gesproken over de volleyballer Jeffrey Klok. Dat zou pas écht een uniek succes zijn.”

Meer over Sporten voor Iedereen en de pilot op Sportpark Corpus den Hoorn lees je hier.

Jeffrey Klok