Paarse Vrijdag: zeg het met kleur

Sport050
Nieuws
Paarse Vrijdag: zeg het met kleur

Paarse Vrijdag: zeg het met kleur

Op vrijdag 8 december is het Paarse Vrijdag: een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit tonen met LHBTI+-ers. Deze afkorting staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen. Paarse Vrijdag is een mooie stap die hopelijk helpt bij het creëren van draagvlak én om bewustwording rondom dit thema te versterken. Tessa Spijker is één van de nieuwe ambassadeurs van de Alliantie Gelijkspelen, die ernaar streeft dat LHBTI+-personen zich óók bij sportverenigingen veilig en geaccepteerd voelen.

Het lijkt vanzelfsprekend dat je gewoon lid kunt worden van een sportvereniging en je je dan veilig en thuis voelt. Alleen is dat niet altijd het geval. Veel LHBTI+-personen voelen zich regelmatig buitengesloten. Soms zelfs zo erg, dat zij stoppen met sport. De gemeente Groningen vindt dat iedereen mee moet kunnen doen. Daarom is afgelopen september een pilot gestart op sportpark Corpus den Hoorn, in samenwerking met de Alliantie Gelijkspelen. Het doel van deze pilot is meer aandacht voor inclusiviteit in de sport en een veilige, prettige sportomgeving voor iedereen.

Ambassadeur
Tessa is sinds kort ambassadeur voor deze alliantie. Waarom? “Toen ik op mijn 18e uit de kast kwam, vond ik het best lastig dat ik geen voorbeeld had binnen mijn sportvereniging. Ik voetbalde toen nog in het Friese dorpje Balk, daar was dat zo’n 10 jaar geleden nog écht niet heel vanzelfsprekend. Het had voor mij enorm gescheeld als er iemand was geweest die me het gevoel had kunnen geven: ‘het komt wel goed, ook als je uit de kast komt’. De reden dat ik ambassadeur ben geworden, is dat ik hoop dat ik voor iemand anders zo’n voorbeeld kan zijn. Gelukkig reageerden mijn ouders heel goed op mijn coming- out, ook al vond ik het heel spannend. Als ik één tip mag geven aan ouders, zou dat zijn: spreek het eens uit tegen je kind, dat het oké is om op iemand van je eigen geslacht te vallen. Dat kan al zoveel spanning weghalen en de drempel verlagen.”

“Ook al komen er vaker sporters uit de kast, het is nog altijd niet gemakkelijk."

Tessa Spijker, zaalvoetbalster Drs. Vijfje

Erbij horen
Tessa doet zelf aan zaalvoetbal bij Drs. Vijfje in Groningen, waar 40 herenteams en 10 damesteams spelen. “Ook al komen er vaker sporters uit de kast, het is nog altijd niet gemakkelijk. Zeker als je jong bent, ben je bang om anders te zijn en wil je er gewoon graag bij horen, door je team te worden geaccepteerd. Dan is uit de kast komen een flinke stap. Nou scheelt het ook wel of je in een dorp of stad woont, en helaas ook wel of je man of vrouw bent. Voor mannelijke voetballers bijvoorbeeld, is het echt nog niet gangbaar. Ik hoop dat we door dit soort initiatieven, zoals Paarse Vrijdag en ook de Alliantie Gelijkspelen, een bijdrage kunnen leveren aan de normalisatie van jezelf mogen zijn, in alle opzichten.”

One - Love
Belangrijk onderdeel van de Alliantie Gelijkspelen is de oprichting van een inclusieteam. Inclusie betekent dat iedereen, met of zonder beperking, kan meedoen in de samenleving. Daarnaast worden er workshops voor het bestuur, trainers en leden van sportverenigingen georganiseerd om meer bewustwording te creëren. Ook worden er door de ambassadeurs in samenwerking met de workshopleiders van de John Blankenstein Foundation workshops gegeven op diverse onderwijsinstellingen om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Want, vervolgt Tessa: “Alleen al de discussie rondom de One - Love Armband bij het WK toont aan hoe beladen het onderwerp is, zeker in de voetbalwereld. We zijn er nog lang niet.”

Meer weten over inclusiviteit in de sport en de pilot op Corpus, klik hier.

Tessa Spijker