Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

LED-verlichting

LED-verlichting sportparken

Vanaf december 2017 zijn we gestart met een duurzaamheidsproject op de 16 sportparken in Groningen. Het project bestaat uit twee fasen; het vervangen van de conventionele veldverlichting door led verlichting en daarna introduceren we een nieuw besturingssysteem waardoor de clubs de veldverlichting kan aan/uit zetten door middel van een app.

Inmiddels kunnen we mededelen dat op 13 sportparken de led verlichting is geplaatst. Er zijn ruim 400 armaturen vervangen. Met led verlichting besparen de verenigingen 42% op het energieverbruik. De verlichting is momenteel gedimd tot 70%. Met het introduceren van het nieuwe besturingssysteem kan de club nog meer besparen door de verlichting te dimmen naar trainingsveldniveau (50%). Daarmee draagt het LED-project bij aan de duurzaamheidsambitie om een CO2 neutrale gemeente worden. Voor de clubs heeft het project als voordeel lagere energiekosten en voldoet de veldverlichting aan de KNVB norm.

In fase 2 introduceren we een nieuw besturingssysteem. Momenteel worden de meeste lampen aan/ uit geschakeld door een sleutelschakelaar. Trainers of beheerders zijn verantwoordelijk voor het aan- en uitzetten van de verlichting. Het komt voor dat de verlichting na de training niet wordt uitgezet waardoor een sportpark onnodig verlicht wordt. Soms zelfs de hele nacht.

Met het nieuwe besturingssysteem zet de vereniging de verlichting aan/ uit door een app met QR-code. Zij hebben daarna de keus om een heel of half veld te verlichten en om de verlichting te dimmen tot trainingsveldniveau. Daarmee krijgt de club regie over de eigen energierekening en hebben we geen discussie meer wie wanneer de lampen heeft aangezet.

Het aanvankelijke plan was de bediening van het besturingssysteem voor de verlichting via een pasjessysteem uit te voeren. Op verzoek van de verenigingen is dit aangepast naar een app met een QR-code, wat ook meer past bij deze tijd.

Het vervangen van het besturingssysteem kent problemen door o.a. bekabeling die het signaal niet (voldoende) overbrengt.

Het technische verhaal zullen we eenvoudig houden. Op de sportparken wordt een QR-lezer geplaatst. Hier houdt de trainer of beheerder de QR-code voor van zijn of haar trainingsuur. Er gaat dan een signaal naar  besturingskast die dit signaal omzet  en via de ondergrondse bekabeling de  betreffende led-lampen aanstuurt. Iedere led lamp ontvangt een eigen uniek signaal waarop zij wordt aan/uit gezet op het juiste niveau (wedstrijdveld- of trainingsveldniveau).

De besturingskasten zijn al op sportpark Lewenborg en Corpus den Hoorn gemonteerd. Helaas lopen we tegen problemen aan in de ondergrondse bekabeling. De gemeente gaat onderzoeken welke oorzaken hieraan ten grondslag liggen en hoe zij dit probleem gaat oplossen.

We weten niet of we tegen probleem ook bij de resterende complexen/velden aanlopen maar omdat het om 400 lampen, 400 masten en dus een groot aantal kabels gaat, verwachten we dat het enige tijd kan duren voordat we alles  op de 13 sportparken hebben gerealiseerd

De financiering van het LED-project wordt door een veel elementen bepaald. Hierin speelt ook de levensduur van de lampen een belangrijke rol. De gemeente is nog in gesprek met de Sportkoepel over hoe de financiële bijdrage vanuit de clubs vorm wordt gegeven. Let wel dat als het project afgeschreven is,  de besparing  op de energie volledig voor de clubs is. Vooralsnog belast de Gemeente Groningen nog niets extra’s door aan verengingen.

Nieuw besturingssysteem

Het is zover: het nieuwe besturingssysteem waarmee verenigingen de LED-veldverlichting kunnen dimmen en aan- en uitzetten wordt voor de zomervakantie op alle parken technisch klaar gemaakt. Lees het interview over de succesvolle pilot op Sportpark Lewenborg met Mathijs de Rijber van FC Lewenborg en Joost Klootwijk van Sport050. 

Sport050 zal de komende periode contact opnemen met alle betreffende verenigingen om het proces, de planning en de besturing uit te leggen en af te stemmen. Parallel daaraan zorgt Sport050 ervoor dat de parken technisch worden voorbereid en getest. We starten daarbij natuurlijk eerst met het succesvol afronden van de tweede pilot op  Corpus den Hoorn, maar gaan hier vol vertrouwen mee aan de slag. De verenigingen krijgen uitleg over het gebruik van de software en de app, waarna we de bediening omschakelen van het oude systeem naar het nieuwe systeem. De verenigingen kunnen dan de verlichting bepalen en dimmen en zo invloed uitoefenen op hun energierekening.

Contact

Heeft u vragen over het LED-project of bent u geïnteresseerd om ook door middel van led verlichting bij te dragen aan een duurzame leefomgeving, dan kunt u contact opnemen met Sport050 via