Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

LED-verlichting

LED-verlichting sportparken

Vanaf december 2017 zijn we gestart met een duurzaamheidsproject op de 16 sportparken in Groningen. Het project bestaat uit twee fasen; het vervangen van de conventionele veldverlichting door led verlichting en daarna introduceren we een nieuw besturingssysteem.

Inmiddels kunnen we mededelen dat op 13 sportparken de led verlichting is geplaatst. Er zijn ruim 400 conventionele armaturen vervangen door led armaturen. Met led verlichting besparen de verenigingen 42% op het energieverbruik. De verlichting staat momenteel ingesteld op 70%. Met het introduceren van het nieuwe besturingssysteem kan de club nog meer besparen door de verlichting te dimmen naar trainingsveldniveau (50%). Daarmee draagt het LED-project bij aan de duurzaamheidsambitie om een CO2 neutrale gemeente worden. Voor de clubs heeft het project als voordeel een lagere energiekosten.

In fase 2 introduceren we een nieuw besturingssysteem. Momenteel worden de meeste lampen aan/ uit geschakeld door een sleutelschakelaar. Trainers of beheerders zijn verantwoordelijk voor het aan- en uitzetten van de verlichting. Het komt voor dat de verlichting na de training niet wordt uitgezet waardoor een sportpark onnodig verlicht wordt. Soms zelfs de hele nacht.

Met het nieuwe besturingssysteem zet de vereniging de verlichting aan/ uit door een QR-code aan te bieden. Zij hebben daarna de keus om een heel of half veld te verlichten en om de verlichting te dimmen. Daarmee krijgt de club regie over de eigen energierekening.

Het aanvankelijke plan was de bediening van het besturingssysteem voor de verlichting via een pasjessysteem uit te voeren. Op verzoek van de verenigingen is dit aangepast naar een app met een QR-code, wat ook meer past bij deze tijd.

Fase 2 wordt nu op sportpark Lewenborg en Corpus den Hoorn in bedrijf gesteld. Helaas lopen we tegen een aantal hick ups aan waardoor het project vertraging heeft. Omdat we het graag goed willen doen nemen we de tijd de problemen te onderzoeken. Naar verwachting starten we medio januari op sportpark Lewenborg en Corpus den Hoorn met een pilotfase van 4 weken. De clubs op deze sportparken ontvangen een uitnodiging voor een instructie avond. 

Nadat de uitkomsten van de pilot zijn geëvalueerd en eventuele problemen zijn opgelost, wordt het nieuwe besturingssysteem ook op de andere 13 sportparken in bedrijf gesteld.

De financiering van het LED-project wordt door een aantal elementen bepaald. Hierin speelt de levensduur van de lampen een belangrijke rol. De Gemeente is nog in gesprek met de Sportkoepel over de financiële bijdrage vanuit de clubs. Indien het project afgeschreven is, is het rendement op de energie volledig voor de clubs. Vooralsnog belast de Gemeente Groningen nog niets extra’s door aan verengingen en is het energievoordeel van de led verlichting ten gunste van de clubs.

Contact

Heeft u vragen over het LED-project of bent u geïnteresseerd om ook door middel van led verlichting bij te dragen aan een duurzame leefomgeving, dan kunt u contact opnemen met Sport050 via