Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

LED-verlichting

LED-verlichting sportparken

Vanaf december 2017 zijn we gestart met een duurzaamheidsproject op de 16 sportparken in Groningen. De conventionele veldverlichting wordt vervangen door led lampen. Daarnaast gaan we werken met een nieuw besturingssysteem. Daarmee kunnen de verenigingen de velden gedeeltelijk verlichten en zelfs dimmen om zo ook het energieverbruik te beïnvloeden, ten gunste van de club. De werkzaamheden gebeuren in twee fasen, het aanbrengen van de verlichting en vervolgens het besturingssysteem. Inmiddels zijn op bijna alle sportparken de led lampen reeds gemonteerd.

In fase 2 van het project wordt het besturingssysteem vervangen. Hiermee kan de club kiezen voor het verlichten van een heel of half veld én kan de lichtsterkte bediend worden. Verenigingen hebben hiermee zelf invloed op de nota die zij gaan betalen. Het aanvankelijke plan was de bediening van het besturingssysteem voor de verlichting via een pasjessysteem uit te voeren. Op verzoek van de verenigingen is dit aangepast naar een App met een QR-code, wat ook meer past bij deze tijd. Fase 2 zit nu in de pilot periode en wordt getest.

Het energievoordeel van dit led-project is 42%. De financiering die hier tegenover staat wordt door een aantal elementen bepaald. Ook de levensduur van de lampen speelt een belangrijke rol. Hierover zijn wij nog in gesprek met de Sportkoepel. Indien het project gerealiseerd is, is het rendement op de energie volledig voor de clubs.

Contact

Heeft u vragen over het LED-project of bent u geïnteresseerd om ook door middel van led verlichting bij te dragen aan een duurzame leefomgeving, dan kunt u contact opnemen met Sport050 via