Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Gemeente gaat voor traditionele vakmanschap én innovaties

Gemeente gaat voor traditionele vakmanschap én innovaties

De komende vijf jaar gaat Enk Groen & Golf in de gemeente Groningen de sportvelden onderhouden. Sport is een belangrijke beleidsdoelstelling van de gemeente, die het sportveldonderhoud de komende tijd een kwaliteitsimpuls wil geven. De Enk gaat daar invulling aan geven met nieuwe duurzame technieken. De doelstelling hierbij is flexibiliteit, continuïteit en een efficiënte coördinatie en communicatie.

Nieuwe technieken
De Enk gaat onder andere de gewas sensing-techniek toepassen. Met bodemscans kijken ze hoe de staat van de velden is, zodat ze weten wat er nodig is aan onderhoudswerk en wat niet. Voor het beheer wordt ook de Sportviewer ingezet. Dit systeem is afgeleid van kaartviewer. De kaartviewer is aanvankelijk gemaakt voor de robotmaaiers op de golfbanen, maar blijkt ook heel goed bruikbaar voor dit soort projecten. De medewerkers van De Enk houden er niet alleen de complete historie en status van het onderhoud in bij, maar kunnen er ook direct mee communiceren met Sport050 als opdrachtgever.  

Meten is weten
Het werkgebied beslaat de gehele gemeente Groningen. Sommige sportvelden liggen wel 25 kilometer uit elkaar. Een uitgestrekt gebied waarin de weersomstandigheden kunnen verschillen. Daarom plaatst De Enk op verschillende plekken weerstations waarin ze onder andere meten hoeveel neerslag er valt. Daaruit kan er opgemaakt worden of er op bepaalde plekken extra water nodig is. 

Lokaal uitbesteden
De Enk wil duurzaam werken en uitstoot reduceren. Daarom hebben ze gekeken hoe ze zo veel mogelijk reiskilometers kunnen beperken. Er is bijvoorbeeld een nieuwe vestiging in Groningen geopend. Hierin staan de machines en er is een kantoorruimte voor het personeel. Daarnaast schakelt De Enk lokale bedrijven in. Alles wat uitbesteed wordt aan derden – denk aan zand leveren, afvoer van groenafval – wordt binnen een straal van 15 kilometer van het werkgebied gedaan. 

De beste prijs/kwaliteitverhouding
Het project is De Enk gegund na een Europese aanbesteding. De selectie werd onder andere bepaald aan de hand van opgegeven referenties en het aantal onderhouden gras- en sportvelden. De gemeente Groningen oordeelde uiteindelijk dat De Enk de beste prijs/kwaliteitverhouding had. “De Enk beschrijft uitstekend hoe ze de werkzaamheden wilt gaan organiseren, plannen en managen en heeft dat duidelijk onderbouwd. De wijze waarop de Enk de kwaliteit borgt wordt door het beoordelingsteam ook goed ontvangen, mede dankzij het gebruik van de omschreven Sportviewer en Handmetingen app, waarin de meerwaarde wordt gezien. Het planmatig regulier onderhoud is ook overtuigend beschreven en is onderscheidend.”

Op de foto: Peter Koop, regioleider De Groen & Golf en Marijke Gelling, directeur van Sport050.