Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Gemeente Groningen streeft naar een inclusieve sportcultuur

Gemeente Groningen streeft naar een inclusieve sportcultuur

De gemeente Groningen wil samen met de landelijke Alliantie Gelijkspelen 4.0 de acceptatie van lesbiennes, homo’s, transgenders, biseksuelen en intersekse personen (lhbti) in de sport vergroten. Het streven is een inclusieve sportcultuur waarbij seksuele voorkeur en genderidentiteit geen rol spelen.

Geaccepteerd en veilig
‘Wij vinden dat iedere Groninger de positieve effecten van sporten en bewegen moet kunnen ervaren’, benadrukt wethouder Glimina Chakor (Integratie & emancipatie) ‘Iedereen moet zich overal geaccepteerd en veilig voelen, ook op en langs het sportveld.’

Samen met de Hanzehogeschool Groningen, het Huis voor de Sport en COC Groningen en Drenthe wordt er een speciaal programma gemaakt voor trainers, coaches, spelers en bestuurders van sportverenigingen. Het programma bestaat uit:

•    Ondersteuning door een lhbti-deskundige en een workshopleider met ruime ervaring in de Groningse sportsector. 
•    In samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen wordt er onderzoek gedaan naar het betrekken van verschillende groepen in de samenleving. (inclusie)
•    Het introduceren van een InclusieScan, hoe inclusief zijn de Groningse 
Sportverenigingen.
•    Workshops voor volwassenen en voor jeugd (12 t/m 16 jaar)
•    Een startbijeenkomst met als thema inclusie in de sport.

Het vergroten van de acceptatie en zichtbaarheid van de lhbti-gemeenschap is een belangrijke doelstelling van het diversiteitsbeleid van de gemeente. Volgens sportwethouder Inge Jongman past het streven naar een inclusieve sportcultuur bovendien goed bij de Sport en Beweegvisie 2021. ‘Uitgangspunt is een veilig sportklimaat voor iedereen’, aldus Jongman.  

Startbijeenkomst
De startbijeenkomst en de eerste workshops worden georganiseerd tijdens de Nationale Sportweek van 17 t/m 26 september 2021. De kosten bedragen 14 duizend euro en worden betaald door de alliantie en de gemeente Groningen. De Alliantie Gelijkspelen 4.0 is een samenwerkingsverband van de John Blankenstein Foundation, de KNVB, hockeybond KNHB, sportkoepel NOC*NSF en de Stichting Roze Voetbal Fanclubs. De alliantie wordt ondersteund door de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.