Sport050
Nieuws
Column: Sportgala Groningen

Column: Sportgala Groningen

Ons symposium ‘Motivatie’ op maandag 11 december in Martiniplaza was het voorprogramma van het Sportgala Groningen 2023. Daarin had ik onder meer een ‘on stage’ gesprek met Jeroen Otter, de ‘coach van de coaches’ bij NOC*NSF en voormalig succesvol shorttrackcoach. Op het Sportgala zelf overhandigde hij de prijs aan de sportploeg van het jaar. Jeroen bleek aangenaam verrast door de professionele uitstraling van ons Sportgala en ‘de volle bak’ in Martiniplaza: “Dat jullie dat hebben in Groningen; het lijkt wel een nationaal Sportgala!”

Ja, inderdaad, dat hebben we in Groningen! En daar mogen we heel trots op zijn. Niet alleen op de strakke organisatie, de grote publieke belangstelling en de professionele en ontspannen presentatie van Dione de Graaff, in het dagelijks leven werkzaam bij NOS Sport. We mogen ook trots zijn op het hoge niveau van de genomineerden in iedere categorie: sporter, sportploeg, aangepaste sport en sporttalent. We vergeten wel eens dat in Groningen in vele sporten op het (bijna) hoogste niveau wordt geacteerd. Denk bijvoorbeeld aan voetbal, volleybal, basketbal, hockey, roeien, schaatsen, golf, judo, schaken, dammen en atletiek.

En ja, er is bewegingsarmoede in onze provincie (en elders). En er is een tekort aan vrijwilligers (in de sport). Dat verdient, en heeft, onze volle aandacht. Maar tegelijkertijd zijn er veel breedtesporters en mensen die recreatief bewegen, en veel vrijwilligers die recreatieve en breedtesport mogelijk maken. Op het Sportgala waren er dit jaar maar liefst 10 nominaties uit alle Groninger gemeenten. Net als de sporters werden de vrijwilligers in het zonnetje gezet door video’s te tonen van hun initiatieven en activiteiten, waaronder G-tennis en G-voetbal, waarbij de G dit keer nu eens niet staat voor ‘Groningen’!

Dat dit allemaal mogelijk is, heeft te maken met een groot potentieel aan sport- en organisatietalent in onze provincie, en de bereidheid bij veel Groningers om zich als vrijwilliger maatschappelijk in te zetten. Maar ook met de diverse organisaties die zich bezig houden met sport en bewegen. Zelf ben ik betrokken bij Sport Science & Innovation Groningen (SSIG), een platform voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van sport en bewegen. Samen met Noorderpoort, Provincie en Gemeente Groningen, en vooral ook Martiniplaza en Huis voor de Sport Groningen, organiseren we het Sportgala, om ieder jaar weer te vieren dat we het qua sport en bewegen aardig voor elkaar hebben in Groningen: ‘t kon minder.

‘Er gaat niets boven Groningen’ is echt geen holle kreet.

Sportgala Groningen 2023