Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

5 tips voor gezonde sport snacks

In ons vorige artikel hebben we 4 belangrijke tips gedeeld voor gezonde sportvoeding. Eén van die tips was tussentijds je energievoorraad aanvullen door te eten en drinken. Dit is nodig bij trainingen die langer duren dan 1 uur. Je hebt dan extra brandstof nodig om je sport goed vol te kunnen houden en je lichaam gezond te houden. Tijdens het sporten zijn koolhydraten de belangrijkste brandstof. Wij Eyelien (diëtist) en Merel (leefstijlexpert) geven je hieronder 5 tips voor gezonde sport snacks, die je ook nog eens makkelijk mee kan nemen.

  1. Een banaan

Bananen zijn fantastische sportvoeding om je energie op pijl te houden. Ze bevatten verschillende soorten koolhydraten, snelle én langzame. Door de snelle koolhydraten (glucose) merk je dat je direct meer energie krijgt. De langzame koolhydraten (fructose) moeten eerst worden afgebroken tot glucose, hierdoor geeft de banaan ook over langere tijd voldoende energie.

Tijdens het sporten heb je per uur ongeveer 0,8 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht. In 1 middelgrote bananen zit ongeveer 20 gram koolhydraten. Door de combinatie van snelle én langzame koolhydraten geeft dit genoeg energie om 1,5 uur lekker te kunnen trainen.

Wist je trouwens dat bananen rijk zijn aan magnesium? Magnesium heeft een belangrijke rol in het herstel van spieren. Voor jou als sporter dus onmisbaar.

  1. Een klein handje (3-4 stuks) gedroogde vijgen of dadels

Gedroogd fruit is rijk aan koolhydraten en vezels. Ze zorgen voor een goede stoelgang en darmflora. Daarnaast bevat gedroogd fruit vitaminen en mineralen. Zo bevatten vijgen kalium. Een belangrijk mineraal om je bloeddruk op pijl te houden. En zijn dadels een vitamine B bom. Vitamine B zorgt er voor dat bloedcellen het zuurstof makkelijker kunnen opnemen uit het bloed. Het helpt je je natuurlijke energie op pijl te houden.

3-4 stuks gedroogd fruit geven jou tot wel 90 minuten voldoende energie.

  1. Mueslireep

Mueslirepen zijn er in veel smaken, zo zit er altijd wel één tussen zit die je lekker vind. Waar let je op bij het kopen van een gezonde variant? De meeste mueslirepen zijn 45 of 60 gram per stuk en leveren tussen de 20 en 40 gram koolhydraten per reep. Op het etiket kan je lezen welke ingrediënten er in zitten. De vuistregel is hoe minder ingrediënten, hoe gezonder de reep.

Neem bij een langere training ongeveer ieder half uur een reep van 45 gram of ieder uur een reep van 60 gram. Wij hebben zelf een paar favoriete repen die je gewoon kan kopen in de supermarkt: Graze, Nakd, B’tween en vaak is een reep van het huismerk ook een prima keus. Tijdens het sporten is het belangrijk dat je niet voor een mueslireep kiest zónder toegevoegde suikers. Juist daar haal jij je brandstof uit!

  1. Ontbijtkoek

Ontbijtkoek is rijk aan koolhydraten en levert snel energie. In 1 reep ontbijtkoek zit ongeveer 70 gram koolhydraten. Een nóg voedzamere keus is zelf bananenbrood bakken. Deze kan je in plakken mee nemen voor onderweg. Een eenvoudig en snel recept voor bananenbrood delen we volgende week.

Met 1 ontbijtkoek tijdens het sporten kan je 90 minuten tot 2 uur lekker sporten.

  1. Boterham met jam

Nederland is een broodland. Waar dan niet gewoon een extra bammetje smeren en meenemen? Brood is rijk aan vezels en levert ongeveer 50 gram koolhydraten. Met een beetje jam heb je weer de ideale combinatie tussen snelle suikers uit de jam én langzame suikers uit je (bruine) bammetje.

Wij wensen je een fijn paasweekend en zijn benieuwd voor welke gezonde snack jij hebt gekozen?

Wil je graag begeleiding van één van ons bij een gezonder eetpatroon of sportvoedingstips? Voor een gratis kennismaking of voormeer informatie stuur dan een mail naar info@sport050.nl.