Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Back to normal; daar zit iedereen op te wachten

WIJ Groningen is voor alle inwoners in Groningen. WIJ-teams zijn actief in de woonwijk en helpen inwoners met ondersteuning of iedere hulpvraag. Er zijn op dit moment 13 WIJ-teams actief in de gemeente Groningen. Ook op het gebied van sport en bewegen organiseert WIJ Groningen allerlei activiteiten per woonwijk.

Deze activiteiten stonden de afgelopen maanden op een wat lager pitje, als gevolg van de coronamaatregelen. “Toch hebben wij zeker niet stilgezeten,” zegt Kim Aarts, jongerenwerker in Ten Boer en coördinator gemeente brede activiteiten van WIJ Groningen. “Grote activiteiten waren weliswaar niet mogelijk, maar door maatwerk te bieden en met kleine groepje te werken, hebben we toch nog het nodige kunnen doen.”

Buitenkinderen
Dit maatwerk bestond vooral uit kleinschalige activiteiten. Zo werden in de voorjaarsvakantie een goochelaar en een graffiti-artiest ingezet en startte in Ten Boer een project waarbij jongeren foto's en video’s konden maken. “Daardoor keken ze ineens met heel andere ogen naar de eigen omgeving. Ook zijn we met jongeren gaan wandelen, dat kan natuurlijk altijd. En het leuke is dat sommigen nu echte 'buitenkinderen' zijn geworden.”

Contact houden
Deze wandelingen hadden niet alleen een sportief doel, maar ook om het contact te houden. “Dat vinden wij heel belangrijk. Daarom zijn we zelf ook veel de straat opgegaan om jongeren en kinderen actief aan te spreken. Even een praatje maken, horen hoe het gaat en of we eventueel kunnen helpen of ondersteuning kunnen bieden. Dit heeft goed gewerkt.”

Zomer
In de gesprekken is vooral ook duidelijk geworden dat jongeren graag weer willen bewegen en elkaar vooral ook weer willen ontmoeten. “Nu het voorjaar wordt, kan dat gelukkig ook weer, al hebben we helaas nog wel te maken met beperkende maatregelen. Toch kijken wij vooral naar wat er wél mogelijk is. Ook in samenwerking met buurtcoaches, jeugdwerkers, Sport050 en Bslim.” “Daarnaast zijn we ook al bezig om in de zomer weer een spelweek te organiseren voor de jeugd. Met een cultureel en sportief aanbod en heel veel leuke zomeractiviteiten. Natuurlijk is het de vraag hoever de coronamaatregelen zijn versoepeld. Maar nu de temperaturen stijgen en met de vaccinaties in aantocht, heb ik er vertrouwen in dat we de goede kant opgaan. 'Back to normal' om weer als vanouds aan de slag te gaan met mooie activiteiten voor de jeugd. Daar zit ook iedereen op te wachten.” Kijk voor meer informatie over WIJ Groningen en de sportieve activiteiten op hun website. www.wij.groningen.nl.