Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Bewegen in de openbare ruimte

Op steeds meer plekken in de gemeente Groningen worden openbare sportplekken gecreëerd. Ideaal om in je eigen buurt lekker te bewegen en op een sportieve manier met elkaar in contact te komen. En dat werkt. Vandaar dat het aantal sport- en beweegplekken dit jaar verder wordt uitgebreid. Onder andere in Ten Boer en bij Kardinge. Bovendien gaat in Meerstad een nieuw skillspark verrijzen. 

Verantwoordelijk hiervoor is het projectteam van de gemeente Groningen dat zich bezig houdt met de ontwikkeling en aanleg van openbare sport- en beweegplekken. Dit met het doel om sport in de openbare ruimte te stimuleren en inwoners van Groningen meer te laten bewegen.

Participatie
“Wij hebben inmiddels veel mooie plekken kunnen opleveren,” zegt projectleider Ezra Schrijver. “Daarbij kijken we goed waar de behoefte ligt en betrekken ook buurt- en wijkbewoners bij de plannen. Die participatie is heel belangrijk. Dit proberen we extra te activeren door samen met onder andere de buurtsportcoaches van Huis voor de Sport Groningen sportactiviteiten te organiseren.”

Goed gebruikt
De sport- en beweegplekken voorzien duidelijk in een behoefte. Zeker in deze tijden. “Door de coronamaatregelen gaan mensen dichterbij huis op zoek naar manieren en locaties om te sporten. En aangezien de sportaccommodaties nog grotendeels gesloten zijn, worden de openbare sportplekken nu extra goed gebruikt. Dit stimuleert ook weer andere mensen om in beweging te komen en zorgt voor verbinding. Een mooie ontwikkeling.”

Uitbreiding
Het aantal sport- en beweegplekken wordt dit jaar verder uitgebreid. Zo wordt in de zomer een nieuwe beweegplek in Ten Boer gerealiseerd, nabij de skeelerbaan. “Daar komen allerlei faciliteiten om je fitheid te trainen. De locatie is perfect. Goed bereikbaar, vlakbij een nieuw te ontwikkelen kindcentrum en er zitten allerlei verenigingen in de buurt. Heel laagdrempelig dus en ook geschikt om straks structureel activiteiten te organiseren.”

Kardinge
Ook bij Kardinge wordt een sport- en beweegplek aangelegd. “Onderaan de bult. Die gaan we realiseren in combinatie met het parcours voor downhillbikers. Daarnaast krijgt ook de skatebaan een upgrade. Op die manier proberen we meerdere functies en sporten te integreren. Dat gaat straks heel goed werken.”

Bij het Alfa-college, op de locatie aan de Kluiverboom in Lewenborg, wordt eveneens gewerkt aan een nieuwe sportplek. “Het Alfa-college is bezig met de sportieve inrichting van hun voorterrein. Vanuit de gemeente Groningen leveren wij daar ook een bijdrage aan. De school gebruikt de plek om te sporten, maar buiten schooltijden is het openbaar toegankelijk. De wijkbewoners kunnen er straks ook terecht.”

Skillspark
Nieuw én opvallend zijn de plannen voor een mountainbike-skillspark in Meerstad; met een uitdagend parcours, hoogteverschillen, haarspeldbochten en andere obstakels. Het park is onderdeel van de ontwikkeling van het gebied tussen Driebond en Meerstad. Begin maart hebben de gemeente Groningen, Bureau Meerstad en een groep mountainbikers een intentieverklaring ondertekend.

De volgende stap is het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. “Bij een positief resultaat hopen we het skillspark in de loop van 2021 te realiseren. Dat wordt echt iets bijzonders. Een aanwinst voor Meerstad én de hele gemeente. Daar gaan we graag verder mee, ook in andere wijken en buurten. Er zijn al mooie plannen voor de Helpermaar, we gaan aan de slag in Haren en ook voor 2021 liggen er diverse aanvragen. Op die manier proberen we nóg meer inwoners van Groningen uit te dagen om meer buiten te bewegen en te sporten.”

Sport050-krant
Na wekenlange quarantaine wordt er weer volop gesport in de gemeente Groningen. Dat lees je in onze nieuwsbrief, maar ook in de Sport050 krant die weer huis aan huis is bezorgd in de gemeente. Een krant boordevol leuke informatie over buiten sporten, bewegen en een gezonde levensstijl. Buiten sporten en bewegen was nog nooit zó lekker!

Zie onze speciale Coronapagina voor de wijzigingen en laatste updates.