Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Bslim gaat weer helemaal los!

Met het voorjaar in aantocht komt alles en iedereen in de gemeente Groningen weer in actie. Niet alleen op de sportvelden, maar ook in wijken en dorpen en op en rond de schoolpleinen wordt volop gesport. Lekker buiten en met veel plezier bewegen. De buurtsportcoaches van Bslim zijn er dan ook helemaal klaar voor.

Bslim is een sportief leefstijlprogramma van de gemeente Groningen dat met gratis en laagdrempelige sport- en beweegactiviteiten de jeugd van 4 tot 15 jaar in beweging zet. #BASE staat voor de Bslim After School Experience. Een sportstimuleringsproject van Buurtsportcoaches dat zich focust zich op de doelgroep 12 t/m 16 jaar. Het sportaanbod richt zich op trendsporten op en rondom de voortgezet onderwijs scholen.

ALLES KAN WEER
“Het is ontzettend lekker om weer naar buiten te gaan,” zegt Dennis Verver, buurtsportcoach van Bslim. “Bovendien mag en kan alles weer, er zijn geen coronarestricties meer. Wat dat betreft zijn wij heel blij. De afgelopen maanden hebben wij al veel activiteiten aangeboden, maar dat was vooral indoor. Nu trekken wij weer meer naar buiten en er staat heel wat op het programma.”

DIVERS PROGRAMMA
Bslim biedt de komende maanden een leuk en divers programma met wekelijkse activiteiten. “Wij zijn actief in acht aandachtswijken in de Gemmente Groningen en eigenlijk heeft iedere wijk zijn eigen programma. Vanuit Bslim met name voor de basisschoolleerlingen,” legt Dennis uit. “Bijvoorbeeld Sport & Spel instuif op de woensdagmiddag, de sportmix met allerlei toffe sporten, voetballen of het sportuurtje.”

MEIVAKANTIE
De maand april is overigens helemaal goed gevuld. “Dan hebben we ook een heel leuk programma specifiek voor de doelgroep 4-16 jaar. Onder andere met powerkiten, mountainboarden en suppen door de grachten. Voor de meivakantie is er zelfs een volledig gevuld programma met heel veel leuke activiteiten. Dit doen we samen met het WIJ-team, JOGG, Overstag en Vrijdag.”

SCHOLENPROGRAMMA
Ook het scholenprogramma van Bslim draait weer volop. “We staan met onze Playground een of twee keer per week op de schoolpleinen om de leerlingen in beweging te brengen. Onder andere met voetbal, longboards en steps, maar ook met challenges waarmee ze prijzen kunnen verdienen. Iedere maand is er een nieuwe challenge. In de coronaperiode was dat best passen en meten, maar gelukkig kan nu alles weer.”

ZOMER
Met alle buurtsportcoaches wordt ook alweer vooruit gekeken naar de zomer. “We proberen voor de zomervakantie weer een mooi en stevig programma neer te zetten. In iedere wijk zijn er dan leuke activiteiten, daar zijn we al druk mee bezig. Daarbij proberen wij onze doelgroep ook te betrekken. Wij kunnen wel van alles bedenken, maar de jeugd heeft vaak zelf ook hele goede ideeën. Vandaar dat wij samen met hen een soort 'denktank' gaan vormen om allerlei toffe activiteiten te ontwikkelen.”

STIMULEREN
Met de activiteiten van Bslim wordt de jeugd gestimuleerd meer te bewegen en te sporten. “Bewegen is voor jeugd enorm belangrijk. Door de coronamaatregelen hebben veel sporten lang stil gestaan. Gelukkig kan en mag alles weer en met onze activiteiten laten we graag zien hoe leuk sporten en bewegen is. Ook door het gemakkelijk en voor iedereen bereikbaar te maken. Het mooist is natuurlijk dat jeugd lid wordt van een vereniging, zodat ze structureel sporten. Dat is sociaal gezien ook belangrijk en geeft vooral heel veel plezier.”

Structureel op de scholen
Een mooie ontwikkeling is dat de sportcoaches van #BASE zijn gestart met een inschoolse service. Dennis Verver: “Als buurtsportcoaches hebben wij het streven om nog meer het contact te zoeken met de 12+ leerlingen van de VMBO-scholen en nog laagdrempeliger te zijn.” “Dit doen wij al met onze playgrounds, maar nog beter is om in de school aanwezig te zijn. Daardoor kunnen leerlingen en docenten ons nog beter vinden en heel gemakkelijk in contact komen. Bijvoorbeeld als leerlingen willen afvallen, een sport zoeken maar niet precies weten wat, of ergens problemen ondervinden.”

“Daarom hadden wij de wens om een structurelere plek in de scholen te krijgen. Dit is inmiddels gerealiseerd op een aantal scholen, waaronder het Heyerdahl College en het Kamerlingh Onnes College. Daar zijn wij nu een paar uurtjes per week aanwezig. Hierdoor wordt het ook gemakkelijker om klassen langs te gaan, iets te vertellen tijdens de mentorlessen en vooral om de leerlingen nog meer in beweging te zetten.”

Kijk voor meer informatie op www.bslim.nl.