Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Column: Het benutten van de openbare ruimte

De openbare ruimte in de gemeente Groningen wordt veel te weinig benut. Het beleid van de actieve stad is daarom gericht op het aantrekkelijk en sportief (her)inrichten van de openbare ruimte, zodat het laagdrempelig wordt voor inwoners om te spelen en sporten.

Mooi streven, maar nergens voor nodig.

Een stad als Groningen is namelijk al één grote speeltuin, een speelparadijs en apenkooi van ongekende omvang. Maar de Grunningers zien dat (nog) niet! Daar ligt vooral de taak van de gemeente: het openen van de ogen van de inwoners, het leren zien van mogelijkheden en kansen. Gelukkig zijn er al enkele innovatieve Grunningers die het goede voorbeeld geven: de freerunners. Zij springen tegen de muren rondom d' Olle Grieze, lopen in handstand de bordestrap van het stadhuis af, steken met radslagen en salto’s de Vismarkt over, en maken flips en vaults op en rondom de bruggen van Spilsluizen. Ook het interieur van het Forum wordt benut door van roltrap naar roltrap te springen, evenals de nieuwe Oostwand van de Grote Markt waar vanaf Vindicat, via het WestCord Hotel, wordt overgestoken naar het dakterras van Merckt, om vervolgens met een afsprong en een koprol naast Pearle (“Was nou maar naar Specsavers gegaan”) in de Oosterstraat te belanden en daarna nog wat capriolen uit te halen op de trappen van Vera.

Genoeg mogelijkheden om te bewegen in de openbare ruimte, maar je moet het zien!

Ben je geen “sensation seeker” en vind je freerunning toch wat te heftig, ga dan in plaats daarvan “gewoon” wandelen in de stad. Wandelen in de openbare ruimte is goed voor onze stemming, hersenfuncties, en mentale en fysieke gezondheid, aldus collega en neurowetenschapper Shane O’Mara in zijn dit jaar verschenen boek “Te voet”. Net als Albert Einstein beschouwt hij de benen als de wielen van de creativiteit. Hij zet verder uiteen dat wandelen ons transformeert in een aangenamer persoon en minder vatbaar maakt voor depressieve klachten. Ook de Oude Grieken wisten al dat wandelen ontspant, ons beter doet voelen, de geest vrijmaakt en ons nieuwe inzichten schenkt. Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde, beschouwde lopen als het beste medicijn. Beroemde filosofen als Socrates en Aristoteles bespraken met leerlingen en willekeurige voorbijgangers al wandelend de belangrijke vragen van het leven op de markt en andere openbare ruimtes van Athene.

In tegenstelling tot freerunning is voor wandelen geen lef, training, scholing, techniek, materiaal of geld nodig. Alleen twee benen en een toegankelijke, veilige en plezierige openbare ruimte die gemakkelijk te belopen is. Grunningers, benut en geniet!

Nico W. Van Yperen
Hoogleraar Sport & Performance
Psychology Rijksuniversiteit Groningen

Lees het Sport050 Magazine, jaargang 3 nummer 1, ook online.

FOTO HENK TAMMENS