Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

De gezonde sportomgeving van GHBS

GHBS is één van de grootste sportclubs in de gemeente Groningen. Bij de hockeyclub op Corpus de Hoorn spelen ruim 1600 leden, onder wie 800 jeugdleden. Om hen een gezonde sportomgeving te bieden, zette de club de afgelopen jaren goede stappen. Dit met het initiatief om het sportterrein rookvrij te maken en een gezonder assortiment in het clubhuis aan te bieden.

Voor het rookvrije sportterrein sloot GHBS zich aan bij de campagne 'Een Rookvrije Generatie' van de Hartstichting. Deze campagne wordt sinds 2017 omarmd door de hockeybond. De KNHB ondersteunt de clubs dan ook actief in de ambitie om het sportpark rookvrij te maken. Onder andere door materialen, flyers, filmpjes en een stappenplan beschikbaar te stellen.

Geen issue
“Toch vonden we vooral zelf dat het eigenlijk niet normaal is op sportclubs te roken. En al helemaal niet in de buurt van kinderen,” zegt Rob Wolters, voorzitter van GHBS. “Vandaar dat we twee jaar geleden hebben besloten ons complex grotendeels rookvrij te maken. Op de zaterdagen, als de jeugd speelt, is de hele club rookvrij. En door de week wordt er tot een uur of acht ook niet gerookt. Dat klinkt streng, maar eigenlijk is het geen issue. Het woord 'handhaven' kennen we dan ook niet. Iedereen begrijpt dat kinderen in een gezonde omgeving moeten sporten.”

Traject 
Op de zondagen en na afloop van de seniorentrainingen is het roken nog niet helemaal uitgebannen. “Daar is het iets hardnekkiger en zie je soms nog iemand langs de lijn een sigaret opstreken. Toch wordt het wel steeds minder. Wat dat betreft is het ook een traject. Uiteindelijk willen we ernaartoe dat de club volledig rookvrij wordt en wat mij betreft geldt dat voor heel Sportpark Corpus den Hoorn. Daar kunnen we samen in optrekken met de gemeente en de overige bewoners.”

Gezond clubhuis
Naast het rookvrij maken van het hockeycomplex startte GHBS ook met de introductie van een gezond assortiment in het clubhuis. Zo is er altijd vers fruit verkrijgbaar, zijn er extra watertappunten geïnstalleerd en is doelbewust ingezet op gezonde alternatieven. Bijvoorbeeld in de vorm van lekkere belegde broodjes en gezonde drankjes. “Op die manier proberen we op een slimme manier gezonde keuzes te stimuleren. Door iets anders te bieden en het op een aantrekkelijke manier te presenteren. Daar gaan we graag mee verder, zeker in ons nieuwe clubhuis waarvoor de plannen al klaar liggen. Dat wordt een stuk groter en moderner dan het huidige onderkomen en het biedt ons ook meer mogelijkheden om nóg meer de nadruk te leggen op een gezond én lekker kantineaanbod.” “In dat opzicht gaan we dus nog nieuwe stappen zetten, al maken we wel keuzes. Dit heeft ook te maken met de samenstelling van de club. Bij ons spelen heel veel studenten die na een wedstrijd graag een bitterballetje eten en een biertje drinken. Dat mag ook en de frituur en de tap gaan er ook zeker niet uit. Maar je moet ook iets anders bieden; een gezond alternatief om een gezonde omgeving te creëren.”

Sport050-krant
Na wekenlange quarantaine wordt er weer volop gesport in de gemeente Groningen. Dat lees je in onze nieuwsbrief, maar ook in de Sport050 krant die weer huis aan huis is bezorgd in de gemeente. Een krant boordevol leuke informatie over buiten sporten, bewegen en een gezonde levensstijl. Buiten sporten en bewegen was nog nooit zó lekker!

Zie onze speciale Coronapagina voor de wijzigingen en laatste updates.