Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

“De lichtmasten kunnen weer tientallen jaren mee”

Op sportvelden van de gemeente Groningen zijn het afgelopen jaar een groot aantal veldverlichtingsmasten vervangen. De overige masten zijn gekeurd en onderhouden of verwijderd in overleg met de vereniging. Een omvangrijk project dat belangrijk was voor zowel de kwaliteit als de veiligheid van de sportvelden. We gingen in gesprek met Hugo Westhof, directeur van OVI-Enschede, leverancier van lichtmasten en de betrokken Sport050 coördinator Frans Elderman.

Frans: “Nadat we in de zomer van 2020 lichtmasten hadden vervangen op Sportpark Coendersborg, bleek dat we de lichtmasten rondom de sportvelden niet in een structureel onderhouds- en vervangingsprogramma hadden opgenomen. Na uitgebreid onderzoek constateerden we dat er meerdere masten aan vervanging toe waren en dat de rest van het areaal onderhoud nodig had. Na deze inventarisatie hebben we plannen gemaakt om de masten in ons areaal weer op niveau te krijgen. Na een zorgvuldig inkoopproces zijn deze plannen gerealiseerd.

Hugo: “Voor het project is er al vroegtijdig door OVI-Enschede een ruime voorraad masten ingekocht. Gezien de situatie met de opstopping in het Suezkanaal en de leveringsproblemen door Corona was dit een plezierige bijkomstigheid. We hadden op deze manier genoeg masten in voorraad voor het project.  

Frans: “Bij de start van het project wisten we natuurlijk dat een aantal masten vervangen moest worden. Maar er konden ook nog masten bijkomen naar aanleiding van (her)keuringen. Hier hebben we gelijk met de inkoop rekening mee gehouden. Op die manier konden we ook goed begroten en bleef alles overzichtelijk.

Hugo: “Tijdens het maken van de plannen hebben we rekening gehouden met de circulariteit. Zo is er een kleine groep masten onderhouden door Sport050 die we hebben kunnen hergebruiken. De masten waren nog goed en geschikt voor een belasting van bijvoorbeeld één armatuur. Op basis van dit overzicht zijn de vervangingsplannen zo efficiënt mogelijk uitgewerkt en de masten ingezet op plekken waar ze nodig waren. We hebben gekeken welke combinatie van nieuwe en oude masten dan het beste pasten. Er is dan ook zo veel mogelijk materiaal hergebruikt.”

“We kregen van onderhoudsmensen complimenten”

Coördinator Frans Elderman

Frans: “Waar we in het project bij de vervanging ongeschikte grondkabels zijn tegenkomen, hebben we dit vanuit onderhoud gelijk zoveel mogelijk meegenomen. De nieuwe kabels voldoen aan de huidige normen en voorwaarden die hiervoor gelden.  Deze kabels worden ook vastgelegd op nieuwe revisie tekeningen.

We hebben echt grote stappen gemaakt als het gaat om beheer en onderhoud van de lichtmasten rondom de sportvelden. We kregen bij de afronding van onderhoudsmensen nog het compliment dat ze het nergens zo goed voor elkaar hadden gezien als in Groningen. We hebben nu alles goed in beeld en zorgen ervoor dat we dit goed in beheer en onderhoud houden. “

Hugo: “Voor sporters is de kwaliteit van de verlichting belangrijk. De sterkte en gelijkmatigheid moet goed zijn voor de sport. Sport050 heeft voor een groot aantal velden een lichtplan passend bij de sport en het aantal masten. Bij de oplevering van de nieuwe lichtmasten moeten we aantonen dat de lampen weer goed gericht staan volgens het bestaande lichtplan. De masten kunnen weer tientallen jaren mee. Vanuit OVI geven wij 10 jaar garantie en de eerste 10 jaar doen wij een jaarlijkse inspectie bij de masten die wij hebben vervangen. Het was een omvangrijke klus waarin we in korte tijd veel hebben gerealiseerd. Mijn complimenten naar alle betrokken partijen. Er was heldere en eerlijke communicatie wat ons erg heeft geholpen in het plannen en anticiperen waar nodig. Ik denk dat we trots mogen zijn wat we met alle betrokken partijen hebben gerealiseerd.”

Veilig sporten op sportvelden
Wethouder sport Inge Jongman: “Ik vind het heel belangrijk dat sporters en hun supporters veilig kunnen sporten en aanwezig kunnen zijn op onze sportvelden. Daarom ben ik erg blij dat alle onveilige lichtmasten nu zijn vervangen. Ook wil ik de verenigingen bedanken voor hun medewerking en begrip voor de afgelopen periode. Het was een omvangrijk project dat belangrijk was voor zowel de kwaliteit als de veiligheid van de velden. Gelukkig kan er nu weer veilig maar helaas nog wel met beperkingen door corona, gebruik gemaakt worden van de sportvelden.”


FOTO EN TEKST: PATRICK VAN DER WEERD