Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Een gezonde sportomgeving

Steeds meer sportclubs starten met het gezonder maken van hun kantineaanbod. Op dit moment zijn er in Nederland al ruim 1600 verenigingen met een gezonde kantine. Ook in de gemeente Groningen groeit dit aantal gestaag. Mede dankzij de adviezen en programma's van Team:Fit, in samenwerking met Huis voor de Sport Groningen en Sport050.

Team:Fit is een initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) dat zich samen met het Ministerie van VWS, gemeenten, sportbonden en verenigingen inzet voor een gezondere sport. Eén van de speerpunten is het stimuleren van een gezonder voedingsaanbod in sportkantines. Ook is er aandacht voor een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik. De deelnemende kantines zijn te vinden binnen 21 takken van sport, waaronder voetbal, tennis en hockey.

Team:Fit coach
Verenigingen die het kantineaanbod gezonder én lekkerder willen maken, kunnen zich bij Team:Fit aanmelden voor een kosteloos maatadvies en ondersteuning van een persoonlijke Team:Fit Coach. Wineke Holtrop is Team:Fit Coach in de provincies Drenthe en Groningen. Zij helpt verenigingen met het opstellen van realistische doelen en een concreet actieplan.

Slimme manier 
Het traject start met een 'kantinescan', als nulmeting. “Hierbij kijken we naar de bestaande situatie en brengen we alles in kaart. Dit geeft niet alleen inzicht, maar helpt ook om stappen te zetten,” legt Wineke uit. “Vervolgens ondersteunen we de verenigingen met advies om aan de slag te gaan met het gezonde aanbod in de kantine. Op een slimme manier, zonder te betuttelen. We gaan dus niets verbieden en ook de frituur mag gewoon blijven. Het gaat er vooral om naast snacks en snoep ook een gezonde keuze als alternatief te bieden.”

Positief effect
Dit gezonde alternatief kan bijvoorbeeld bestaan uit vers fruit, broodjes gezond, smoothies of caloriearme vervangers. “In popcorn zit minder vet en zout dan in chips en beduidend minder suiker dan in snoep. Als je dat op een aantrekkelijke manier presenteert of aanbiedt, en de potten snoep iets minder in het zicht zet, werkt het heel goed. Zien doet immers ook kopen.” “Bovendien weten we uit onderzoek dat er een behoefte is aan gezonde producten. Het is dus ook niet nadelig voor de kantineomzet. Bij de meeste clubs is er zelfs sprake van een positief effect. Ook al omdat bepaalde leden of ouders door het gezonde aanbod nu wél in de kantine komen of iets kopen. Daarmee bedien je dus een bredere doelgroep. En als je het aanbod koppelt aan gezonde sportsponsoring, veel bedrijven staan daar open voor, kun je daar weer extra voordeel uithalen.”

Certificaat
Mede dankzij Team:Fit hebben in Groningen inmiddels 12 clubs stappen gezet om het aanbod in de kantine gezonder te maken. Daaronder ook GHBS, de hockeyclub is zelfs onderscheiden met een zilveren Team:Fit Certificaat. Verenigingen die een certificaat ontvangen, voldoen aan de opgestelde richtlijnen van het Voedingscentrum. “Toch hopen we ook in Groningen nog meer clubs warm te maken. Verenigingen mogen dus bij ons aankloppen en we staan klaar om te helpen. We laten graag zien wat er mogelijk is én geven advies, met als doel een gezonde leefstijl te stimuleren. Op die manier willen we nog meer sportverenigingen motiveren over te gaan naar een gezondere Team:Fit kantine.” Lees hier voor meer info en aanmelden.

Sport050-krant
Na wekenlange quarantaine wordt er weer volop gesport in de gemeente Groningen. Dat lees je in onze nieuwsbrief, maar ook in de Sport050 krant die weer huis aan huis is bezorgd in de gemeente. Een krant boordevol leuke informatie over buiten sporten, bewegen en een gezonde levensstijl. Buiten sporten en bewegen was nog nooit zó lekker!

Zie onze speciale Coronapagina voor de wijzigingen en laatste updates.