Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Een nieuw vitaal hart voor De Hoogte

De Krajicek Playground in de Groningse wijk De Hoogte krijgt een volledige metamorfose. De ruim 15 jaar oude speelplek wordt veranderd in een duurzame, multifunctionele en vooral sportieve ontmoetingsplek voor de hele buurt. Daarmee gaat niet alleen een grote wens in vervulling. De Playground wordt ook hét vitale hart van de wijk.

De metamorfose wordt mogelijk gemaakt door de Krajicek Foundation. Dit is de stichting van oud toptennisser Richard Krajicek die zich inzet om kinderen te stimuleren meer te sporten en te spelen. Dit gebeurt onder andere via de aanleg van Playgrounds. Verspreid over heel Nederland zijn er inmiddels 126 Playgrounds gerealiseerd, waaronder ook twee in Groningen. Eén aan de Ypemaheerd in Beijum en een veld in De Hoogte, aan de Borgwal.

The outdoor generation
De Playground in De Hoogte dateert uit 2006 en is na vele jaren intensief gebruik wel aan een opknapbeurt toe. Deze mogelijkheid werd vorig jaar concreet toen de Krajicek Foundation, dankzij de Nationale Postcode Loterij, gemeenten de kans bood een aanvraag in te dienen om een bestaand veld te transformeren. Dit via het project 'The Outdoor Generation'. Per geselecteerd veld wordt 250.000 euro beschikbaar gesteld.

Multifunctionele plek
Ook de gemeente Groningen deed een aanvraag. Met succes. “In december is duidelijk geworden dat de Playground in De Hoogte bij de 10 geselecteerde projecten behoort,” zegt Bettie Fischer, procesadviseur van de gemeente Groningen. “Daar zijn we heel blij mee. Het huidige veld is echt aan vervanging toe en is bovendien vooral gericht op basketbal en voetbal. Dat gaat helemaal veranderen: in een multifunctionele sport- speel- en ontmoetingsplek voor jong én oud.”

Wensen van de buurt
Een mooi gegeven is dat de wijkbewoners nadrukkelijk worden betrokken bij het uiteindelijke ontwerp van de nieuwe Playground. “Het moet echt een plek worden voor alle doelgroepen. Vandaar dat wij in maart overleg hebben gehad net onder andere buurtbewoners, jongerenwerkers en de buurt- en speeltuinvereniging De Hoogte om wensen te inventariseren.” “Daaruit zijn mooie ideeën naar voren gekomen. Zoals faciliteiten voor basketbal en voetbal, maar ook fitnessapparatuur en een baantje om te skeeleren. Evenals mogelijkheden voor jeu de boules, tafeltennis, trampolines, een uitgifteloket voor sportmateriaal en uiteraard speeltoestellen voor kinderen met gezellige zitplekjes voor de ouders.”

Echt top
Het projectteam van de gemeente Groningen probeert samen met de Krajicek Foundation zoveel mogelijk wensen in het definitieve ontwerp te realiseren. Het uiteindelijke plan wordt eerst met de buurt gedeeld, waarna de werkzaamheden starten. Volgens de voorlopige planning wordt de nieuwe Playground in het voorjaar van 2022 geopend. “Echt iets om naar uit te kijken. Het wordt een ontzettend mooi project en gaat tegelijk ook een impuls geven aan de hele wijk. Een multifunctionele plek waar je kunt sporten, bewegen, spelen en waar alle doelgroepen in De Hoogte elkaar ontmoeten. Dat gaat echt top worden.”