Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Nieuw besturingssysteem voor veldverlichting

In december 2017 is de gemeente gestart met een duurzaamheidsproject waarbij conventionele verlichting op sportparken in de voormalig gemeente Groningen is vervangen door duurzame LED-verlichting.  Het plaatsen van de LED armaturen (fase 1) is grotendeels in 2018 afgerond. Fase 2 is de introductie van een nieuw besturingssysteem waardoor de clubs de veldverlichting kunnen aan/uit zetten en dimmen door middel van een app met een QR-code. Hierdoor hebben verenigingen invloed op hun energie verbruik en de kosten hiervan. Voor het nieuwe besturingssysteem heeft er een pilot plaatsgevonden op Sportpark Lewenborg.  De besturing en het gebruikersgemak is hierbij stevig getest. “En dat ging met horten en stoten”, aldus Mathijs de Rijber van FC Lewenborg. Samen met Joost Klootwijk van Sport050, is hij terugkijkend erg tevreden met de online besturingssoftware en de app om de verlichting te bedienen.

Toen Joost in oktober 2020 contact opnam met FC Lewenborg, hoefde oud voorzitter en ‘manusje van alles’ Mathijs niet lang na te denken. “Wij hebben als voordeel dat we op een klein en overzichtelijk sportpark voetballen, met maar één gebruiker. Dat is ideaal voor een pilot, omdat het heel goed controleerbaar is. Daarnaast was het door corona toch vrij rustig, dus ik had tijd over om me er vol in te storten. Samen met Joost uiteraard”.

Intensief contact
“Ik heb veel contact gehad met Mathijs en de samenwerking was erg prettig”, vertelt Joost. “Het systeem en de bediening van de lampen via de app moest uitgebreid getest worden. Af en toe stond ik op het sportpark met drie verschillende smartphones in de hand de lampen aan en uit te schakelen, haha”. En testen deed ook Mathijs volop. “De vele QR-codes en telefoontjes die tussen Joost en mij zijn gedeeld, zijn niet te tellen”.

“Als het ’s avonds nog aardig licht is, is het zonde om de
veldverlichting op standje hoog te zetten”


Discolampen
Tijdens de pilot konden de mannen ervaringen uitwisselen om er voor te zorgen dat het systeem en de bediening optimaal werkt. Mathijs inventariseerde de wensen bij de trainers, Joost had de contacten met de leverancier. De rolverdeling was heel duidelijk. In het begin was het wennen en waren er veel issues met het systeem. “Maar het was helder wat er moest gebeuren”, zegt Mathijs. “Die avond dat alle verlichting als een gek stonden knipperen, staat me nog helder voor de geest. Ik waande mij in een discotheek”. Nadat alle kinderziektes eruit gehaald waren en de trainers gewend waren, kon er geëxperimenteerd worden.  

Lagere energierekening
Want controle over het energiegebruik, en daarmee het omlaag brengen van de energierekening, is één van de voordelen met dit systeem. Door te spelen met de lichtsterkte bijvoorbeeld. “Ik vond het mooi om te zien dat Mathijs hier gelijk werk van maakte”, zegt Joost. “Als het ’s avonds nog aardig licht is, is het toch zonde om de veldverlichting op standje hoog te zetten”, vult Mathijs hem aan. “Je kunt echt heel snel dingen regelen in de online software”. Dat werd aan den lijve ondervonden toen ook de volwassenen tot 27 jaar ineens weer samen mochten gaan trainen. “Even in het rooster aanpassen en de trainer kon zelf de verlichting aanzetten, het is zo simpel”. Het systeem zal binnenkort worden uitgebreid met een energiemodule waardoor er ook inzicht komt in het gebruik en theoretische energieverbruik van de veldverlichting per vereniging.

“Even in het rooster aanpassen en de trainer kon zelf de verlichting
aanzetten, het is zo simpel”.


Verdere uitrol over de sportparken van voormalig gemeente Groningen
Volgens planning worden voor komende zomervakantie de sportparken technisch voorbereid op het nieuwe besturingssysteem, zodat alle verenigingen uiterlijk in het nieuwe seizoen werken met de nieuwe besturingssoftware en de app. Lichtsleutels om de veldverlichting aan en uit te zetten zijn dan dus echt passé.

Nadere informatie
Sport050 zal de komende periode contact opnemen met alle betreffende verenigingen om het proces, de planning en de besturing uit te leggen en af te stemmen. Parallel daaraan zorgt Sport050 ervoor dat de parken technisch worden voorbereid en getest. We starten daarbij natuurlijk eerst met het succesvol afronden van de tweede pilot op  Corpus den Hoorn, maar gaan hier vol vertrouwen mee aan de slag. De verenigingen krijgen uitleg over het gebruik van de software en de app, waarna we de bediening omschakelen van het oude systeem naar het nieuwe systeem. De verenigingen kunnen dan de verlichting bepalen en dimmen en zo invloed uitoefenen op hun energierekening.

Heb je vragen over het LED-project, dan kun je contact opnemen met Sport050 via service@sport050.nl