The Rolling Stones en Tina Turner traden er al eens op, het is de locatie van het Bevrijdingsfestival en ook de bekerwinst van FC Groningen werd er gevierd. Het Stadspark in Groningen is dé placeto be voor grootschalige evenementen. Toch is het gebied veel meer dan een feestterrein. Het is vooral ook een plek om te ontspannen, te sporten en te genieten van natuur en cultuur. Het Stadspark biedt eigenlijk alles.
Het Stadspark is het grootste groengebied van de gemeente Groningen. Het park beslaat ruim 1,4 miljoen vierkante meter (140 hectare). Dat is bijna 200 voetbalvelden groot. Daarmee is het Stadspark een belangrijke schakel in de gemeentelijke ecologische structuur en een verbinding tussen de Stad en het natuurgebied De Onlanden.
NATUUR
Van de natuur kun je volop genieten. In het Stadspark vind je een grote verscheidenheid aan planten en bomen. Zoals de Okkernoot, de Europese Hopbeuk of de Schietwilg. Die kun je allemaal bewonderen via het Bomenpad. Een handige tip is om in Paviljoen 't Groene Hart een routekaart te halen om met je telefoon QR-codes te scannen. Zo leer je van alles over de bomen die je onderweg ziet.
HEEMTUIN
In de noordwesthoek van het Stadspark is de Heemtuin. In deze botanische tuin groeien veel bijzondere planten, bloemen en kruiden. Hierdoor is het een populaire plek voor vogels: je hoort ze vanuit de bomen fluiten. Wandelend door de verschillende gebieden kom je even helemaal tot rust. De Heemtuin is altijd vrij toegankelijk.
DIEREN
Ook dieren vind je volop in het Stadspark. In het uiterste puntje grazen Schotse Hooglanders, er is een Hertenkamp en op de Kinderboerderij lopen koeien en geiten lekker los over het terrein. Ook leven er varkens, paarden, pony's, ezels, konijnen, cavia's, kippen, kalkoenen, pauwen, loopeenden en ganzen.
SPORTEN EN BEWEGEN
Daarnaast is het Stadspark een geweldig gebied om te sporten en te bewegen. Er zijn veel fiets- en wandelpaden en je kunt er terecht voor bijna elke sport. Zo heeft het park met de bootcamptuin een unieke buitengym. Een ideale locatie om gratis te werken aan je fitheid of een les te volgen bij de Bootcampclub. Deze beweegplek vind je op het terrein van voetbalvereniging SC Stadspark. In de nabijheid is ook de nieuwe Samenspeelplek waar alle kinderen onbeperkt kunnen spelen. Ook kinderen met een beperking.
SKATEN EN ATLETIEK
Op de parkeerplaats wordt binnenkort Skatepark Stadspark geopend met uitdagende hindernissen en elementen. Op deze plek kun je niet alleen skaten, maar ook steppen, inlinen of BMX'en. Daar schuin tegenover is Atletiekcentrum Stadspark. Het sportpark bestaat uit een 400- meter lange atletiekbaan, 1 sprintbaan, 4 springbakken, 4 werpkooien en een oefenhoek. Iets verderop is het basketbalveld van Noorderpoort. Op deze kleurrijke sport- en beweegplek kan je ook terecht voor tafeltennis en calistenics en er zijn picknicktafels waar je kunt dammen en schaken.
DISCGOLF
In dezelfde hoek vind je ook een Disc Golfparcours. Het is de eerste officiële Disc Golf course van Nederland en daarmee uniek. Disc Golf wordt gespeeld zoals golf. Maar in plaats van het slaan van een bal gebruik je een disc die je vanaf de tee richting een metalen basket moet werpen. De course bestaat uit 12 holes en is vrij toegankelijk. Richting de Paviljoenlaan zijn de banen van Pétanque-club Près le But. Hier kun je bijna elke dag terecht voor een potje pétanque of regelmatig genieten van wedstrijden.
RUST EN KUNST
Daarmee hebben we nog lang niet alles gehad, want het Stadspark biedt nog veel meer mogelijkheden. Het is ook een ideale locatie om tot rust te komen, je yogamatje uit te rollen, te chillen bij de vijver of ergens gezellig te zitten. Overal zijn bankjes en veldjes en al wandelend en fietsend ben je er echt even uit. Daarbij kun je overigens ook een kunstroute volgen van Kunstpunt Groningen. Op verschillende plekken vind je bijzondere beelden en objecten. Elk met een eigen verhaal en geschiedenis die vaak verbonden
is met het gebied.
PARK VOOR DE STAD
Kortom, het Stadspark biedt eigenlijk alles. Rust, recreatie, sport, kunst, cultuur en vele andere activiteiten. En zelfs om te kamperen op Camping Stadspark of te tuinieren op het volkstuinencomplex. Een andere wereld op amper 10 minuten van de Grote Markt.
Al deze functies komen ook terug in de nieuwe visie die de gemeente Groningen voor het gebied heeft ontwikkeld. Met als centraal uitgangspunt dat het Stadspark nog meer een park voor de Stad wordt. Een gebied met flora en fauna en voor iedereen die wil sporten en recreëren in het groen. Bovendien is het Stadspark op warme dagen dé plek om verkoeling te vinden. Het Stadspark is daarom ook van cruciaal belang voor de klimaatbestendige leefbare stad. The Rolling Stones en Tina Turner traden er al eens op, het is de locatie van het Bevrijdingsfestival en ook de bekerwinst van FC Groningen werd er gevierd. Het Stadspark in Groningen is dé place to be voor grootschalige evenementen. Toch is het gebied veel meer dan een feestterrein. Het is vooral ook een plek om te ontspannen, te sporten en te genieten van natuur en cultuur. Het Stadspark biedt eigenlijk alles.
GESCHIEDENIS
Het Stadspark is één van de grootste en belangrijkste volksparken in Nederland. Het Stadspark heeft een sterke eigen identiteit die is verbonden met de geschiedenis van de stad Groningen. Het park werd in vier fasen vanaf 1909 aangelegd op initiatief van de Groninger industrieel Jan Evert Scholten. Het gebied kreeg vorm onder leiding van stadsbouwmeester Mulock Houwer en tuinarchitect Leonard Springer. Het Stadspark werd op 19 mei 1926 geopend.
Klik hier voor meer inspiratie en manieren om Groningen te ontdekken.
