Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Interview met handbalster Lois Abbingh

Lois Abbingh schreef in 2019 onvervalst sportgeschiedenis. De Groningse handbalster benutte in de laatste seconde van de WK-finale een strafworp die het Nederlands team de eerste wereldtitel in de historie opleverde. Komende zomer moet dat kunststukje een vervolg krijgen op de Olympische Spelen in Tokio. De Oranjedames gaan opnieuw voor goud.

Om dat doel te realiseren startte het Nederlands Team in maart met het Olympische voorbereidingstraject. In april en mei komt de selectie opnieuw bij elkaar, onder andere voor een trainingsstage in Kroatië en enkele pittige oefenduels.

Druk
Voor Lois zijn het dan ook drukke tijden. Helemaal omdat zij met haar club Odense ook nog volop in de race is om de landstitel. “De play-offs om het kampioenschap zijn net begonnen en de wedstrijden om de prijzen komen eraan. Samen met de voorbereiding van Oranje worden de komende maanden inderdaad erg druk, maar we hebben veel om naar uit te kijken.”

Carrière
Abbingh speelt sinds de zomer van 2020 in Denemarken. Een nieuwe halte in haar carrière die lang geleden begon in Groningen. Aan de hand van opa Marten, moeder Diana en vader Jans zette Lois haar eerste handbalstappen bij V&S. Ze bleek al snel een talent. Via de handbalacademie en E&O en Emmen maakte zij in 2010 haar debuut in Oranje en verkaste vervolgens naar het Duitse Oldenburg. In 2014 volgde een nieuwe stap, naar het Roemeense Baia Mare, waarna de absolute top wachtte. Eerst bij Issy Paris en vanaf 2018 bij Rostov Don in Rusland, een van de sterkste clubs ter wereld. Vorig jaar vond Lois een nieuwe uitdaging in het ambitieuze Odense.

Bevalt goed
Bij de Deense club zijn ook Oranjekeepster en beste vriendin Tess Wester en voormalig international Nycke Groot actief. “Het bevalt goed in Odense,” zegt Lois. “De eerste maanden was zeker even wennen, maar ik voel me nu helemaal thuis. Zowel binnen als buiten het veld. Ik spreek inmiddels ook een aantal woordjes Deens, maar zeker nog niet vloeiend.”

Corona
Uiteraard gelden zowel in Denemarken als bij Oranje strikte coronamaatregelen. “We zitten echt in een 'bubbel'. Tijdens het EK was dat best lastig omdat we helemaal niks anders mochten dan in het hotel zitten, trainen en spelen. Maar zolang ik gewoon thuis ben en eigenlijk alleen de deur uitga om te trainen, dan heb ik er niet zoveel last van.”

Ook de Olympische Spelen blijven niet gevrijwaard van de coronamaatregelen. “Het is jammer dat er geen familie kan komen kijken of andere fans vanuit de hele wereld. Toch ben ik heel blij dat de Spelen doorgaan. Dat is voor mij het allerbelangrijkst!”

De tip van Lois
Als topsporter mag Abbingh 'gewoon' trainen en spelen. Voor de jeugd is dat helaas anders, ook in Groningen. Als sportpromotor van Groningen heeft Lois een goede tip. “Ga gewoon naar buiten als het een beetje mooi weer is. Zoek een doeltje op in de buurt en ga lekker sporten. Dan kan je misschien wel trucjes leren waar je normaal geen tijd voor hebt.”


Wil je meer weten over de sport- en beweegactiviteiten in Groningen? Kijk dan op onze campagne pagina