Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Interview Sarèl de Jong

Sarèl de Jong is een fenomeen in de vechtsportwereld. Amper zes geleden startte de Meedhuizense met kickboksen. In eerste instantie als conditietraining. Vervolgens ging het razendsnel. Inmiddels is ‘The Hunter’, zoals haar bijnaam luidt, viervoudig wereldkampioen in twee gewichtsklassen. Daarnaast werd zij ook Europees kampioen én Sporter van Jaar van de provincie Groningen.

Die prestaties zijn niet alleen te danken aan haar talent; het is ook een kwestie van hard werken. Sarèl traint twee keer per dag, zes dagen in de week onder leiding van trainer Denis van der Giessen en zijn team. Doorgaans in Meedhuizen, afgewisseld met trainingskampen in het buitenland. Pure topsport dus en wat dat betreft ziet het leven van Sarèl er nu heel anders dan een aantal jaren geleden.

Hard
“Toen sportte ik vooral voor de lol,” zegt Sarèl. “Als kind deed ik eerst aan paardrijden en ik heb tot mijn zeventiende gevoetbald. Om mijn conditie te verbeteren en sterker te worden, ben ik gaan kickboksen. Eerst een keer in de week, maar dat werd al snel meer. Het was helemaal mijn ding en ik kon al mijn energie kwijt.”

In december 2014 stapte Sarèl voor het eerst de ring in voor een wedstrijd en daarna ging het hard. In 2016 behaalde zij al brons op het Europees Kampioenschap, twee jaar later volgde de eerste wereldtitel. Inmiddels staan er vier wereldtitels in twee gewichtsklassen achter haar naam. Bij het laatste titelgevecht, in november 2019, zag een volgepakt en enthousiast MartiniPlaza hoe ‘The Hunter’ haar Noorse tegenstander volledig kansloos liet. Meedhuizen ging opnieuw de wereld over.  

Sportpromotor
Door haar prestaties is Sarèl uitgegroeid tot een boegbeeld van het kickboksen in Nederland. Vanuit die rol probeert zij ook ‘haar’ sport te promoten. Zo geeft zij bijvoorbeeld trainingen aan kinderen van Groningse scholen en het AZC en is ook sportpromotor van Groningen. Tijdens de Nationale Sportweek in 2019 was Sarèl dan ook aanwezig om een demonstratietraining en een clinic te verzorgen.

“Superleuk om te doen, helemaal omdat het echt aanstekelijk werkt. Voor veel mensen is zo’n clinic vaak een eerste kennismaking met kickboksen en dan zijn ze meestal verrast hoe divers de sport is. Lichaamsbeheersing, concentratie, techniek, stabiliteit, intensiviteit; alles zit erin. Kickboksen is dan ook heel goed voor je lichaam en geest. In dat opzicht is het ook een ideale work-out waar je een enorme bak energie van krijgt. In deze tijden van corona is dat zelfs extra lekker.”

Motivatie
De maatregelen die worden genomen om de coronapandemie in te dammen, raken ook de carrière van Sarèl. “Al mijn titelwedstrijden zijn verschoven of afgelast. En ook de World Games die dit jaar in Engeland zouden worden gehouden, zijn verplaatst naar 2021. Het kwalificatietoernooi in oktober is nog wel blijven staan, zij het onder voorbehoud.”

“Natuurlijk heeft dat invloed. Ik had een aantal doelen gesteld en als die wegvallen, heeft dat invloed op je trainingen. Ik heb mij de eerste dagen ook wel eens afgevraagd: waar werk je voor en waarom zou ik mij iedere dag afbeulen? Toen zijn we begonnen met het bijstellen van doelen. Ik train nu bijvoorbeeld meer op snelheid en werk ook aan verbeterpunten op andere vlakken. Dat maakt mij uiteindelijk een betere kickbokser, daar haal ik veel motivatie uit.”

Buiten trainen
Een leuk feit is dat Sarèl in deze periode ook regelmatig in de buitenlucht traint. “Vooral om aan de conditie te werken. Daarmee leggen we een basis voor mijn wedstrijden in het najaar, zoals de kwalificatie voor de World Games. Dan moet ik fit en scherp zijn, daarvoor zijn we nu alweer aan het opbouwen. En aangezien we voorlopig niet in het buitenland kunnen trainen, doen we een aantal dingen nu gewoon in de tuin in Meedhuizen. Nu het lekker weer is, kan dat ook prima.”

Sport050-krant
Na wekenlange quarantaine wordt er weer volop gesport in de gemeente Groningen. Dat lees je in onze nieuwsbrief, maar ook in de Sport050 krant die weer huis aan huis is bezorgd in de gemeente. Een krant boordevol leuke informatie over buiten sporten, bewegen en een gezonde levensstijl. Buiten sporten en bewegen was nog nooit zó lekker!

Zie onze speciale Coronapagina voor de wijzigingen en laatste updates.