Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Portret Toptalent: “Inzet verslaat talent”

Roeitalent Melvin Twellaar (23) roeide bij de Stad-Groninger roeiclub De Hunze en de studenten van Aegir. Na een succesvol EK in Poznan wachten volgend jaar de Spelen.

Wat kan een roeitalent beter dan minder getalenteerde roeiers?
“Ik heb een filosofie over roeien dat je niet per se een talent hoeft te zijn om er te komen. Je moet er echt voor werken. Ik denk dat inzet talent verslaat en dat dat voor heel veel sporten geldt.”

Wanneer begon je met roeien?
“Mijn broer roeide bij De Hunze. Ik was twaalf toen ik voor het eerst met hem meeging, en ik ben niet meer weggegaan.”

Wat kun jij goed, op roeigebied? “
Je hebt middenschiproeiers, de krachtpatsers zeg maar. Ik ben meer een technische roeier, die het moet hebben van techniek, vloeiende bewegingen en zo. Ik zit met een hele sterke jongen van honderd kilo in de boot. We vullen elkaar aan. Ik roei in de dubbeltwee, de skull, dus met twee riemen.”

Wat vind je leuk aan roeien?
“Het leukst is het racen tegen elkaar. De hardheid die je in je hoofd moet hebben. Je zoekt je fysieke grenzen op. Bij roeien komt wat je erin stopt er ook uit. Ik train twaalf tot zestien uur per week, roeien, fietsen, krachttraining.”

Hoe bereikt een roeitalent de top?
“Je moet je voortdurend bewijzen, stabiel goed zijn. Toen ik net junioraf was had ik een periode waarin ik iets minder gemotiveerd was. Toen ik het weer oppakte en merkte dat het steeds beter ging, kwam het gevoel weer terug. Bij trainingen op de roeimachine kun je heel concreet je vooruitgang zien. Die vooruitgang is heel bijzonder, dat geeft zoveel voldoening.”

Je hebt je geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio. Hoeveel kans maak je op de Spelen?
“Op de Wereldbeker 3 in Rotterdam, tegen de wereldtop, werden we vierde. En op het afgelopen EK in Poznan wonnen we goud. Het kan.”

Tot je zestiende fietste je dagelijks honderd kilometer heen en weer van Drachterscompagnie naar Groningen, las ik.
“Klopt, van huis naar school naar De Hunze en terug. In het begin op een gewone fiets.”

Dan had je of op de heenweg of op de terugweg tegenwind.
“Meestal op de terugweg.”

Word je sterker van, tegenwind.
“Klopt.”

FOTO ELLEN DE MONCHY

Wethouder Sport, Inge Jongman heeft dinsdag 15 december een gemeentelijke sportpenningen digitaal uitgereikt aan Melvin Twellaar. Lees meer via deze Link.