Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Natuur, sport, recreatie en beleven

Bij de naam Kardinge denkt vrijwel iedereen aan Sportcentrum Kardinge. Het grootste multifunctionele sportcentrum van Noord Nederland. Maar Kardinge is veel meer. Het is ook een geweldig sport- en recreatiegebied. Met prachtige natuur, het Zilvermeer en vooral heel veel mogelijkheden om buiten te sporten en te bewegen. Van klimmen tot skiën en van golf tot wakeboarden. De naam Kardinge is overigens vernoemd naar het Kardingermaar, een kanaal dat ongeveer drie kilometer naar het noordoosten is gelegen. Een 'maar' is een watergang, bedoeld voor de afwatering van het gebied dat we nu kennen als Kardinge.

Natuurgebied
Kardinge is meer dan alleen sport. In het natuurgebied kun je heerlijk wandelen en fietsen. De bossen zijn rijk aan vele soorten zangvogels en de bloemrijke bermen en graslanden zijn bijzonder. Een aanrader is om bij dageraad of zonsondergang een wandeling te maken. Dan komen de reeën uit hun schuilplaats en laten zich het beste zien langs slootkanten of op de overgang van bos naar open veld.

Zilvermeer en waterpark 
Middenin het gebied ligt het Zilvermeer. Of zoals de meeste mensen het noemen: de Kardingerplas. Heerlijk om te zwemmen of te genieten op het strand. Het meer is ook het decor van Wakepark Groningen waar je perfect kunt wakeboarden. Dit via een kabelsysteem met twee torens en verschillende hindernissen in het water voor zowel beginners als professionals. Vanaf mei kun je weer lessen volgen onder leiding van ervaren instructeurs.

Klimmen
In het gebied valt natuurlijk meteen de grote, gele klimtoren op. Deze Excalibur van Klimcentrum Bjoeks is met zijn 37 meter dan ook de hoogste vrijstaande klimtoren van Europa. Een must voor klimmers. Maar ook als je wat minder ervaring hebt, zijn er bij Bjoeks veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld via een basiscursus klimmen. Je leert dan de verschillende basistechnieken van het zekeren en het klimmen zodat je daarna zelfstandig en veilig kunt klimmen.

Skiën en Outdoor
Even verderop vind je Snowlimits. Deze overdekte skibaan in Groningen is dé plek voor snowboardles en skiles. In de maanden april t/m september richt Snowlimits zich op outdoor-activiteiten met natuurgebied Kardinge als uitvalsbasis. Dit met activiteiten als beachvolleybal, boogschieten, GPS-speurtochten of een avontuurlijke hindernisbaan. Bijzonder is de nieuwe trend Archery tag. Paintballen maar dan met pijl en boog.

Golfen
Iets rustiger gaat het eraan toe bij Pitch & Putt Groningen. Daar kun je golfen op een korte 18 holes golfbaan van 30 meter tot 86 meter. Door de korte afstanden is de sport voor iedereen toegankelijk en je hebt geen golfbewijs nodig. Daarnaast kun je bij Pitch & Putt ook Footgolfen, voetbaldarts spelen, klootschieten of met e-choppers een tocht maken door het Groninger platteland.

Natuurspeeltuin Oerrr
Een aanrader voor kinderen is de natuurspeeltuin OERRR van Natuurmonumenten. Aan het Koerspad vind je een plek waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven in de natuur. Geen strakke speeltoestellen, maar een speelomgeving waar ze kunnen uitwaaien, ontdekken en hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Hutten bouwen, kliederen met modder, spetteren in het water, zand, boomstammen, stapstenen en wilde bloemen; wat wil je nog meer? De speelnatuur van Kardinge is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. Een plek dus waar álle kinderen de ruimte krijgen om zelf spelenderwijs de natuur te ontdekken.

Bikepark
Ook niet te missen is uiteraard de Kardinger Bult. Op de top heb je een prachtig uitzicht over de stad Groningen. De bult is ook het decor van Bikepark Groningen. Het park bestaat uit drie banen met elk een lengte van rond de 300 meter en een hoogteverschil van ruim 30 meter. Het startpunt van alle banen is de container op de top van de bult. Downhill is het 300 meter pure fun. Met jumps, kuipbochten, drops, rockgardens; voor elk wat wils! Van beginner tot gevorderde! Het park is vrij toegankelijk. Onderaan de bult vind je de skatebaan en de openbare sport- en beweegplek met faciliteiten en toestellen voor bootcamp, fitness en calisthenics.

Wandelroute Kardinge
Wil je het Natuurgebied Kardinge echt eens leren kennen? Natuurmonumenten heeft een prachtige route uitgezet. De wandelroute begint en eindigt bij de parkeerplaats van Transferium Kardinge en is aangegeven met gele paaltjes. Deze wandelroute van zo'n 5 kilometer voert je langs graslanden, door bossen en langs moerassen. Het natuurgebied zit ieder jaargetijde vol leven en is rijk aan allerlei vogels. Onderweg kom je van alles tegen. Pluk op een zomerse dag een bos bloemen op de plukweide en sta oog in oog met de Herefordrunderen. Deze runderen houden de begroeiing kort zodat het gebied niet dichtgroeit en de weidevogels de ruimte hebben om de broeden.

In het bos zie je allerlei vogels, vlinders en andere insecten die ook graag op de overgangsgebieden van bos naar grasland leven. Op de natte graslanden vinden de grutto's en kieviten in de lente en zomer genoeg voedsel om hun jongen groot te brengen. Het laatste stuk van de wandeling gaat langs de Kardingerplas. Je kunt de route ook downloaden via de website van Natuurmonumenten. www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden.