Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Op ontdekkingstocht door Groningen 'Er is zóveel moois te zien!'

Bij 'Groningen' denken veel mensen vaak aan uitgestrekte landerijen, zware klei en verlaten polders waar het altijd waait. Toch kent onze provincie een enorme verscheidenheid aan landschappen,  prachtige dorpjes en verborgen pareltjes met bijzondere verhalen. En die zijn soms dichterbij dan je denkt. In deze tijden van corona ontdekken dan ook steeds meer Groningers hoe mooi de eigen streek is. Gewoon door de fiets te pakken of een dagje te gaan wandelen.

Om dit extra gemakkelijk te maken, heeft het Routebureau Groningen een groot aantal routes uitgezet langs de mooiste en meest verrassende plekjes van de provincie. Zowel voor wandelaars, fietsers als vaarenthousiastelingen. Daarnaast is er een wandelnetwerk gelanceerd en opent ook de nieuwe Oost-route van het Pronkjewailpad. Deze wandelroute voert langs alle Groningse hoogtepunten en laat je kennismaken met de geschiedenis, cultuur én de gastvrijheid van Groningen.

Beleving
“Daarbij gaat het niet alleen om wandelen, maar vooral ook om beleving,” zegt Sanne Meijer, een van de samenstellers van de route. “Onderweg kom je door authentieke dorpjes waar je ook kennismaakt met Groninger erfgoed. Langs de route zijn er meer dan 150 bedrijven en organisaties die wandelaars gastvrij ontvangen. Bijvoorbeeld in hun boerderij, bakkerij, museum, palingrokerij, molen of fruitboomgaard. Echt heel bijzonder en overal hoor je prachtige verhalen. Eigenlijk is het een soort vakantie in je eigen provincie.”

Bril van de toerist
Sanne Meijer is historica, auteur en projectmanager geschiedenis, cultuur & recreatie. Als fervent fietser en wandelaar trekt zij al jaren door de provincie om nieuwe plekken te ontdekken. “Dit is begonnen tijdens mijn studie aan de RUG. Ik hou enorm van reizen, maar als student heb je daar niet altijd het geld voor. Vandaar dat ik op een gegeven moment besloot om eens in de eigen provincie te kijken, met de 'bril' van de toerist. Ik ben op mijn fietsje gestapt en kwam tot mijn verrassing op de meest fantastische plekken terecht.”

Verhalen
Tegelijk ontdekte Sanne dat veel van die plekken vaak een rijke of opvallende geschiedenis hebben. “Als historica ben ik daar altijd benieuwd naar en overal zijn heel bijzondere verhalen te vinden over oude volksgebruiken en bijzondere cultuurhistorie. Daardoor kijk je ineens heel anders naar zo’n plek of dorp; ze gaan dan echt leven.” Sanne deelt haar belevenissen en verhalen op haar website. Daarnaast houdt zij zich bezig met diverse projecten voor het Routebureau Groningen, Marketing Groningen, Noorderbreedte en is bovendien auteur van blogs, artikelen en een aantal routeboekjes. Ook geeft zij lezingen en is een veelgevraagd ambassadeur van toeristisch Groningen.

Liefde voor Groningen
“Ik vind het ontzettend leuk om andere mensen mee te nemen in mijn liefde voor Groningen en hen enthousiast te maken. Er is zoveel moois te vinden. Het Reitdiepdal bijvoorbeeld, met het glooiende landschap waardoor je je in Toscane waant. Of de oerbossen in Westerwolde, de polders van het Oldambt of de kleinschalige landschappen van het Westerkwartier. En natuurlijk de mooie dorpjes, de kerkjes en honderden onbekende plekken waar je geweldige verhalen ontdekt. Ik word daar heel blij van.”

Corona
Het ontdekken van de eigen provincie wordt steeds populairder. Zeker in deze tijden van corona. “Iedereen hoopt natuurlijk dat de regels versoepeld worden en helemaal nu het voorjaar wordt, staan veel mensen te trappelen om erop uit te trekken. En dat kan ook in Groningen. Door dagjes uit te gaan in de eigen omgeving of door te fietsen en te wandelen.” “En wil je een ander deel van de provincie ontdekken; pak lekker de trein of de bus. Groningen is best goed bereikbaar via het openbaar vervoer. Zo kun je bijvoorbeeld met de trein naar Uithuizermeeden. Daar heb ik een route uitgezet voor Arriva, van 10 kilometer. Met verhalen erbij over wat je onderweg tegenkomt. Er gaat een wereld voor je open.”

Top-tips
Sanne Meijer kent Stad en Provincie Groningen als geen ander. Evenals de allermooiste plekjes. Reden genoeg om toch even te vragen naar een top-tip. Iets wat we absoluut moeten zien. “Die vraag krijg ik vaker. Ja, heb je even?” “Maar om toch een tip te geven, raad ik de omgeving Ter Apel aan. Vooral het natuurgebied Ter Borg richting Sellingen, met kronkelende beekjes, glooiende landschappen en bomen van 1000 jaar oud. Het gebied was lang geleden een groot moeras en er zijn nog stukjes overgebleven; echt schitterend. Daar ga je terug in de tijd. En zeker ook een aanrader is Uithuizermeeden. Juist nu! In april en mei staan alle tulpenvelden in bloei. Dat verwacht je niet in Groningen, maar het is prachtig. Landerijen met alle kleuren van de regenboog waarlangs je heerlijk kunt wandelen of fietsen. Zó mooi! Ook dat vind je dus gewoon in onze provincie.”


Wil je meer weten over de sport- en beweegactiviteiten in Groningen? Kijk dan op onze campagne pagina.