Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Op weg naar meer Gezonde Jaren

Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Maar het kan ook leuk zijn! Met die insteek zet Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN), zich in voor Meer Gezonde Jaren. De gezondste coalitie van Nederland daagt daarom iedereen uit om mee te doen en samen te bouwen aan een gezonde regio.

Daniëlle Bekkering is aanvoerder van deze uitdaging. De vijfvoudig Nederlands Kampioen marathonschaatsen is als programmamanager van de Gezonde Beweging betrokken bij tal van activiteiten om zoveel mogelijk mensen in Noord-Nederland in beweging te krijgen. Van jong tot oud.

Lekker bewegen
Als oud-topsporter kent Daniëlle als geen ander de gezonde waarde van sport en beweging. “Het heeft een positieve invloed op je brein, fysiek en totale welbevinden. Daarvoor hoef je echt geen halve marathon of triathlon te voltooien. Het gaat vooral om lekker bewegen en je goed voelen. Dat hoeft voor niemand een zware opgave te zijn, maar om echt de vertaalslag te maken is soms een ander verhaal. Daarom maken wij het vooral gemakkelijk en helpen graag om gezonde keuzes te maken en handvatten te geven hoe je dat kunt doen.

Duwtje in de rug
Dit gebeurt onder andere met handige tips en adviezen, leuke challenges en een app waarmee je alles kunt bijhouden. “Daarnaast doen we ook tests, geven leefstijladvies, we organiseren activiteiten, wandelingen, online events; alles vanuit een positieve benadering. En ook als je een duwtje in de rug nodig hebt, kun je bij ons aankloppen. Iedereen kan dus bij ons terecht.”

Gezond oud worden
De tips en adviezen zijn onder meer te vinden op www.meergezondejaren.nl. Deze naam is overigens treffend gekozen. “Iedereen wil graag gezond zijn en fit blijven, ook op oudere leeftijd. Oud worden is niet zo’n kunst, maar gezond oud zijn wil graag iedereen. Het gaat dus letterlijk om meer gezonde jaren. Ook als je jong bent. Er zit namelijk een verschil in de gezondheid die mensen ervaren en de werkelijke gezondheid.”

Huiskamer
Om alle mensen in Noord-Nederland aan te zetten tot meer gezonde jaren gaan Daniëlle en haar team letterlijk de straat op. Bijvoorbeeld met de mobiele gezonde huiskamer of met Meer Gezonde Radio vanaf locatie. “We komen overal en je kunt gewoon binnenstappen voor advies. Heel laagdrempelig dus en met een soort ‘stoplichtsysteem’ heb je meteen ook inzicht in wat je kunt doen om aan je gezondheid te werken. Dat kan heel eenvoudig; iedere dag een blokje wandelen is al een goed begin.”

Challenges
Een leuk feit is dat de deelnemers hun beweegactiviteit ook kunnen registreren op hannn.wefitter.com. “Daarmee verdien je badges waarmee je korting krijgt op healthy smoothies en meer! Ook kun je de competitie aangaan met je vrienden, familie, collega’s. En omdat je via het platform ‘connect’ met andere deelnemers, kun je elkaar stimuleren, uitdagen én een steuntje in de rug geven.”

Bedrijven
Meer Gezonde Jaren richt zich niet alleen op individuen; ook bedrijven kunnen meedoen. Bijvoorbeeld door Wefitter doelen te stellen en werknemers te stimuleren om samen aan een betere conditie te bouwen. “Daarvoor hebben we allerlei leuke activiteiten én bieden graag ondersteuning met een lezing of een clinic. Dat werkt heel goed en geeft ook nog eens energie. Want als je een hele dag ‘veel aan de kop’ hebt gehad, is een rondje lopen of een stukje fietsen een ideaal recept om even te resetten. En door de frisse lucht kom je altijd beter weer terug!” Kijk voor meer informatie op www.meergezondejaren.nl.

Sport050-krant
Na wekenlange quarantaine wordt er weer volop gesport in de gemeente Groningen. Dat lees je in onze nieuwsbrief, maar ook in de Sport050 krant die weer huis aan huis is bezorgd in de gemeente. Een krant boordevol leuke informatie over buiten sporten, bewegen en een gezonde levensstijl. Buiten sporten en bewegen was nog nooit zó lekker!

Zie onze speciale Coronapagina voor de wijzigingen en laatste updates.