Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Openluchtzwembad De Papiermolen gaat vervroegd open

Goed nieuws voor zwemmers die hun natuurlijke habitat missen: openluchtzwembad De Papiermolen gaat op 1 april vervroegd open. En dat is geen grap. Waarom gebeurt dit en wat is er straks mogelijk?

Normaal gaat De Papiermolen op 1 mei open, maar dit jaar gaan we op 1 april al los. Door de  coronamaatregelen zijn er weinig sportmogelijkheden voor mensen en veel banenzwemmers konden de afgelopen maanden niets doen. Buitensporten mag onder bepaalde voorwaarden nu wel. Mensen konden op tv en social media al zien dat het Mirandabad in Amsterdam de hele winter openbleef en zij vroegen zich af of dat ook ik Groningen kon.

Voorbereidingen
Om deze reden zijn wij als Sport050 halverwege februari begonnen met de voorbereidingen voor de heropening. Voor het seizoensklaar maken van het buitenbad zijn vaste draaiboeken. In de herfst en winter komt er veel blad in het water en heirdoor kan er algvorming plaatsvinden. Dat maken we eerst allemaal schoon met een hogedrukreiniger. Ook de machinekamer staat in de winter een half jaar stil, dus die wordt ook weer opgestart.

Thuiswerkers
De medewerkers waren ook erg blij toen ze hoorden van de eerdere opening. De meesten zaten al sinds half december thuis en waren daarom ontzettend blij dat ze weer aan het werk mochten. Marcel, het hoofd van de zwembaden en Kardinge verwacht net zoveel vreugde bij de vaste klanten. “Zij vinden buitenzwemmen héérlijk, weer of geen weer. Daarnaast denk ik dat een groep binnenzwemmers er ook gebruik van wil maken en De Papiermolen opzoekt in plaats van het wandelen, fietsen of hardlopen. Veel mensen zitten de hele dag thuis te werken achter een beeldscherm, ik verwacht dat ze graag tussendoor even snel willen zwemmen.” Over de temperatuur van het bad hoef je je geen zorgen te maken, want ze proberen de watertemperatuur tussen 20 en 24 graden te houden. De temperatuur kan wat zakken bij nachtvorst, maar het gaat geen 18 graden worden.

Coronaregels
Er gelden natuurlijk nog wel een aantal coronaregels. “Mensen moeten afstand houden en dezelfde looproutes als vorig jaar volgen. Verder komt iedereen op reservering en mogen er maximaal 40 bezoekers tegelijk het bad in. Daarnaast mogen bezoekers maximaal een uur blijven. We proberen hierdoor om toch zoveel mogelijk mensen gebruik te laten maken van het zwembad.” Tot 1 mei gaan alleen de drie diepe baden zoals het 50 meter-bad open, de kinderbaden blijven eerst nog dicht.

Binnenzwembaden
De heropening van de binnenzwembaden kan helaas nog wel even duren. “Vorig jaar hoorden we ook pas een paar dagen van tevoren dat de binnenzwembaden weer open mochten. We houden de watertemperatuur in de binnenzwembaden laag in verband met legionella. Het duurt dus altijd een paar dagen om dit weer op te warmen.” Gelukkig kunnen we ondertussen uitkijken naar een frisse duik in De Papiermolen.