Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Portret toptalent: “Ik speel nu met de mannen mee”

Tennistalent Niels Visker uit Lageland hoort sinds kort bij de duizend beste tennissers ter wereld. “Ik probeer zo min mogelijk in ranking en punten te denken.”

Hoe kwam je bij de top-1000?
“Door de finale te halen in Egypte. In Sharm-el-Sheikh won ik in de kwalificatie drie potjes. Op het graveltoernooi van Cairo kwam ik voor het eerst in de finale van een proftoernooi.”

Sinds wanneer ben je prof?
“Vorig jaar ben ik geslaagd voor het vwo. Toen kreeg ik de tijd om me helemaal aan het tennis te wijden. Sindsdien reis ik de wereld over.”

Viel je in de jeugd al op?
“Het ging meer in stapjes. Ik speel een speltype dat moeilijker is als je jonger bent, met een enkelhandige backhand. Daar moet je sterker voor zijn. Tot mijn veertiende stond ik bij de jeugd niet zo hoog. Op mijn zestiende ging ik naar de top-3. Bij onder-18 werd ik Nederlands kampioen.”

Hoe was jouw jeugd?
“Ik tenniste bij Wijchgelsheim in Schildwolde. Na de basisschool werd het fanatieker. Ik ging naar het Harens Lyceum. Ik stond om zeven uur ’s ochtends op de baan en trainde onder schooltijd. Bij Cream Crackers in Groningen trainde ik vijf, zes keer per week. Daarna bij de KNLTB.”

Wat heb je nog met Groningen?
“Groningen voelt als thuis. Ik woon met mijn vader en mijn broertje in Lageland. Ik heb een goeie band met mijn vader, die tennistrainer is.”

Wat is het verschil tussen een goede tennisser en een toptalent?
“Op een gegeven moment gaat het niet per se harder, maar vooral sneller. De bal eerder nemen, beter plaatsen. De lokale nummer 2 of 3 kan net zo hard slaan als ik, maar op dat tempo heb ik meer controle. Het gaat om de details. Een groot aspect is mentaal. Hoe ga je om met tegenslag, wie gaat door. Maar je fysiek is ook belangrijk. Het is alles bij elkaar.”

Hoe groot is de stap naar internationaal tennis?
“Vanaf mijn zestiende speel ik tegen de topspelers van mijn leeftijd in andere landen. Van het jeugdtennis naar de mannen is wel een stap. Het is meer de echte wereld. Ik speel tegen kerels van dertig. Die hebben zoveel ervaring. Iedereen kan een bal slaan, maar het gaat om goeie keuzes, het moment kiezen. Wie leest de tegenstander het best. Alles telt.”

Wat is je ranking nu?
“Ik weet het niet precies. Wacht even. 927*. Ik probeer zo min mogelijk in ranking en punten te denken. Ik denk dat je daar niet beter van gaat spelen. Ik ben jong, ik wil mezelf ontwikkelen. Niet te ver vooruit denken.”

*Op dit moment, februari 2022, staat Niels op plek 1249 van de ATP ranking.

TEKST: BERT NIJMEIJER
FOTO: RONALD LOWIJS