Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Slimme combinaties voor volwaardige banen

Kleine kruimelcontractjes. En vraag op piekmomenten. De arbeidsmarkt voor sportpersoneel kent vele uitdagingen. SportMatchNoord brengt vraag en aanbod in Noord-Nederland slim bij elkaar. De welkome schakel tussen vraag en aanbod in de sportarbeidsmarkt.

Ze werden vorig jaar wel een beetje zenuwachtig bij sportvereniging HSV Haren. De hoofdtrainster van de turntak wilde minder uren in seizoen 2020/2021. De acht turngroepen die ze had, werden haar teveel. Want ze had ook nog een baan als gymjuf op een school. HSV Haren legde het oor te luister in het netwerk en polste bij collegaverenigingen. Maar een nieuwe trainer vonden ze niet. Als verenigingsvoorzitter Marjan van Ittersum SportMatchNoord niet had ingeschakeld, had HSV misschien wel moeten snijden in het turnaanbod.

SportMatchNoord is een werving- en selectiedienst voor sportpersoneel, uit de koker van Huis voor de Sport Groningen, SportDrenthe en Sport Fryslân. Professionals in de sport, die werk zoeken, kunnen zich er inschrijven en zich in de kijker spelen bij een breed scala aan potentiële werkgevers. Alle noordelijke sportclubs en sportscholen mogen bij SportMatchNoord aankloppen als ze een trainer, een instructeur of een andere sportfunctionaris zoeken. En zij niet alleen, ook scholen, gemeentes, bedrijven, kinderopvangorganisaties, ja eigenlijk alle organisaties met een sportvacature.

De dienstverlening is uitgebreid. Makelaars van SportMatchNoord helpen opdrachtgevers met een effectieve vacaturetekst, verspreiden die in hun netwerk, stellen kandidaten voor, begeleiden de gesprekken en kunnen, als er een match is, ook helpen met het opstellen van een contract. Zo’n schakel tussen vraag en aanbod is geen overbodige luxe, vertelt Daniël Boekee, die onlangs het stokje overnam van initiatiefnemer Bas van de Kant. Werving en selectie is een vak apart. Soms moet je net iets verder kijken, of iets creatiever zijn. Boekee geeft een voorbeeld: “Een vereniging zoekt een trainer voor dinsdag en donderdag, van zes tot acht. Zo zetten ze het ook in de vacature. Stel, wij kennen iemand die op dinsdag en vrijdag kan, maar niet op donderdag. Die zal niet reageren. Wij gaan dan praten met die club of de trainingen van donderdag, ook op vrijdag kunnen.”

"De markt waar wij in zitten is niet zo kapitaalkrachtig.”

Daniël Boekee

SportMatchNoord mikt op “slimme combinaties’’, met als doel volwaardige banen te creëren in de sport. Een belangrijke missie, want vaak is het nog een kwestie van een paar uurtjes hier, en een paar uurtjes daar en dan ook nog allemaal na schooltijd of ‘s avonds. “Maar als iemand ‘s ochtends in een zorginstelling kan werken, en ‘s avond bij een vereniging, dan begint zo’n baan al ergens op te lijken. Of in de winter in een binnenbad, en ‘s zomers buiten.” SportMatchNoord bemiddelt alleen gediplomeerde of gecertificeerde professionals. Zij kunnen zich gratis inschrijven, opdrachtgevers betalen - op no cure no pay-basis - tien procent van het bruto jaarsalaris van de kandidaat die eruit rolt. Met een minimum van 500 euro exclusief btw. Een bescheiden tarief, vindt Daniël: “De markt waar wij in zitten is niet zo kapitaalkrachtig.”

In Haren trad Joop aan als turntrainer. Zestigplusser, parttime vorkheftrucker en al trainer bij verschillende clubs. Met zijn pensioen in zicht wilde hij HSV Haren graag aan het rijtje toevoegen. Joop had de juiste papieren en prima referenties en bleek ook nog eens bevoegd volleybal te geven en peutergym. Marjan van Ittersum: “We hadden onze peutergym net geschrapt, omdat we er niemand meer voor hadden.” Hun beeld van een nieuwe trainer was standaard, bekent Van Ittersum. Ze dachten aan een jong iemand. De andere trainsters waren jonge meiden. Joop is het tegenovergestelde. “De kinderen lopen met hem weg.” Na Joop kreeg HSV Haren via SportMatchNoord nog een floorballtrainer, op ZZP-basis. ZZPeter werd hij gedoopt. Van Ittersum: “ZZPeter kreeg na een jaar elders een fulltimebaan. Dus inmiddels ligt er weer een vacature bij SportMatchNoord.”

Meer informatie over werken in de sport lees je hier.

 

TEKST: ELLIS ELLENBROEK
FOTO’S: HSV HAREN, ERIK BRAND