Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Sporten en bewegen bij Sportwijk Oude Wijken

Samen sporten en bewegen verbindt mensen met elkaar. Sportwijk Oude Wijken is daar een prachtig voorbeeld van. Agnes Groen, aanjager van deze sportwijk en voorzitter van stichting Sportcentrum Noord, vertelt ons er vol passie over.

“Het begon zo’n zeven jaar geleden met de oprichting van Schermcentrum Noord”, vertelt Agnes. “Een initiatief van ouders waarvan de kinderen op internationaal niveau aan de schermsport deden. Zij moesten voor elke training helemaal naar Amsterdam of Duitsland reizen. Trainen dichter bij huis was hun wens. Ze vonden een geschikte locatie in De Hoogte. Om deze trainingslocatie te kunnen bekostigen, hebben we het sportaanbod onder dit dak uitgebreid.” Een logische eerste uitbreiding was het schermen op recreantenniveau. Agnes: “Al vrij snel kwamen daar het boksen en kickboksen van Fight Academy Groningen bij, en inmiddels is Sportcentrum Noord de thuisbasis voor veel meer sporten, zoals fitness, taekwondo, mental core en yoga.”

Thuis
Anno 2022 is het sportcentrum niet enkel de thuisbasis voor de sportclubs. “We zijn sinds drie jaar ook één van de locaties van en voor Sportwijk Oude Wijken. Het is een plek waar veel gebeurt op het gebied van sport, gezondheid en welzijn. We organiseren sport- en beweegactiviteiten voor bijvoorbeeld wijkbewoners met een minder gevulde portemonnee en voor ouderen. Ook jongeren komen hier graag; voor de sportactiviteiten en voor de gezelligheid. Iedereen is welkom. Voor een kop koffie, om aan de gewichten te hangen of om zijn of haar verhaal kwijt te kunnen.

"Voor veel mensen is deze plek een tweede thuis"

Agnes Groen

Ambitie
Iedere inwoner van de gemeente Groningen kan op eigen niveau met plezier sporten en bewegen. Dat is de ambitie van het Gronings Sportakkoord. Alle activiteiten die plaatsvinden binnen Sportwijk Oude Wijken helpen deze ambitie waar te maken. “Ons activiteitenaanbod wordt steeds groter en ook breder. Yoga, zumba, kickboksen voor vrouwen, wandelgroepjes, rolstoeldansen, zomaar een greep uit ons assortiment.”

“Ook onze open club is een mooi voorbeeld. Twee keer per week komen jongeren hier samen om te sporten. Elke keer is de invulling anders; de jongeren beslissen samen wat ze gaan doen. Zo komen ze op een laagdrempelige manier in beweging. Daarnaast leren ze samenwerken, worden ze fysiek en mentaal sterker en hebben ze -minstens zo belangrijkheel veel lol samen.”

Samen
“Samenwerken is essentieel als je alle inwoners van Groningen de kans wilt bieden om te bewegen en te sporten. Vanuit Sportwijk Oude Wijken en Sportcentrum Noord leggen we de verbinding tussen buurtbewoners, sportclubs en -trainers, wijkteams en ook stichtingen en verenigingen die zich inzetten voor leefbaarheid en gezondheid. Een mooi voorbeeld is het sportcarrousel waarmee we binnenkort starten. Door dit carrousel kunnen jonge meiden met iets meer gewicht, die het spannend vinden om te gaan sporten, verschillende sporten proberen. In een omgeving die veilig en vertrouwd voelt.”

Thuisbasis
Sportcentrum Noord is de thuisbasis voor Sportwijk Oude Wijken. Het is een unieke plek waar inwoners van De Hoogte, de Indische buurt en de Korrewegwijk samenkomen. Maar ook mensen uit andere wijken zijn hier van harte welkom. Voor een kop koffie, voor gezelligheid en natuurlijk voor sport en beweging. Je vindt dit sportcentrum in de wijk De Hoogte, aan de Van der Hoopstraat nummer 6.

Meer weten over sportaanbieders? Klik hier.

TEKST FRIDA BIJL
FOTO’S BERT LANTING EN RONALD LOWIJS