Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Thomas Koenis 'Kampioen worden én de beker winnen'

Thomas Koenis is al jaren een van de steunpilaren van Donar. De routinier kent dan ook het klappen van de basketbalzweep. Toch was het ook voor Koenis een vreemde ervaring toen in september alle binnensporten vanwege de coronamaatregelen werden stilgelegd. Ook de Dutch Basketball League werd uitgesteld en trainen was slechts beperkt toegestaan.

Tja, wat dat betreft is het een raar seizoen. Ik heb dit niet eerder meegemaakt,” zegt Thomas. “Vorig seizoen werd de competitie vroegtijdig afgebroken en in augustus zijn wij weer begonnen met trainen. Na een paar oefenduels ging alles op slot. Natuurlijk heb ik begrip voor de maatregelen, maar als topsporter was het natuurlijk niet ideaal.”

Creatief trainen
In die periode mocht ook Donar beperkt trainen. Eerst nog met viertallen en later slechts met twee spelers op het veld. “Toch zijn we daar creatief mee omgegaan. Met veel conditiewerk en aangepaste trainingsvormen. Daar word je ook niet slechter van. Maar als je drie maanden geen wedstrijden hebt, doet dat op een gegeven moment ook iets met de motivatie.”

Verademing
In december kreeg Donar weer groen licht. In het kader van de topsportersregeling werd de groepstraining opgepakt en in januari startte ook de Dutch Basketball League. “Heerlijk: met z'n allen trainen en weer 'gewoon' spelen. Daar sta je normaal gesproken niet bij stil, maar nu was het echt een verademing.”

Doelstelling
Terug naar het 'oude normaal' is het natuurlijk nog niet. “Het is en blijft gek om zonder publiek te spelen. Zeker hier in Groningen waar gemiddeld 3000 man publiek zit. Zij zorgen niet alleen voor sfeer en beleving, maar geven ook een stukje extra energie. Natuurlijk missen we dat. Toch verandert er niks aan onze doelstelling. Wij willen kampioen worden en de beker* winnen. Dat is het enige dat telt. En ondertussen hopen we dat volgend seizoen MartiniPlaza weer bomvol zit. Ik denk dat iedereen daar op zit te wachten.”

*Donar is onlangs helaas uitgeschakeld voor de beker. In de kwartfinale werd verloren van YoastUnited.

Sportclubs
Het worden dus mooie weken voor Donar, al beseft Thomas dat hij als topsporter een bevoorrechte positie heeft. “Absoluut en in dat opzicht boffen wij nog. Voor veel binnensporters is het een stuk lastiger. De clubs hebben het moeilijk en iedereen mist ook het sociale gebeuren. Daarom is het belangrijk om lid te blijven en straks als het kan, weer samen te sporten.”

Lekker buiten sporten
Ondanks dat veel mensen hun favoriete sport nu niet kunnen beoefenen, raadt Thomas hen aan om wel actief te blijven. “Zeker als je de hele dag achter je laptop zit. Sporten en inspanning is ook ontspanning. Dit geldt ook voor de jeugd. Ik zou zeggen: ga lekker buiten sporten. Of ga voetballen op straat of op de pleintjes. Twee jassen als doeltjes en je kunt los. Basketballen is wat lastiger, maar in de stad zijn veel pleintjes waar je terecht kunt. Ik zie dat ook regelmatig. Laatst fietste ik door het Noorderplantsoen en zag allemaal mensen basketballen. Vooral ook veel jeugd die daar met veel plezier spelen. Dat blijft mooi om te zien.”


Wil je meer weten over de sport- en beweegactiviteiten in Groningen? Kijk dan op onze campagne pagina.