Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Wandelen, fietsen, watersport en vooral genieten

Iedere Groninger kent natuurlijk de Hoornseplas. En ook de Engelberterplas, het Zilvermeer bij Kardinge en de Grunoplas in Harkstede zijn bekend. Dit geldt misschien minder voor het Woldmeer, maar dat gaat veranderen. Het natuurwater bij Meerstad is volop in ontwikkeling en biedt alle mogelijkheden voor sport en ontspanning. Wandelen, fietsen, suppen, zeilen, kajakken, kiten, windsurfen, beachvolleyballen of relaxen op het strand. En dat op amper 20 fietsminuutjes van de binnenstad.

Het Woldmeer vormt het hart van Meerstad, het meest groene en waterrijke stadsdeel van Groningen. Het meer staat bekend om het heldere water en is inmiddels zo'n 100 hectare groot. De komende jaren groeit het Woldmeer uiteindelijk tot circa 350 hectare. Daarmee wordt het een stuk groter dan het Paterswoldsemeer de Hoornseplas samen.

Varen
Het Woldmeer is de plek om lekker te varen met bijvoorbeeld een sloep of zeilboot. Bovendien is er via de vaarverbinding en de sluis een directe aansluiting op het uitgebreide regionale vaarwegennetwerk. Daardoor vaar je bijvoorbeeld rechtstreeks naar het Paterswoldsemeer, het Lauwersmeer of de Friese meren. En via het Eemskanaal vaar je zo de stad Groningen in. Ideaal voor een rondje door de grachten.

Stranden
Het meer heeft twee stranden. Aan de zuidkant ligt strand Meeroevers dat in de zomer een populaire plek is om te recreëren. Aan de noordkant is een nieuw strand aangelegd als onderdeel van Park Meerstad. Beide stranden hebben elk hun eigen mogelijkheden. Bij Strand Meeroevers zijn alle voorzieningen aanwezig. Hier kun je naast zwemmen en zonnen ook supboarden en kajakken, kiten, zeilen windsurfen, beachvolleyballen én vooral ontspannen! Ook kun je er terecht voor zeil- en surflessen.

Park Meerstad
Ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan het Woldmeer. Het park beslaat ruim 10 hectare en is het grootste landkustproject van Nederland. Naast prachtige vergezichten over het Woldmeer kun je genieten van talrijke soorten bomen, struiken en bloemen en uiteraard van het bijzondere landschap. De wandelpaden bewegen mee met de plooien van het landschap. Het fietspad snijdt er juist doorheen, waardoor je de niveauverschillen nog meer ervaart.

Fietsen en wandelen
Meerstad is ook een ideaal startpunt voor diverse fietsroutes. Het stadsdeel wordt omringd door diverse fietsroutes en is aangesloten op het fietsknooppuntennetwerk dat door heel Nederland loopt. Een aanrader is de Roegwoldtocht en de route naar de Fraeylemaborg in Slochteren. Fietsen in een bijzondere, groene omgeving en tegelijk ontdek je de mooie en historische dorpjes in de provincie. Voor de wandelaars is het Pronkjewailpad een top-optie. Via dit pad, dat langs Meerstad loopt, kun je de hele provincie verkennen. Maak je liever een kortere wandeling, dan is het Ommetje Meerstad-Middelbert-en Engelbert een aanrader.


Wil je meer weten over de sport- en beweegactiviteiten in Groningen? Kijk dan op onze campagne pagina.