Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Vervanging kunstgrasvelden Kardinge en Hoogkerk

Vervanging kunstgrasvelden Kardinge en Hoogkerk

In 2018 heeft de Raad besloten om bij de vervanging van kunstgrasvelden in Groningen geen gebruik meer te maken van rubber van autobanden als infill. De rubberkorrels waren nodig voor goede sporttechnische eigenschappen. Op hetzelfde moment heeft de Raad extra geld ter beschikking gesteld om in 2019 zeven kunstgrasvelden te vervangen, kunstgras zonder rubber infill is namelijk duurder. 

Twee type non infill kunstgras voetbalvelden
De besturen van de sportverenigingen op de sportparken waar in 2019 kunstgrasvelden worden vervangen zijn eind 2018 uitgenodigd om een paar al bestaande kunstgrasvelden zonder infill te bekijken en te ervaren. Drie verenigingen hebben hiervan gebruik gemaakt. De bestuurders waren enthousiast over de kwaliteit van de velden. Daarna is de gemeente aan de slag gegaan met het opstellen van een bestek en zijn de betrokken verenigingen bevraagd op hun wensen. Op basis van dit bestek is de aanbesteding begonnen. De aanbesteding van de eerste twee velden, op Sportpark Kardinge en De Verbetering in Hoogkerk, is afgerond. Op deze sportparken worden als eerste velden aangelegd.

Wennen
Er worden twee verschillende type non infill kunstgras voetbalvelden aangelegd. Met deze velden is al op ervaring op gedaan in binnen- en buitenland. Op basis van het bestek van de gemeente zijn er wat aanpassingen gedaan waardoor de velden nog beter zijn geworden. Op maandag 25 maart starten de werkzaamheden. Eind april worden de velden opgeleverd en kunnen de verenigingen en sporters er gebruik van maken. Natuurlijk zal het even wennen worden om op een kunstgrasveld zonder infill te spelen. Het milieu is er bij gebaat omdat er geen rubber korrels meer in de omgeving van het veld komen. Voor het spelen is er geen opspattend rubber, minder warmtestraling tijdens zeer zonnige dagen en geen kleding meer mee naar huis waarin zwarte korrels zitten. In april worden de overige velden aanbesteed en deze worden in de zomer aangelegd. De planning is in nauwe afstemming met de verenigingen. Tijdens het proces zullen er presentaties gegeven worden aan de verenigingen over het nieuwe soort kunstgras en alles wat er mee samenhangt.

Kijk hier voor meer informatie over de kunstgras.