Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Inge Jongman

De NOC*NSF heeft een aantal landelijke sportpromotors die zich verbinden aan de Nationale Sportweek. In Groningen zijn wij ontzettend trots op onze lokale sportambassadeurs. Hieronder stellen we één van onze sportpromotors aan je voor, namelijk Inge Jongman.

Wie ben je?
Inge Jongman, wethouder Sport van de gemeente Groningen.

Welke sport(en) deed je vroeger als kind?
Vroeger deed ik fanatiek aan schoolbasketbal en badminton. En ik heb heel wat baantjes in de Papiermolen gezwommen. Met m’n vader voetbalde ik veel. Damesvoetbal was toen een no-go. Jammer, ik had het best ver kunnen schoppen, denk ik.

Wat doet de gemeente voor de sport?
Het nieuwe coalitieakkoord heet Gezond, Groen, Gelukkig Groningen. Dit college wil de thema’s uit het coalitieakkoord koppelen. Groen, bewegen op straat en in het park, gezondheid, het hangt allemaal met elkaar samen. Een groene omgeving stimuleert bijvoorbeeld om eropuit te gaan. Beton doet dat niet.

Wat merken de inwoners hiervan?
Sport is belangrijk om bewoners met elkaar in contact te brengen in wijken en dorpen. Sporten verbindt. Het brengt mensen samen. Dit college wil ook de inspraak van inwoners vergroten. Want inwoners weten waar behoefte aan is in hun omgeving. Samen zoeken we daarom naar mogelijkheden voor bijvoorbeeld nieuwe beweegplekken. Of naar een plek voor een mooi groen pad, dat uitnodigt om te wandelen.

Doet de gemeente dit allemaal alleen?
Nee. We hebben elkaar nodig. Gemeente, scholen, sportverenigingen, organisaties. Door samen te werken komen er mooie dingen tot stand. Neem Sportcentrum Europapark. Overdag gebruikt door Noorderpoort, ’s avonds kunnen verenigingen er terecht.

Geniet je ook van topsport in Groningen?
Topsporters hebben een voorbeeldfunctie voor jongeren. Zoals wanneer de boomlange spelers van Donar op het schoolplein staan. Dat kan hier gewoon! Topsport lijkt ver weg, maar is soms heel dichtbij. Mooi om te zien.

Ben je nu ook sportief?
Spinning is mijn uitlaatklep. Heerlijk om me in het zweet te werken op de fiets.

Wat doe je verder naast het sporten?
Ik heb een voetbalgezin, twee van mijn drie kinderen voetballen. Dus ja, ik heb heel wat kopjes koffie geschonken in de voetbalkantine. Zo'n 35.000 mensen zijn dagelijks met sport bezig in Groningen. Mensen die sport beoefenen natuurlijk. Maar ook trainers, vrijwilligers, koffieschenkers, lijnentrekkers, mensen die grasmaaien. Mooi, die dynamiek. En zo belangrijk. Want we moeten het samen doen!

Ik ben sportpromotor van de Nationale Sportweek Groningen, omdat?
...sport heel positief is, het is dynamisch. Er gebeurt áltijd iets. Ik ben blij dat ik sport in mijn portefeuille heb.

Benieuwd naar de andere sportpromotors in Groningen? Bekijk ze hier.

#NSW2019

#BeActive

#sportdoetietsmetje