Sport050
Nieuws
Sta in je Kracht, makkelijker gezegd dan gedaan

Sta in je Kracht, makkelijker gezegd dan gedaan

In onze artikelen geven wij (Eyelien diëtist en Merel leefstijlexpert) je tips voor een actieve en gezondere leefstijl. Deze website staat bomvol inspiratie om in beweging te komen, fysiek én ook mentaal. Ken je de term “Flow”? Je bent super gefocust uren lang. Je vergeet de tijd en voelt je onoverwinnelijk. Kortom, je staat in je kracht.

De beste prestaties komen als je niet denkt en volledig in flow bent. Dat is waarom topsporters bewust stil staan bij hun sportflow. Hoe kom je in flow? Hoe kom je in je kracht? Dit is zo’n gevalletje “makkelijker gezegd dan gedaan”.

Want ja, we denken te veel! Een gedeelte in ons is constant aan het oordelen. Hoe kom je van denken naar voelen. Van oordelen naar een oordeel-loos leven? Dat maakt het leven een stuk vriendelijker. In de eerste plaats voor jezelf. Voel je je even niet zo sterk of krachtig als je graag zou willen? Wij hebben 5 tips voor jouw mentale training!

  1. Met stip op 1. Vergeet even al die goeroes die je vertellen “Leef je mooiste leven”. Tuurlijk dat is prachtig en klink alsof voor alles een oplossing is. De realiteit is dat het leven bestaat uit momenten waarop je je fijn en (veer)krachtig voelt én ook momenten waarop je je minder fijn voelt. Ieder mens heeft die momenten, dat ís het leven. En nee die kracht vind je niet terug als je een betere baan hebt, een strakker lijf of dure auto. Vertrouw er op dat het ook weer beter wordt zonder enorm grote veranderingen.
  2. Ga op onderzoek waar je energie van krijgt en wat jou energie kost. Een voorbeeld. Je hebt een verjaardagsfeest. Kom je aan het eind van de dag dan met meer of minder energie weer thuis?  Wordt je bewust van jouw eigen energie gevers en energie vreters.
  3. Onze 3de tip vraagt om eerlijkheid naar jezelf. Stel je komt erachter dat die verjaardag je eigenlijk meer energiekost dan oplevert. Voor wie doe je dit dan? Of doe je dingen omdat je denkt dat anderen dat van je verwachten. Of omdat je vind dat het zo hoort? Of het altijd al zo gedaan hebt? Ja, daar komt Mr. Oordeel om de hoek kijken. Probeer eens met mildheid te kijken naar wat je doet en waarom je dat doet? Misschien kom je wel tot verrassende inzichten.
  4. Voel je dat je weinig energie hebt, en steeds minder in je kracht staat? Stop met sporten en ga bewegen. Ook trainen is een vorm van stress. Je brengt je lichaam uit balans doordat je een fysieke inspanning doet. Maak je trainingen lichter (eis minder van jezelf). Ga lekker bewegen, ga samen met iemand wandelen/ fietsen of bezoek eens een yoga studio.
  5. Wist je dat alle kracht die je hebt al in je zit? Je hoeft niet verder te zoeken. Het is er al. Je ziet of voelt het misschien zelf even niet. Maar verder dan jezelf hoef je niet te zoeken!

Wil jij begeleiding bij een actieve en/of gezondere leefstijl? Of heb je vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Mocht je je echt even niet fijn voelen, neem dan contact op met je huisarts. Juist dat is krachtig en past bij goed zorgen voor jezelf.

Voor een gratis kennismaking of voor meer informatie stuur dan een mail naar info@sport050.nl.

Sportieve groet,
Eyelien (dietist) en Merel (leefstijlexpert)

Krachtsporter