Sport050
Nieuws
Samen in beweging door Matchpoint Sportmaatje

Samen in beweging door Matchpoint Sportmaatje

“Ik vind het fijn om iemand te hebben waarmee ik regelmatig kan sporten. Het is als een stok achter de deur en dat heb ik echt nodig.” Jan Westra, gebonden aan een rolstoel, heeft inmiddels zijn sport ontdekt: handbiken. Maar om ook echt de fiets te pakken en naar buiten te gaan, dat vindt hij lastig. Via Matchpoint Sportmaatje fietst Jan nu elke twee weken met zijn nieuwe sportmaatje, Kirsten Gosse.

Jan is in contact gekomen met Kirsten via het project Matchpoint Sportmaatje. Hier wordt door coördinatoren een match gemaakt tussen vrijwilligers en mensen die willen sporten maar hier door een lichamelijke beperking hulp bij nodig hebben of willen.

“De match is voor mij geslaagd als beide kanten het leuk vinden.”- Initiatiefnemer Anneke Grootoonk

Het doel
Initiatiefnemer Anneke Grootoonk komt tijdens haar werk op de kinder- en dwarslaesie revalidatie in contact met mensen die eigenlijk geen actieve revalidatie meer nodig hebben. Hier ontdekte zij dat deze groep vaak hulp, motivatie of gewoon een gezellig iemand nodig heeft om te sporten.
Matchpoint Sportmaatje is in het leven geroepen om hen daarbij te helpen. Het project van het UMCG, Centrum voor Revalidatie Beatrixoord in samenwerking met de Stichting BEA, heeft als doel om sporters met een lichamelijke beperking en hulpvraag wat betreft sport en bewegen te koppelen aan een vrijwilliger.

Bij Jan en Kirsten is de match meer dan geslaagd. Elke twee weken actief fietsen én leuke gesprekken. Dat vinden ze allebei ontzettend fijn. “Ik vind het erg leuk met Jan. Je leert elkaar steeds beter kennen. Het voelt goed om dit voor hem maar vooral met hem te doen. Ik merk ook aan mezelf dat ik het erg lekker vindt om een uurtje of twee buiten te zijn. Dat is iets waar ik anders minder de tijd voor zou nemen.” Vertelt vrijwilliger Kirsten.

De klik
Een goede klik tussen sporter en vrijwilliger is belangrijk om tot een geslaagde match te komen. Anneke legt uit hoe dit proces verloopt. “De coördinator gaat eerst een informatief gesprek aan om individueel te horen van de vrijwilliger of sporter wat zij belangrijk vinden bij de match. Dan kan er een profielschets ingevuld worden. Op het moment dat de coördinator dan een match vindt wordt een gesprek ingepland met de sporter en vrijwilliger samen. Als het dan uiteindelijk een goede match blijkt te zijn dan is het idee dat die twee mensen gewoon samen afspreken en gaan sporten.”

Jan deelt uit eigen ervaring hoe belangrijk een goede klik is. “Een match is voor mij geslaagd wanneer de klik er is. En die is er zeker tussen Kirsten en mij. We hebben het altijd gezellig en dat vind ik belangrijk.”

“Hoe meer mensen zich aanmelden als vrijwilliger, des te beter de match gemaakt kan worden.” – Anneke

Flexibel
Het mooie aan Matchpoint Sportmaatje is dat er flexibel gepland kan worden tussen de sporter en vrijwilliger. Zo kan een vrijwilliger bijvoorbeeld aangeven gekoppeld te willen worden aan een sporter samen met nog een andere vrijwilliger. Zodat het gevoel ergens aan vast te zitten minder groot is.

Elke match kan zelf ontdekken wat voor hen fijn werkt. Voor Jan en Kirsten is dat bijvoorbeeld eens in de twee weken, wanneer het hen allebei schikt. “Ik vind het erg fijn dat het allemaal zo goed te regelen is, dat maakt het ook wat vrijblijvender met minder druk. We gaan fietsen wanneer het ons allebei uitkomt. Dat maakt het ook leuk, zo voelt het echt niet als een verplichting. We vinden het samen leuk om te doen. Eigenlijk motiveren we elkaar om in beweging te blijven.”

Kijk op de website van Stichting BEA om je aan te melden of voor meer informatie. Bekijk ook de digitale flyer van Matchpoint.

AnnekeHorizontaal knipsel jan en kirsten