Sport050
Nieuws
Wandelend door Kerst: de Christmas Urban Walk

Wandelend door Kerst: de Christmas Urban Walk

Tijdens de eerste editie van de Christmas Urban Walk in het weekend van 16 december konden ongeveer 15.000 mensen genieten van een wandeling door de binnenstad van Groningen. Tijdens de wandeling werden meerdere iconische gebouwen aangedaan, waarin het kerstverhaal werd verteld door middel van kunst, toneel en muziek. Mark Stoorvogel, pastor van De Stadskerk, vertelt over het succes van het wandelevenement.

Laagdrempelig
De Christmas Urban Walk werd oorspronkelijk georganiseerd met als doel het kerstverhaal breder te verspreiden. In het begin was het idee om een normale buitenwandeling te organiseren. De organisatie zocht contact met de gemeente. “De gemeente kwam toen met het idee van een Urban Walk. We konden hierdoor ook overheidsgebouwen gebruiken als onderdeel van de wandeling. En zo is de Christmas Urban Walk ontstaan”, aldus Stoorvogel.

Unieke plekken
Vanwege de samenwerking met de gemeente kon er tijdens de wandeling gebruik gemaakt worden van meerdere gebouwen en unieke plekken, zoals de Prinsentuin en het Stadhuis. Mark geeft aan dat dit ook één van de succesfactoren was van het evenement. “Ik denk enerzijds dat mensen het heel mooi vonden om een uniek kijkje in de stad te krijgen. En anderzijds dat mensen met Kerst ook openstaan voor het kerstverhaal en het heel mooi vonden om dat te volgen.”

Vrijwilligers
De vrijwilligers waren het succes van de Christmas Urban Walk. Mark benadrukt dat zonder hun inzet het evenement niet mogelijk zou zijn geweest. “Met ongeveer 300 vrijwilligers langs de route hebben zij een belangrijke rol gespeeld in het begeleiden van de deelnemers en het creëren van een gastvrije sfeer. Een kerk heeft veel mensen die hun tijd en energie willen investeren en daar zijn we heel dankbaar voor.”

Inclusieve kerstbeleving
De wandeling was niet alleen ingericht op mensen met een christelijke achtergrond. “We probeerden ook de aansluiting te zoeken met ongelovige mensen. In het begin hebben we alleen maar Nederlandstalige nummers opgevoerd en geen christelijke nummers”. De organisatie streefde naar inclusiviteit door onderdelen aan de wandeling toe te voegen die aantrekkelijk waren voor mensen met verschillende achtergronden.

Christmas Urban Walk