Sport050
Nieuws
Zwembad Hoogkerk kan weer vooruit kijken

Zwembad Hoogkerk kan weer vooruit kijken

Bij zijn aantreden als bestuursvoorzitter van Zwembad Hoogkerk stond Michiel Kasteleijn voor een flinke opgave. Een scheur in het bassin, veel achterstallig onderhoud en géén vrijwilligers. Samen met zijn medebestuursleden heeft hij de handen uit de mouwen gestoken. Om het zwembad in ere te herstellen en weer van waarde te laten zijn voor het dorp. En met resultaat.

Samen voor dat ene doel
“Ons eerste doel was simpelweg opengaan,” vertelt Michiel, “en daarin zijn we gelukkig geslaagd”. Gevraagd naar hoe hen dat gelukt is, legt hij uit veel hulp te hebben gekregen. “Allereerst van de inwoners van Hoogkerk zelf. We hebben behoorlijk wat mensen op de been kunnen krijgen. Bijvoorbeeld tijdens de vrijwilligersdagen die we hebben georganiseerd om de boel op te knappen. Daarbij hebben ook een aantal groendiensten ons bij geholpen. Verder heeft de gemeente ons geholpen om één en ander financieel recht te trekken.”

Ondertussen kon ook het bassin worden hersteld. En minstens zo belangrijk: er werden voldoende vrijwilligers geworven die zich duurzaam inzetten voor het zwembad. “Toen ik begon waren er géén vrijwilligers. Die heb je wel nodig. Om de kiosk te bemensen of om toezicht te houden bijvoorbeeld. Uiteindelijk hebben we een groep van zo’n dertig vrijwilligers en tien toezichthouders kunnen formeren. En zo konden we op 8 juli 2023 het zwembad weer voor het publiek openstellen.”

Loon naar werken
De (her)opening werd feestelijk gevierd. In het openingsweekend was het zwembad voor iedereen gratis toegankelijk. Geholpen door het goede weer werd het een groot succes. “Op zaterdag mochten we zo’n 500 bezoekers verwelkomen. Op zondag waren er zelfs nóg meer mensen. Zoveel zelfs dat er hekken aan te pas moesten komen en er lange rijen voor het zwembad stonden. Een beetje cru voor de wachtenden. Maar tegelijkertijd ook gaaf. Je zag namelijk meteen waarvoor je het allemaal hebt gedaan. Voor de mensen.”

Na het openingsweekend was het echter gedaan met het goede weer. Toch werden er nog ruim 120 abonnementen verkocht. Het zwembad werd dagelijks bezocht, veelal door dezelfde mensen. “Je merkt dat het zwembad voor die mensen meer is dan een zwembad alleen. Het is een ontmoetingsplek. Minstens zo belangrijk als het zwemmen is het praatje dat ze onderling maken en het kopje koffie dat ze naderhand met elkaar drinken.” Daarmee wijst Michiel op de belangrijke basis die Zwembad Hoogkerk vormt voor de sociale cohesie.

Overigens werd het zwemseizoen goed afgesloten. “We besloten om in september nog open te blijven. Dat bleek een goede beslissing.” Dankzij het mooie nazomerweer wisten ook de niet-abonnementszwemmers de weg naar het zwembad weer te vinden. “We hebben een topmaand kunnen draaien. In één week hadden we dezelfde bezoekersaantallen als in het openingsweekend. Maar ditmaal betalend. Dus dan krijg je het ook financieel beter rond.”

Uitbouwen
Vooruitkijkend naar de komende periode onderscheidt Michiel een aantal ambities. “Het is vooral zaak meer bezoekers te trekken. Daarvoor kijken we naar hoe we efficiënter met het gebruik van het zwembad kunnen omgaan en denken we na over verschillende activiteiten. De zwemvierdaagse bijvoorbeeld. Het aanbieden van zwemlessen is daarbij echt iets wat we nastreven. Alle kinderen zouden moeten kunnen (leren) zwemmen. Daarvoor gaan we contact leggen met scholen en leiden we extra toezichthouders op. Een andere prioriteit is energie(verbruik). We hebben inmiddels voor een betere inkoop gezorgd. De vervolgstap is de aanschaf van twee warmtepompen. Om uiteindelijk energieneutraal te worden zijn nog wat meer stappen te nemen. Maar dat komt later. Het belangrijkste voor nu is om in 2024 een goed seizoen te draaien. Daarna kunnen we pas goed kijken hoe we de komende jaren kunnen doorgroeien.”

Zwembad Hoogkerk gaat op zondag 28 april om 12 uur weer open voor publiek.

Voorzitter Zwembad Hoogkerk