Handige informatie zwemles Kardinge

Sport050
Sportlocaties
Sportcentrum Kardinge
Handige informatie zwemles Kardinge

Handige informatie over de zwemlessen

Kijklessen  

Enkele keren per jaar zijn er kijklessen. De ouders mogen dan bij het bad komen zitten. Er is tijd om vragen te stellen. Voor de hygiëne vragen we iedereen om de speciale schoenhoezen of slippers te gebruiken. Je kunt de kijklessen ook terugvinden in het zwemlesrooster op de pagina's zwemles van de zwembaden. De kijklessen van dit seizoen zijn op:

  • 25-30 september 2023
  • 20-25 november 2023
  • 22-27 januari 2024
  • 18-23 maart 2024
  • 10-15 juni 2024

Diploma zwemmen

Als je kind aan de eisen voldoet, mag het meedoen met het diplomazwemmen. Je krijgt een email als je kind op de afzwemlijst is gezet. In die mail staat de datum en tijd van het afzwemmen. Het feestelijke diploma zwemmen hebben we gepland op:

  • 21 oktober 2023
  • 16 december 2023
  • 17 februari 2024
  • 20 april 2024
  • 13 juli 2024
Tijden diploma zwemmen

Hieronder vind je de planning van het diploma zwemmen. In de mail die je krijgt, ontvang je de exacte tijd.

  • 13.30 uur: - C
  • 14.30 uur: - B
  • 15.30 uur: - A
  • 16.15 uur - A

Oefenhalfuurtje

Tijdens het recreatief zwemmen mogen kinderen zonder diploma niet zonder zwemvleugels zwemmen. Daarom hebben we een oefenhalfuurtje speciaal voor het oefenen van zwemles voor de kinderen in de laatste fase (groen en in overleg met instructeur ook rood) en diploma B en C. Onder begeleiding van een zweminstructeur ga je zelf met je kind in het water samen de onderdelen oefenen die je kind moeilijk vindt. We geven geen les, maar je kunt wel aanwijzingen krijgen van de instructeur. Dit oefenhalfuurtje is gratis en alleen voor ouders/verzorgers (18+ en zwemdiploma) en kinderen van de zwemles van Sport050.

  • Woensdag: 17.00-17.30 uur
  • Vrijdag: 17.15-17.45 uur

Wanneer is er geen zwemles?

Tijdens de schoolvakanties en op bijzondere (feest)dagen zijn er geen zwemlessen.

Basis elementen

Het leerlingvolgsysteem

Vanaf het begin leert je kind 4 zwemslagen om in het water te bewegen: (enkelvoudige) rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Daarnaast zijn er andere oefeningen zoals in het water springen, onder water zwemmen en klimmen en klauteren. Met deze oefeningen leert je kind om plezier te hebben in en rond het water, maar ook om zich te redden in onverwachte situaties. Alle oefeningen zijn ingedeeld in 8 basiselementen:

In het water gaan

Je leert op verschillende manieren in het water gaan. Wanneer je in de sloot valt of van een boot is dit meestal onverwachts en weet je daarna vaak niet waar je bent. Je leert op verschillende manieren in het water gaan. In het begin is dit springen van de kant, maar bij het C diploma is dit met een koprol het water ingaan. Ook leer je in dieper water onderwater te gaan met bijvoorbeeld duiken.

Onder water

Het is belangrijk dat je niet bang onder water bent. Je leert onder water een weg te zoeken door bijvoorbeeld door een hoepel of gat te zwemmen. Ook leer je onder matten door te zwemmen, naar voorwerpen te duiken of juist helemaal onder water zakken om te zorgen dat je iets niet raakt.

Drijven

Kunnen drijven heb je nodig om heel veel andere dingen in het water te kunnen. Met drijven leer je te overleven of juist om even uit te rusten. Drijven op de rug houdt je langer vol. Bij het B- en C-diploma leer je ook met een voorwerp te drijven. Als je goed kunt drijven, ben je vertrouwd in het water.

Draaien

Draaien in het water is nodig om goed te kunnen zien waar je bent. Bijvoorbeeld draaien van rug naar buik om te kijken of je de goede kant op zwemt. Je kunt ook onder water draaien om te kijken waar je boven kunt komen.

Watertrappen

Watertrappen is ook nodig om te kijken waar je bent. Je blijft rechtop in het water zonder al te veel moeite. Je kunt dan even rustig kijken waar je veilig naar toe kunt zwemmen. Watertrappen kan je later ook goed gebruiken als je waterpolo wilt gaan doen. Je leert water trappen met armen en benen, maar ook alleen met de benen.

Bewegen in het water

Je leert 4 verschillende soorten zwemslagen met een goede techniek. Dit is de (enkelvoudige) rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Een goede techniek is dat je dat je voldoende stuwing hebt en zo weinig mogelijk weerstand. Zo kun je het lang volhouden. Stuwing in het zwemmen is het water naar achter duwen om een voorwaartse beweging te kunnen maken. Als je de zwemslagen goed kent, kun je je veilig het water bewegen of later meedoen aan andere sporten zoals wedstrijdzwemmen of waterpolo.  Naast het leren van de zwemslagen, train je om dit over een langere afstand vol te houden, met andere woorden je traint de conditie. En je leert met kleren te zwemmen.

Survival

Survival is een belangrijk onderdeel, wat je ook terug ziet bij de andere basiselementen zoals met kleren zwemmen. Survival is ook uit het water klimmen met kleding en over drijvende voorwerpen klimmen.

Steeds wat moeilijker en sommige oefeningen extra belangrijk in verschillende fases.

Per fase/kleur moeten de kinderen steeds verschillende oefeningen kunnen. Ze worden steeds wat moeilijker. De kinderen oefenen eerst de losse bewegingen. Later gaan ze de bewegingen combineren. Per fase/kleur zijn er steeds een paar oefeningen die we het belangrijkst vinden en deze oefenen we dan ook meer in de les.

Wit

De kinderen doen vooral oefeningen om watervrij te worden in deze eerste fase. Dit is erg belangrijk, want dat is de basis voor het leren zwemmen. De belangrijkste oefeningen in deze groep zijn: onder water gaan, drijven op de rug en de enkelvoudige rugslag. 

Blauw

De kinderen gaan verder de verschillende technieken verbeteren. In deze fase komen voor het eerst de armen er ook bij. Het zwembad is nu wat dieper. De belangrijkste oefeningen in deze groep zijn: onder water gaan, enkelvoudige rugslag en de combinatie van de armen en benen bij de schoolslag. 

Rood

De kinderen gaan de verschillende technieken verbeteren en zwemmen en soms ook zwemmen in water waar ze niet meer kunnen staan. De belangrijkste oefeningen in deze groep zijn: duiken vanaf de kant en door het gat in het zeil zwemmen, schoolslag, borst- en rugcrawl en watertrappen.

Groen

De kinderen zitten nu in de laatste groep. De kinderen gaan oefenen voor het diploma zwemmen. Het zijn nu vaak gecombineerde oefeningen. Alles is nu zonder hulpmiddel en de kinderen moeten het alleen kunnen. Als de kinderen alle oefeningen goed doen, dan kunnen ze meedoen aan het diploma zwemmen. 5x per jaar is er diploma zwemmen. De kinderen die mee mogen doen, krijgen via de mail door dat ze mogen afzwemmen en wanneer het diploma zwemmen is.

B diploma

Bij het B-diploma worden de oefeningen wat moeilijker. De af te leggen afstanden worden wat groter en de techniek van sommige zwemslagen verbeteren. De kinderen kunnen zich dan beter redden in zwembaden met speelelementen. De kinderen gaan direct aan de slag met de exameneisen. Er zijn geen tussen doelen. Het zijn net als voor het A-diploma gecombineerde oefeningen.

C diploma

Bij het C-diploma worden de oefeningen weer wat moeilijker. De afstanden worden weer wat groter en de techniek van sommige zwemslagen verbeteren. Na het C-diploma zijn de kinderen zwemveilig De kinderen gaan direct aan de slag met de exameneisen. Er zijn geen tussen doelen. Het zijn net als bij het A en B-diploma gecombineerde oefeningen. 

Subtropisch zwembad kardinge, golven

Online kaarten kopen en meer

Ga naar mijn.sport050.nl