Sport050
Informatie
Habib Kazemi

Habib Kazemi

De NOC*NSF heeft een aantal landelijke sportpromotors die zich verbinden aan de Nationale Sportweek. In Groningen zijn wij ontzettend trots op onze lokale sportambassadeurs. Hieronder stellen we één van onze sportpromotors aan je voor, namelijk Habib Kazemi.

Wie ben je?
Mijn naam is Habib Kazemi. Ik ben docent bij het Alfa College sport en bewegen, oprichter en hoofdcoach van Kazemi Taekwondo Academie, voormalig bondscoach van het Nederlandse taekwondo team en sportcoach van het jaar 2015 in de provincie Groningen.

Welke sport(en) deed je vroeger als kind?
Taekwondo vanaf me 4de levensjaar tot op heden, worstelen, karate, judo, voetbal, kickboxing, kungfu, badminton, zwemmen en tafeltennis. Eigenlijk vond ik alle sporten leuk.

Wie is jouw grote voorbeeld?
In mijn kindertijd heb ik een boek over Nelson Mandela gelezen. Ik kon niet geloven dat iemand bereid was zoveel opofferingen te doen om zijn doelen te behalen. Dit heeft me zodanig geïnspireerd dat ik er een ander mens van werd. Ik kon moeiteloos 8 trainingsuren per dag afronden.

Waarom heb je uiteindelijk voor taekwondo gekozen?
Ondanks dat ik uit een familie kom waar worstelen een lange traditie kent, besloten mijn ouders om mij toch voor taekwondo aan te melden. Hun besluit had te maken met de oorlogssituatie in mijn geboorteland ‘’Afghanistan’’ . Mijn ouders vonden dat ik me met een sport als taekwondo beter zou kunnen verdedigen en voor mezelf zorgen. Ik zou weerbaarder zijn in diverse onverwachte situaties.

Hoe oud was je toen je met taekwondo begon?
Eigenlijk veel eerder maar officieel ben ik vanaf me 4de lid geworden bij de plaatselijke taekwondoschool.

Hoeveel uur per week besteed je aan sport?
Momenteel sport ik gemiddeld 8 uur per week maar in totaal ben ik meer dan 40 uur per week aan het lesgeven of coachen op school, op de club en bij diverse toernooien.

Wat is je grootste sportieve prestatie?
Uiteraard heb ik vele taekwondo prestaties als sporter en later als bondscoach mogen leveren, denk alleen al aan de eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen bij de grootste toernooien zoals EK’s en Wk’s. Echter omdat hardlopen buiten mijn comfortzone ligt vind ik het een betere persoonlijke prestatie. Ik had ooit de droom een halve marathon te lopen. Ik vond namelijk erg bijzonder dat mensen zo lang konden hardlopen. Inmiddels kan tot ik 30km moeiteloos volhouden en heb ik ooit de droom een marathon te lopen.

Heb je een vast ritueel voordat je aan de wedstrijd begint? Zo ja wat?
Vroeger maakte ik voor iedere wedstrijd een specifieke stretch oefening per been en sprong ik drie keer in de lucht. Dat was mijn eigen vaste ritueel. Overigens raad ik nu de sporters aan om niet afhankelijk te zijn van bepaalde rituelen of mascottes mee te dragen om geluk te brengen in de wedstrijd.

Wat eet je het liefst na een zware wedstrijd of toernooi?
Mijn sporters adviseer ik dat ze een maaltijd moeten nuttigen die goed is voor spieren en voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen bevat. Dit om snel en volledig te herstellen. Uiteraard eet ik zelf over het algemeen gezond.

Wie zijn belangrijk voor je (geweest) in je sportcarrière?
Mijn gezin, familie, vrienden, coach, teammaatjes en mijn helden.

Waarom is sport zo belangrijk voor jou?
Ik kan tientalen redenen geven waarom ik sport zo belangrijk vind maar voor mij persoonlijk heeft sport mij gevormd tot wie ik vandaag de dag ben. In mijn moeilijkste levensjaren in Afghanistan en later in Nederland was sport mijn reddende engel. Door veel te sporten kon ik beter relativeren, nadenken en de beste keuzes maken waarvan ik nog steeds van profiteer. Sporten heeft voor een snel en soepel integratieproces gezorgd, waardoor ik een groot sociaal netwerk heb kunnen opbouwen. Mede dankzij sport heb ik mijn partner ontmoet en hebben we gezamenlijk twee prachtige kinderen en een succesvol bestaan waar sport nog steeds een groot onderdeel van is.

Wat zijn je hobby’s?
Lezen, schrijven, reizen, sporten, koken (bbq), cabaret, en over politiek praten.

Ik ben sportpromotor van de Nationale Sportweek Groningen, omdat?
...ik als ervaringsdeskundige geloof ik in de geweldige rol van sport in alle opzichten. Ongelofelijk veel voordelen die het sporten met zich meebrengt. Van de motorische ontwikkeling tot de cognitieve en mentale ontwikkeling maar vooral voor een aantal gezondheidsredenen die wellicht algemeen bekend zijn maar ik toch graag wil benoemen als sportpromotor:
Verlaagt de hartslagfrequentie en de hartklachten, bloeddruk en kans op beroerte, zorgt voor een beter longinhoud; zorgt dat je afvalt of je gewicht op peil huidt, zorgt voor goede bloedcirculatie en regulatie van je bloedsuiker gehalte, verhoogt je pijntolerantie, is goed tegen stress en depressieve klachten, verbetert je denkvermogen, door sporten kun je (kwalitatief) beter slapen, verhoogt je immuunsysteem en uiteraard geeft sporten je ongelofelijk veel energie om de kwaliteit van het dagelijks leven te verbeteren.

Tot slot is ieder individu een onderdeel van de samenleving. Een sportend individu zorgt voor een vitale, bewegelijke en gezonde samenleving. Daar draag ik als sportpromotor graag aan bij.

Habib Kazemi