Sport050
Informatie
Lois Abbingh

Lois Abbingh

De NOC*NSF heeft een aantal landelijke sportpromotors die zich verbinden aan de Nationale Sportweek. In Groningen zijn wij ontzettend trots op onze lokale sportambassadeurs. Hieronder stellen we één van onze sportpromotors aan je voor, namelijk Lois Abbingh.

Wie ben je?
Lois Abbingh, handbalster van het Nederlands Handbal Team en spelend voor de Noorse club Kristiansand.

Welke sport(en) deed je vroeger als kind?
Ik heb een heleboel sporten geprobeerd zoals tennis, voetbal en judo. Maar handbal vond ik altijd al veruit het leukste.

Wie is was jouw grote voorbeeld?
Ik had niet echt een voorbeeld in mijn sport maar ik keek wel veel YouTube filmpjes van mooie doelpunten van bepaalde topspeelsters.

Waarom heb je uiteindelijk voor handbal gekozen?
Mijn hele familie handbalde en het was niet meer dan logisch dat ik ook ging handballen. En het scheelde natuurlijk dat ik er ook goed in was.

Hoe oud was je toen je met handbal begon?
Ik was ongeveer 4 jaar dat ik met een paar andere kinderen begon met mini handbal. Eerst alleen maar trainen en op latere leeftijd kwamen daar ook wedstrijden bij.

Hoeveel uur per week besteed je aan sport?
Op dit moment ben ik full prof en ben ik eigenlijk de hele week bezig met sport. We trainen ongeveer 4 uur per dag maar we zijn soms ook wel een week van huis om ons voor te bereiden op belangrijke wedstrijden.

Wat is je grootste sportieve prestatie?
Goud op het WK in 2019, ik scoorde in de laatste minuut van de finale tegen Spanje waardoor Nederland voor het eerst wereldkampioen handbal werd. Bovendien werd ik topscorer van het toernooi. 

Heb je een vast ritueel voordat je aan de wedstrijd begint? Zo ja wat?
Ik heb niet echt een vast ritueel maar ik heb wel dezelfde dingen die ik altijd voor een wedstrijd doe. Mijn enkels tapen, kousen aantrekken, dan mijn haar vast doen, een stukje tape op mijn schoen voor de hars en dan 2 vingers die ik vast tape.

Wat eet je het liefst na een zware wedstrijd of toernooi?
Ik heb nooit heel veel honger direct na een wedstrijd maar ik weet dat het belangrijk is om goed te eten na die tijd. Ik drink eerst altijd direct een proteïne shake en daarna eet ik het allerliefste biefstuk.

Wie zijn belangrijk voor je (geweest) in je sportcarrière?
Mijn ouders natuurlijk! Zij hebben mij jarenlang voor allerlei trainingen overal heen gebracht en zonder hen had ik het niet zo ver geschopt. Zij hebben mij er altijd in gesteund om mijn dromen na te jagen.

Waarom is sport zo belangrijk voor jou?
Ik kan niet zonder sport, als ik niet train dan word ik heel onrustig. Sport is voor mij een manier om mijn gedachten te verzetten en ik geniet nergens meer van dan het moment vlak voor de wedstrijd. Een beetje zenuwachtig maar vooral heel veel zin om te spelen.

Wat zijn je hobby’s?
Ik hou ervan om lekker door een stad te lopen en te winkelen, maar ik hou ook heel erg van lezen! En ik vind het leuk om verschillende restaurantjes uit te proberen.

Ik ben sportpromotor van de Nationale Sportweek Groningen, omdat?
...ik vind dat iedereen de mogelijkheid zou moeten hebben om hun dromen na te jagen binnen de sport. Op welk niveau dan ook! En omdat ik het belangrijk vind dat sport een veel groter aandeel, en dus ook aandacht, krijgt binnen Nederland in het algemeen.

Lois Abbingh