Sport050
Informatie
Melanie Helweg

Melanie Helweg

De NOC*NSF heeft een aantal landelijke sportpromotors die zich verbinden aan de Nationale Sportweek. In Groningen zijn wij ontzettend trots op onze lokale sportambassadeurs. Hieronder stellen we één van onze sportpromotors aan je voor, namelijk Melanie Helweg.

Wie ben je?
Ik ben Melanie Helweg. Ik ben handbikester en zit in het jongeren talententeam paracycling van KNWU. Ik heb Cerebrale Parese wat inhoud dat ik moeilijk loop. 

Welke sporten deed je vroeger als kind?
Ik heb heel mijn leven al aan sporten gedaan. Toen ik ongeveer 5 was zat ik op judo. Dit vond ik leuk om te doen, maar naar ongeveer 2 jaar wou ik liever op dansen. Ik heb dit ongeveer een jaar gedaan, maar helaas door klachten aan mijn knieën vanwege mijn beperking moest ik er van de dokter vanaf. Toen heb ik 2 jaar lang op voltige gezeten. Door weinig uitdaging ben ik uiteindelijk aan hardlopen begonnen. Hardlopen heb ik tot mijn 14e gedaan, maar ook hier kreeg ik veel klachten van mijn benen. Na een half jaar niks hebben gedaan met veel tegenslagen ben ik op handbiken gegaan wat ik nu nog steeds met plezier doe.

Wie is jouw grote voorbeeld?
Mijn grote voorbeelden zijn Laura de Vaan, Jetze Plat en Jennette Jansen. Laura de Vaan, omdat ik haar als eerst heb ontmoet en veel van haar heb geleerd, zoals wedstrijdtechnieken. Jetze Plat, omdat hij de beste is van de wereld en Jennette Jansen, omdat zij mijn tegenstander is en ik tegen haar op kijk.

Waarom heb je uiteindelijk voor handbiken gekozen?
Toen ik ben gestopt met hardlopen ging alles bergafwaarts. Mijn school ging achteruit, ik werd snel boos op mijn ouders en had totaal geen energie meer. Ik ben toen naar Bureau sport gegaan in Beatrixoord en daar hebben ze mij geholpen om een sport met mij te zoeken. Al gauw bleek dat ik handbiken heel leuk vind en ben steeds meer gaan trainen.

Ik kan mijn energie erin kwijt, je bent buiten in het natuur aan het trainen, ik stel doelen waar ik naartoe werk en de snelheid vind ik ook geweldig.

Hoe oud was je toen je met handbiken begon?
Ik was ongeveer 14 a 15 jaar toen ik begon met handbiken. Dit is nu mijn 4de jaar bij het jongeren talententeam.

Hoeveel uur besteed je aan je sport?
Dit is per week verschillend. Het is gemiddeld ongeveer 17 uur per week.

Wat is je grootste sportiefste prestatie?
Ik heb best wel veel mooie prestaties behaald, maar van dit jaar is het de Delenseweg tijdrit waarbij je je moet plaatsen voor wedstrijden en om te kijken of je ook vooruit bent gegaan. Ik heb toen best snel gehandbiked waardoor ik mij voor grote wedstrijden heb geplaatst. Door corona gingen de wedstrijden helaas niet door.

Heb je een vast ritueel voordat je aan een wedstrijd begint?
Ik heb wel dat ik een vaste schema heb met eten voor een wedstrijd. Ik eet dan altijd hetzelfde. Als ik bijna op locatie ben ben ik altijd heel zenuwachtig en kunnen mijn ouders niet goed met mij praten, omdat ik dan heel geconcentreerd ben.

Ook ga ik eerst goed infietsen op de tacx en later ga ik het parcours op om het te evalueren. Zo kan ik in mezelf bedenken waar ik goed vaart kan maken, wie ik bij moet houden, hoe de bochten gaan, enz.

Wat eet je het liefst na een wedstrijd of toernooi?
Het liefst eet ik altijd kwark met granola op, omdat daar veel eiwitten inzitten wat goed is voor het herstel van je spieren. Ook eet ik voor en na een wedstrijd altijd krentenbollen.

Wie zijn belangrijk voor je in je sportcarrière?
Dat zijn vooral mijn vader en mijn moeder. Zij gaan altijd met mij mee naar wedstrijden en staan altijd voor mij klaar. 

Waarom is sport zo belangrijk voor jou?
Ik kan mijn energie erin kwijt en ik voel mij veel beter wanneer ik aan sport doe. Ik heb meer concentratie, ben weer mezelf en mijn school gaat veel beter. En het is hartstikke leuk om te handbiken.

Wat zijn je hobby's?
Natuurlijk is dat handbiken. Ook vind ik met vrienden afspreken leuk om te doen en om lekker te gaan winkelen.

Ik ben sportpromotor van de Nationale Sportweek Groningen, omdat?
Ik het belangrijk vind dat iedereen in beweging is en te laten zien wat sport allemaal met je kan doen.

Melanie Helweg