Sport050
Nieuws
3 tips om jouw vitamine D en humeur op peil te houden

3 tips om jouw vitamine D en humeur op peil te houden

In onze artikelen geven wij (Eyelien diëtist en Merel leefstijlexpert) je tips voor een gezondere leefstijl. Terwijl ik dit schrijf schijnt de zon volop. Na de korte en vaak donkere dagen heeft ons lichaam behoefte aan zonlicht. De zon geeft ons lichaam energie en vitamine D. Daarbij worden de meeste mensen gewoon blij van de zon. Dat is één van de grootste redenen waarom we zo graag in de winter naar Gran Canaria of Tenerife gaan. Ook voor de thuisblijvers hebben wij 3 tips om jouw vitamine D en humeur op peil te houden.

Tip 1: Onbedekt in de zon

Ga in het voorjaar, zomer en najaar elke dag tussen 11 en 15 uur, een kwartier tot halfuur met je hoofd en handen onbedekt in de zon. Pak in de winter de lichte dagen mee.

Vitamine D speelt een belangrijke rol in het versterken van ons immuunsysteem. Het stimuleert de stofwisseling en bloedcirculatie en draagt bij aan een gezond slaappatroon.

Ons lichaam kan zelf vitamine D aanmaken. Hiervoor heeft het zonlicht nodig. Vitamine D zit dus niet ín de zon, maar is een pro-hormoon dat wordt aangemaakt als onze huis in contact komt met de zon. Ook in voeding zit vitamine D (zie tip 2) maar slechts een fractie van de hoeveelheid die we zelf aanmaken. Kortom maak op lichte dagen een lekkere lunchwandeling zo blijf je in beweging en houd je je vitamine D op pijl.

Tip 2: 10 producten met veel vitamine D

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D is 10 microgram. Hieronder een lijst van producten met veel vitamine D en hoeveel mcg ze bevatten per 100 gram.

  • Sardientjes of ansjovis (12mcg per 100g = 120% van de ADH))
  • Zalm of forel (9mcg per 100g)
  • Makreel (8mcg per 100g)
  • Haring (6mcg per 100g)

En nu wat andere producten dan vis.

  • Ei (2mcg per 100g)
  • Yoghurt (1,5mcg per 100 gram)
  • Kip (1,4mcg per 100g)
  • Kaas (0,8mcg per 100g)
  • Boter (0,6mcg per 100g)
  • Champignons (0,3mcg per 100g)


Tip 3: vitamine D supplement

Voel je je vaker futloos in de winter? Probeer (altijd in overleg met je huisarts) eens een vitamine D supplement. Voor jonge kinderen is zelfs aangetoond dat een vitamine D supplement het risico op rachitis vermindert. Voor jonge kinderen zijn er speciale vitamine D druppels. De arts of verpleegkundige op het consultatiebureau wijst u hier ook vaak op.

Bij ouderen kan extra suppletie het risico op botbreuken kleiner maken.

Indien je suppletie wilt toevoegen aan je eetpatroon, bespreek dit dan altijd met je arts. (wie weet adviseert hij een tripje naar de zon). Suppletie is geen vervanging van een gezond en gevarieerd eetpatroon. Wil jij begeleiding bij een gezond en gevarieerd eetpatroon? Of heb je vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Voor een gratis kennismaking of voor meer informatie stuur dan een mail naar info@sport050.nl.

Sportieve groet,
Eyelien (dietist) en Merel (leefstijlexpert)

Vitamine D in de winter