Aanpak Kardinge: creatief denken en kilometers kit
In 1993 verrees het ietwat futuristisch ogende Kardingecomplex als aluminium sportvesting net buiten Beijum. Nu, 30 jaar later, is het gebouw op vele fronten aan vervanging toe. Terwijl de plannen voor een nieuw te bouwen sportcomplex iets verderop momenteel op de schetstafel liggen, moet het huidige gebouw nog een klein decennium haar vele bezoekers kunnen faciliteren. Marcel Dieterman en Kees Ennema van Sport050 vertellen over de renovatie-aanpak die er voor moet zorgen dat dit lukt.
“Toen Kardinge in de jaren ’90 werd ontworpen en gebouwd, waren we nog totaal niet bezig met duurzaamheid. Het gebouw is in dat opzicht volledig gedateerd en verre van energiezuinig. Met een nieuw te bouwen pand willen we toe naar een energieneutraal sportcomplex”, vertelt Marcel. Maar voordat het zo ver is, moet het huidige onderkomen nog wél een aantal jaar mee kunnen. Daarom houdt Kees zich, aan de hand van een meerjarig onderhoudsplan, actief bezig met de reparaties of vernieuwingen in Kardinge. “Het zoutelektrolyse systeem bijvoorbeeld, waarmee zout water wordt omgezet in chloor, was dusdanig aan vervanging toe dat er een nieuw apparaat moest komen”, vertelt hij. “Totdat het nieuwe pand gereed is, proberen we de tijd te overbruggen zonder de kwaliteit van de accommodaties en de veiligheid van de bezoekers uit het oog te verliezen.”
Bodemonderzoek
Het volgende dat moest worden aangepakt waren de koeltorens, waarmee de warmte wordt afgevoerd van het systeem dat de ijsbaan koel houdt. “Deze torens staan op het dak en de zijplaten waren volledig verroest. Dus die hebben we opgeknapt door nieuw materiaal er tegenaan te plakken”, gaat Kees verder. Is er eigenlijk wel ooit een goed moment om dingen aan te pakken, terwijl er altijd bezoekers zijn? “Juist nu, in de herfstvakantie, doen we de reparaties”, legt Marcel uit. “Nu zijn er namelijk geen dagelijkse zwemlessen. Daardoor kunnen we op dit moment ook kijken naar de beweegbare bodem van het oefenbad, daar gaan speciale duikers ónder, om preventief onderhoud uit te voeren.”
Glijbaan vol blaasjes
Ook de grote blauwe glijbaan aan de buitenkant van Kardinge was niet langer veilig. “Er zaten blaasjes in het polyester, daardoor kun je scherpe randen aan het oppervlak krijgen. Dat is in combinatie met dunne zwemkleding niet echt iets wat je wilt. Daarom wordt nu de hele glijbaan opnieuw geschuurd en krijgt een nieuwe coating.” Daarnaast is er gekeken naar het bedieningspaneel van de bubbelbaden. “In dit pand wordt alles aangetast door chloor”, gaat Kees verder. “Dat paneel stoorde te vaak en viel uiteindelijk bijna uit elkaar.”
Emmers in de gang
Natuurlijk zijn in deze tijden energiekosten voor een oud pand als Kardinge een hoofdpijndossier. Maar: “Gelukkig loopt ons energiecontract nog tot eind volgend jaar”, lacht Marcel. Kees gaat verder: “We proberen te voorkomen dat er storingen ontstaan door preventief onderhoud uit te voeren en installaties vroegtijdig te vervangen. Daarin moeten we gewoon heel creatief denken, op vele vlakken. Zo is afgelopen zomer de hele lichtstraat aan bovenramen in de gang gefixt met een kilometer kit. Als het regende stonden hier namelijk al jaren de emmers in de gang.” Is dat dan nu opgelost? Het antwoord zal komen met de eerste aanhoudende herfstbuien….
Meer over de herontwikkeling van Kardinge vind je hier.