Sport050
Nieuws
Bewust bewegen met Tai Chi/Qigong

Bewust bewegen met Tai Chi/Qigong

Tai Chi/Qigong, voor velen onbekend maar ontzettend goed voor zowel je fysieke als geestelijke gezondheid. De Chinese vechtsportkunst is uitermate geschikt om middels ontspanning je lichaam op een andere manier te gebruiken. Met de juiste mindset en bewegingen leer jij hoe je middels ontspanning met je lichaam om kan gaan. Soepeler in je lijf, fitter in je hoofd. Tai Chi/Qigong heeft vele voordelen, lesgever David M. Knibbe weet er alles van en deelt dit gepassioneerd in onder meer het Boeremapark in Haren.

Tai Chi/Qigong
Tai Chi/Qigong bestaat uit vloeiende bewegingsoefeningen en wordt ook gebruikt als bewegingstherapie. “Er komen allerlei spieren en gewrichten aan bod, je lichaam wordt er soepeler van.” Vertelt lesgever David van Tai Chi Groningen. Tai Chi/Qigong wordt ook wel gezien als mindful bewegen. Chi komt uit de Chinese cultuur en staat voor de energie in je lichaam. Een juiste balans vinden is voor velen een lastige taak in drukke levens. “Naast de vele lichamelijke voordelen leert Tai Chi/Qigong je ook een andere kijk op de wereld te krijgen. Wanneer je in je gedachten ontspannen bent dan kan je veel knelpunten in je leven voorkomen. Bovendien is Tai Chi/Qigong erg leuk om te doen. Het laat mij goed voelen en dat straal ik graag uit in mijn lessen.”

Ontspanning
Deelnemer Tjeerd Folmer ontdekt middels de lessen van David in het Boeremapark zelf wat Tai Chi/Qigong met hem doet. “Ik zou het anderen absoluut aanraden. Het stimuleert de gezondheid enorm. Als je bewust wordt van spanning en ontspanning in je lichaam, kan dat preventief werken tegen blessures en ziektes. Het zorgt ervoor dat je veel beter in je lichaam blijft zitten en daardoor veel minder last hebt van allerlei kwalen. En dat geeft mentaal rust, want het brengt ook de gedachtewereld tot rust. Daar zit ook vaak heel veel gerommel. Ons hoofd is voortdurend met allerlei prikkels bezig. Als je bezig bent met Tai Chi/Qigong dan ga je wat meer naar binnen. Jouw relatie met je omgeving verandert ook, je komt wat meer tot jezelf.”

Goed begin
Tai Chi/Qigong zorgt voor een goed begin van de dag. Daar zijn zowel David als Tjeerd het over eens. De lessen van David in Haren zijn in de ochtend, 9.30-10.15 uur. Op maandag, woensdag en vrijdag start hij zijn dag samen met de deelnemers in de buitenlucht. “Het is juist heel leuk dat je de dag zo kan beginnen samen. Verschillende deelnemers noemen het een fijn begin van de dag, en dat is voor mij ook zo. Samen oefenen en vooral ook ontdekken wat het is. Het is fijn om buiten de lessen te geven, dat kan goed in de natuur van het Boeremapark. Bij fris weer is het ook goed om samen te oefenen om je weerstand te verhogen. De lessen zijn gestart in februari en gaan door tot de kerst.  Ook hebben de lessen een sociale functie, vaak praten mensen na de les nog even bij.” Vertelt David.

Tai Chi/Qigong zorgt ervoor dat je mentaal en fysiek lekker in je vel zit. Hoe sta jij in je kracht?

tai chi1tai chi2
tai chi3tai chi4