Sport050
Nieuws
Boost jouw brein én geluk met deze 5 tips

Boost jouw brein én geluk met deze 5 tips

We willen zo lang mogelijk een actief en vitaal leven leiden. Of dat je lukt, is voor een groot deel afhankelijk van de gezondheid van je brein. We hebben geen invloed op onze genen of andere biologische factoren. Wel heb jij invloed op de leefstijlkeuzes die je iedere dag maakt én hoe je met bijvoorbeeld stress omgaat. En daar is een gezonde dosis (veer)kracht en zelfvertrouwen voor nodig. Met deze 5 tips boost jij jouw brein én ook je geluk.

1. Geef je brein ontspanning - Mediteer

Langdurige stress heeft invloed op de wijze waarop je brein functioneert. Het stress hormoon cortisol schaadt tijdelijk het geheugen.

Meditatie zorgt ervoor dat je brein nieuwe neurologische verbindingen maakt. Ga dus eens wat vaker mediteren, júist als je denkt dat je agenda overloopt en je denkt er geen tijd voor te hebben. Er zijn veel apps met mooie meditatie oefeningen. In 10 tot 15 minuten per dag geef jij je brein die gezonde boost.

2. Beweeg!

Ga wandelen, rennen, fietsen, boksen, krachttraining, padel of yoga. Het maakt niet zoveel uit wát je doet. Door te bewegen verbeteren je cognitieve functies. Daarnaast boost je de aanmaak van endorfines, hét gelukshormoon!

3. Eet gezond. Pssst, boerenkool is een échte krachtpatser

Een gezond brein heeft gezonde brandstof nodig. Je herkennen allemaal wel dat na een weekend comfort food met meer suikers en vetten, je maandag op je werk moet afkicken. Je voelt je sneller moe, ben minder scherp. Je lichaam is hard aan het werk om die extra suikers en vetten te verbranden en dat kost je energie. Energie die je ook wil gebruiken om lekker te kunnen bewegen, gezonde keuzes te maken én na je werk met vrienden af te spreken. Zet deze week eens een lekkere stamppot boerenkool op tafel, een écht krachtpatser.

4. Brein brekers it is!

Maak ik je pauze eens een sudoku of puzzel. Niet voor niets dat we ze ook wel hersenkrakers noemen. Het brein stimuleren helpt het fit te houden. Leer nieuwe mensen kennen, volg een cursus of begin een nieuwe hobby.

5. Socialize je gelukkig

Onderzoek toont aan dat het voeren van een gesprek ons brein ontzettend stimuleert. Juist doordat het meer vaardigheden vraagt en zingeving geeft. Het gaat cognitieve achteruitgang tegen en maakt je een gelukkiger mens. En als je je gelukkig en mentaal krachtig voelt, houd je alles een stuk makkelijker vol!

Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Of zoek je begeleiding voor die paar kilootjes kwijt? Wij kunnen jou helpen om gezondere keuzes te maken, gewicht te verliezen en/of fitter te worden. Op een manier die past bij jou en jouw leven. Neem voor een gratis kennismaking of voor meer informatie contact met ons op. Je kan jouw vragen mailen naar info@sport050.nl.

Sportieve groet,

Eyelien (dietist) en Merel (leefstijlexpert)

Wandelen in bos