Sport050
Nieuws
Check die zwemplek!

Check die zwemplek!

Met het vliegtuig naar Ibiza? In de file naar Zandvoort? Waarom al die moeite doen als je ook lekker kunt neerstrijken aan het water in onze eigen gemeente? En het is nog eens gratis ook. “Er zijn zoveel plekken waar je als het wat warmer wordt verkoeling kunt zoeken. Maar check wel even de kwaliteit van het water. Ziek worden na een zomerse dag is niet de bedoeling.”

“Wist je dat een hondenuitlaatveldje de kwaliteit van het water ernaast kan beïnvloeden?”, vraagt beleidsmedewerker Klaas Hoomans. Zo zijn er best veel zaken waar mensen niet bij stilstaan als ze ergens een duik nemen. Daarom zijn er officiële zwemplekken waar de gemeente Groningen, de provincie en het waterschap zorgen voor de veiligheid van mensen.

Kwaliteit

“Op officiële zwemlocaties zoals het stadsstrand, de Hoornseplas of het Zilvermeer wordt de waterkwaliteit tijdens het zwemseizoen gemeten. Je kunt er veilig het water in- en uitkomen en er zijn vaak sanitaire voorzieningen”, vervolgt Klaas. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het water op deze plekken altijd veilig is. Zo belemmert blauwalg in hete maanden regelmatig de waterpret.

Zilvermeer

Duik?

“De website zwemwater.nl geeft een overzicht van veilige locaties waar je buiten kunt zwemmen. Ook zie je wat de kwaliteit van het water is en welke voorzieningen er zijn”, aldus Klaas. Handig om te checken voor je je zwempak of -broek in de tas stopt. Maar waar moet je op letten als je op een niet-officiële zwemlocatie een duik wilt nemen?

Van koelkasten tot fietsen

Op sommige plekken is het te gevaarlijk om te zwemmen door bijvoorbeeld scheepvaart of sluizen. “Ik raad mensen zeker aan om op zwemwater.nl te checken of er een zwemverbod is”, zegt Klaas. “Is dat niet het geval, houd er dan rekening mee dat er van alles op de bodem kan liggen. Van koelkasten tot fietsen; we komen het allemaal tegen als we kanalen en vijvers schoonmaken.”

Ziek

Er zijn daarnaast ook risico’s die lastiger te beoordelen zijn met het blote oog. Zo kun je ziek worden van dode dieren in het water. Ook komt het voor dat er na zware neerslag vanuit de riolering wordt geloosd op het oppervlaktewater; niet echt fris om doorheen te zwemmen. “Als het lang droog is geweest en het gaat ineens hard regenen, dan kan het riool het vaak niet aan. Het is niet verstandig om snel na zo’n bui te gaan zwemmen.”

Verfrissend

Hoewel er dus best wat zaken zijn om rekening mee te houden, is Klaas nog altijd te porren voor een verfrissende duik. “Het is zo lekker om aan de waterkant verkoeling te zoeken, een boek te lezen of met de kinderen te spelen. En niet iedereen is in de gelegenheid om op vakantie te gaan. Ik vind het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot mooie en veilige plekken om te zwemmen.”

Klaas Hoomans door Lydwine Huizinga

Foto: Beleidsmedewerker Klaas Hoomans van de gemeente Groningen.