Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Coronavirus

Laatst bijgewerkt: 23  juni 14. 25 uur. Alle teksten in cursief zijn de nieuwste coronamaatregelen. 

Corona en Sport050

Lees op deze pagina alles over de corona regels die gelden voor sporten. Wat doet Sport050 en wat doet de gemeente Groningen. Of wie verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de regels. Ook vind je hier informatie over de verschillende compensatieregels. 

 • Sport050 geeft de regels voor sporten aan en zorgt dat deze overeenstemmen met de landelijke regels en de regels van de Veiligheidsregio Groningen.
 • De gemeente wil het sporten vooral stimuleren en faciliteren. Maar als het nodig is mogen Sport050, de Boa's of politie een sportactiviteit stoppen. Sport050 en de buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa's) van Stadstoezicht controleren via een steekproef of iedereen zich aan de regels houdt. De verantwoordelijkheid van het volgen en controleren van de regels ligt bij de organisator of sportclub.
 • De organisator van de sportactiviteit of sportclub is verantwoordelijk voor de communicatie richting haar leden en kan besluiten om bijvoorbeeld de regels (alleen bij versoepeling) op een later moment in te laten gaan of kiezen voor strengere regels. 

Coronavirus en sport algemeen

Alle sportaccommodaties zijn weer geopend. Er gelden een aantal algemene regels. 

 • Voor alle sporten blijven de algemene hygiëneregels, zoals handen wassen, thuisblijven bij klachten en afstand houden, ook gelden.
 • Alle sporten mogen weer. Tijdens het sporten hoef je niet 1,5 meter afstand te houden tot anderen, als het nodig is om de sport te doen. Er is geen maximale groepsgrootte.
 • Vanaf 26 juni mag iedereen weer wedstrijden spelen en organiseren.
 • Toeschouwers mogen weer bij trainingen en wedstrijden vanaf 26 juni. Ze moeten op een vaste plek zitten, maar als dat niet kan, op een afgebakende plek staan. Voor toeschouwers geldt een verplichting van registratie en gezondheidscheck.
 • Kleedkamers en douches mag je gebruiken.
 • Reserveren, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht
 • Vanaf 26 juni is er geen mondkapjesplicht meer, maar niet als je geen 1,5 m afstand kunt houden. 
 • Voor sportverenigingen en als je zelf een sport wilt organiseren moet je je houden aan een aantal regels. Deze regels kun je vinden op de pagina georganiseerd sporten
 • Sportkantines, clubhuizen en terrassen mogen open volgens de horecaregels

Op de website van het NOC*NSF vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Alles over het coronavirus in relatie tot sport en bewegen kun je vinden op de websites van  Rijksoverheid,  NOC*NSFRIVM en GGD

Binnensportaccommodaties   

Alle binnensportaccommodaties zijn weer geopend. In de 6 weken zomervakantie zijn de volgende binnensportaccommodaties beschikbaar: Gymzaal SlenkSportcentrum KardingeSportcentrum EuropaparkGymzaal ChopinlaanGymzaal Goudenregenplein en Sportzaal de Bam.

Binnen zwembaden 

De binnen zwembaden zijn geopend zwemles, banen zwemmen en verenigingen. Tot de zomervakantie zijn er geen groepslessen en in beperkte mate recreatief zwemmen in Kardinge in verband met het personeelstekort, waardoor we de veiligheid niet kunnen garanderen. 

IJsbanen 

De overdekte ijsbanen van Sportcentrum Kardinge zijn gesloten, het schaatsseizoen zit er op. GGD Groningen gebruikt de ijsbaan van Kardinge op dit moment als vaccinatielocatie. Alle jaarabonnementen hebben we verlengd zodat je die volgend seizoen weer kan gebruiken. De 12-kaarten zijn onbeperkt geldig. 

Compensatieregelingen en ondersteunende maatregelen

Er is een compensatieregeling vanuit het Rijk voor sportclubs. De gemeente is in overleg met Sportkoepel Groningen gekomen tot een compensatieregeling naar de verenigingen in de gemeente Groningen. Clubs worden hier rechtstreeks over geïnformeerd. 

Als je vereniging in financiële problemen raakt, of dreigt te raken, horen we dit graag. In dat geval gaan we met je in overleg. Heb je behoefte aan overleg met Sport050? Stuur dan een e-mail naar: verhuur@sport050.nl.

Je hoeft momenteel als huurder in coronatijd niet meer minimaal 4 weken van tevoren te annuleren. Geef tijdig aan ons door als je niet meer of minder gebruik maakt van de sportaccommodatie, zodat we daar rekening mee kunnen houden bij het sturen van facturen. Je kunt dit doorgeven via verhuur@sport050.nl

Heb jij voor jouw sportvereniging, maatschappelijke organisatie of sportbedrijf kosten gemaakt om aan de coronamaatregelen te voldoen? Kosten voor bijvoorbeeld desinfectiepalen, een online-betaalsysteem of schermen. Met behulp van de 1,5-meterregeling kun je de helft van de gemaakte kosten vergoed krijgen. Klik hier voor meer informatie, de voorwaarden en om aan te vragen. De deadline voor aanvragen is 1 juli 2021.

Organisatoren van (sport) evenementen in de gemeente Groningen krijgen ondersteunende maatregelen aangeboden. Bekijk de brief die hierover naar verenigingen is gestuurd op 13 mei 2020. Meer informatie over de landelijke compensatieregeling.

Blijf in beweging met Coronactief

Ondanks de lockdown is het belangrijk om in beweging te blijven. En dit kan prima op een andere manier, zoals door een rondje hard te lopen of te fietsen. Daarnaast hebben we voor jullie een online verzameling gemaakt van verschillende work-outs, oefeningen en challenges voor jong en oud, die je in en rondom het huis kan doen voor als je niet naar een sportaccommodatie of naar je sportclub kan. Tips en suggesties ontvangen we graag.