Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Coronavirus

Laatst bijgewerkt: 6 mei 9.39 uur. Alle teksten in cursief zijn de nieuwste coronamaatregelen. 

Corona en Sport050

Lees op deze pagina alles over de corona regels die gelden voor sporten. Wat doet Sport050 en wat doet de gemeente Groningen. Of wie verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de regels. Ook vind je hier informatie over de verschillende compensatieregels. 

  • Sport050 geeft de regels voor sporten aan en zorgt dat deze overeenstemmen met de landelijke regels en de regels van de Veiligheidsregio Groningen.
  • De gemeente wil het sporten vooral stimuleren en faciliteren. Maar als het nodig is mogen Sport050, de BOA’s of politie een sportactiviteit stoppen. Sport050 en de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van Stadstoezicht controleren via een steekproef of iedereen zich aan de regels houdt. De verantwoordelijkheid van het volgen en controleren van de regels ligt bij de organisator of sportclub.
  • De organisator van de sportactiviteit of sportclub is verantwoordelijk voor de communicatie richting haar leden en kan besluiten om bijvoorbeeld de regels (alleen bij versoepeling) op een later moment in te laten gaan of kiezen voor strengere regels. 

Coronavirus en sport algemeen

Alle binnensportaccommodaties zijn gesloten vanaf dinsdag 15 december uur tot nader orde. Met uitzondering van bewegingsonderwijs van het primair onderwijs en secundair onderwijs (vanaf 1 maart).

Voor de buiten sporten blijven de algemene hygiëneregels, zoals handen wassen, thuisblijven bij klachten en afstand houden, gelden ook voor sport. De groepsgrootte is maximaal 4 personen exclusief trainer. Tijdens het sporten moet je 1,5 meter afstand te houden tot anderen. Uitzondering zijn kinderen en jeugd tot en met 17 jaar. Zodra een training stopt, moet jeugd van 13 tot en met 17 jaar wel weer afstand houden, zoals bij het lopen naar het veld of locatie. 

Vanaf 3 maart mogen personen van 18 tot en met 26 jaar in het team van de club trainen en oefewedstrijden spelen op de sportaccommodaties. Net zoals de jeugd tot en met 17 jaar. Als het bij het beoefenen van de sport niet mogelijk is om 1,5m afstand te houden is dat niet verplicht.

Vanaf 16 maart mogen volwassenen van 27 jaar en ouder buiten op sportaccommodaties met maximaal vier mensen sporten. Voorwaarden is wel dat zij 1,5 meter afstand houden. 

Sport- en beweegaanbieders mogen met personen van 18 jaar en ouder in de openbare ruimte sporten met max. 4 personen, excl. trainer. Hierbij moet onderling 1,5m afstand gehouden worden en er moet een trainer bij aanwezig zijn. Sport- en beweegaanbieders zijn sportverenigingen, maar ook bijvoorbeeld commerciële sport- en beweegaanbieders. 

Kleedkamers en douches blijven gesloten op de sportparken. Met uitzondering van bewegingsonderwijs van het primair onderwijs en secundair onderwijs (vanaf 1 maart).

Wedstrijden en competities zijn verboden. Ouders of publiek mogen nog steeds niet kijken bij sportactiviteiten. Na het einde van een wedstrijd of training moet je de accommodatie zo snel mogelijk verlaten en mag je niet blijven kijken bij anderen.

Vanaf 1 december geldt de mondkapjesplicht in alle openbare binnensportaccommodaties.  Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Naast het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte, blijft de 1,5m afstand houden ook nog steeds de basisregel. Tijdens het sporten hoef je geen mondkapje te dragen. 

Voor sportverenigingen en als je zelf een sport wilt organiseren moet je je houden aan een aantal regels. Deze regels kun je vinden op de pagina georganiseerd sporten

Op de website van het NOC*NSF vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Alles over het coronavirus in relatie tot sport en bewegen kun je vinden op de websites van  Rijksoverheid,  NOC*NSFRIVM en GGD

Binnensportaccommodaties

Alle binnensportaccommodaties zijn gesloten vanaf dinsdag 15 december tot nader orde. Met uitzondering van bewegingsonderwijs van het primair onderwijs en secundair onderwijs (vanaf 1 maart)

Binnen zwembaden

Alle binnen zwembaden zijn gesloten vanaf dinsdag 15 december tot nader orde. Vanaf 16 maart is zwemles voor het zwemdipoma A, B en C t/m 12 jaar toegestaan.

Buiten zwembaden

Openluchtbad de Papiermolen is vanaf donderdag 1 april geopend voor banenzwemmen. Wanneer de overige buiten zwembaden in de gemeente Groningen open gaan is nog niet bekend. 

IJsbanen

De overdekte ijsbanen van Sportcentrum Kardinge zijn gesloten, het schaatsseizoen zit er op. GGD Groningen gaat de ijsbaan van Kardinge gebruiken als vaccinatielocatie. Alle jaarabonnementen hebben we verlengd zodat je die volgend seizoen weer kan gebruiken. De 12-kaarten zijn onbeperkt geldig. 

Sportkantines en clubhuizen

Alle horeca (kantines en clubhuizen) in sportaccommodaties blijven gesloten voor publiek. Een kantine mag gebruikt worden voor verenigingsactiviteiten die ondersteunend zijn voor de sport zoals bestuur overleg wedstrijdsecretariaat ed. De horeca in de kantine is gesloten. Er mogen geen andere personen in de kantine. Er gelden regels voor maximaal aantal personen van 30 binnen en 1,5 m afstand.

Buitenterrassen van sportaccommodaties en -kantines blijven gesloten. 

Compensatieregelingen en ondersteunende maatregelen

Er is een compensatieregeling vanuit het Rijk voor sportclubs. De gemeente is in overleg met Sportkoepel Groningen gekomen tot een compensatieregeling naar de verenigingen in de gemeente Groningen. Het besluit komt er op neer dat alleen het gebruik door jeugd tot en met 17 jaar in rekening wordt gebracht. Clubs worden hier rechtstreeks over geïnformeerd. De regeling zal met terugwerkende kracht worden uitgevoerd.

Als uw vereniging in financiële problemen raakt, of dreigt te raken, horen we dit graag. In dat geval gaan we met u in overleg. Heeft u behoefte aan overleg met Sport050? Stuur dan een e-mail naar: verhuur@sport050.nl.

Je hoeft momenteel als huurder in coronatijd niet meer minimaal 4 weken van te voren annuleren. Geef aan ons door als je niet meer of minder gebruik maakt van de sportaccommodatie, zodat  we daar rekening mee kunnen houden bij het sturen van facturen. Je kunt dit doorgeven via verhuur@sport050.nl

Heb jij voor jouw sportvereniging, maatschappelijke organisatie of sportbedrijf kosten gemaakt om aan de coronamaatregelen te voldoen? Kosten voor bijvoorbeeld desinfectiepalen, een online betaalsysteem of schermen. Met behulp van de 1,5 meterregeling kun je de helft van de gemaakte kosten vergoed krijgen. Klik hier voor meer informatie, de voorwaarden en om aan te vragen. De deadline voor aanvragen is 1 juli 2021.

Er is in mei landelijk een vergoedingsregeling van 90 miljoen vastgesteld voor gemeenten. De schade, die (tijdens de 1ste lockdown) is ontstaan door het missen van huurinkomsten van de sportaccommodaties, kan daarmee goed worden gemaakt. De gemeente Groningen heeft besloten deze vergoeding door te geven aan haar huurders. De gemeente stuurt in de periode 1 maart 2020 tot 1 juni 2020 geen facturen voor de huur van de sportaccommodaties. Omdat sportaccommodaties weer beschikbaar zijn, zijn we vanaf 1 juni weer huur in rekening gaan brengen.

Organisatoren van (sport) evenementen in de gemeente Groningen krijgen ondersteunende maatregelen aangeboden. Bekijk de brief die hierover naar verenigingen is gestuurd op 13 mei 2020. Meer informatie over de landelijke compensatieregeling.

Blijf in beweging met Coronactief

Ondanks de lockdown is het belangrijk om in beweging te blijven. En dit kan prima op een andere manier, zoals door een rondje hard te lopen of te fietsen. Daarnaast hebben we voor jullie een online verzameling gemaakt van verschillende workouts, oefeningen en challenges voor jong en oud, die je in en rondom het huis kan doen voor als je niet naar een sportaccommodatie of naar je sportclub kan. Tips en suggesties ontvangen we graag.