Naar boven
Sport050 logo

Hèt platform voor bewegend Groningen

Zoeken
Uitgebreid zoeken

Coronavirus

*Laatst bijgewerkt: 12 augustus 12.20 uur

Corona en Sport050  

We krijgen nog meer ruimte om te sporten! Op deze pagina geven we informatie over wat tot nu toe bekend is en welke regels er zijn. Daarnaast vind je informatie over plannen die we op dit moment hebben om sporten in de gemeente Groningen mogelijk te maken. Wat doet de Sport050 en de gemeente Groningen?

  • Sport050 geeft de regels voor sporten aan en zorgt dat deze binnen de landelijke regels en de regels van de Veiligheidsregio Groningen gelden.
  • De gemeente wil het sporten vooral stimuleren en faciliteren. Als het nodig is mogen Sport050, de BOA’s of politie een sportactiviteit stoppen. Sport050 en de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van Stadstoezicht controleren via een steekproef of iedereen zich aan de regels houdt. De verantwoordelijkheid van het volgen en controleren van de regels ligt bij de organisator.
  • De organisator of sportclub is verantwoordelijk voor de communicatie richting haar leden en kan besluiten om bijvoorbeeld de regels op een later moment in te laten gaan. 

Huur sportaccommodaties

Er is landelijk een vergoedingsregeling van 90 miljoen vastgesteld voor gemeenten. De schade, die is ontstaan door het missen van huurinkomsten van de sportaccommodaties, kan daarmee goed worden gemaakt. De gemeente Groningen heeft besloten deze vergoeding door te geven aan verenigingen. De gemeente stuurt in de periode 1 maart tot 1 juni geen facturen voor de huur van de sportaccommodaties. Omdat een aantal sportaccommodaties weer beschikbaar is, gaan we vanaf 1 juni weer huur in rekening brengen. Dat geldt voor sportparken en zwembaden. We zijn samen met de Sportkoepel Groningen in overleg om te kijken welk tarief dit gaat worden.

Bekijk de brief die naar verenigingen is gestuurd op 13 mei. Meer informatie over de landelijke compensatieregeling.

Gemeentelijke sportparken 

Tijdens normaal spelcontact hoef je niet meer 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, dit geldt voor alle leeftijden. Het is wel belangrijk dat deelnemers boven de 18 jaar voor en na het sporten 1,5 meter afstand houden. Het organiseren van oefenwedstrijden en competities mag ook weer. Kantines en terrassen mogen vanaf 1 juli weer open. De sportkantines moeten de regels van het horecaprotocol volgen en al het personeel, ook vrijwilligers moeten het protocol kennen. Per 10 augustus gelden er strengere regels voor de horeca. Horecaondernemers, dus ook sportclubs, zijn verplicht hun gasten en leden te vragen om zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.  

Je moet je als organisator houden aan een aantal regels. De regels kun je vinden op de pagina georganiseerd buitensporten.

Sportkantines en clubhuizen

Sportkantines en terrassen mogen sinds begin juli weer open. Let op! Per 10 augustus gelden er strengere regels voor de horeca. Horecaondernemers, dus ook sportclubs, zijn verplicht hun gasten en leden te vragen om zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Lees in het horeca protocol alle regels. Sportkantines en clubhuizen moeten voldoen aan de maatregelen die voor de horeca gelden en ervoor zorgen dat al het personeel, ook de clubvrijwilligers, op de hoogte zijn van deze protocollen. NOC*NSF heeft speciaal voor sportclubs en kantinebeheerders een checklist gemaakt voor het openen van de sportkantines. Iedereen die een kantine beheert is hier zelf verantwoordelijk voor. 

Binnensport accommodaties

Sporten in binnensport accommodaties zoals, sportscholen, fitnesscentra en -ruimten, sporthallen, gymzalen, sportzalen, dojo’s, danszalen, klimhallen, skeelerbanen, skatebanen is alweer toegestaan vanaf begin juli. In de zomervakantie is er door verenigingen beperkt gebruik gemaakt van de binnensport accommodaties, we verwachten dat drukte in de sportaccommodaties toeneemt als de schoolvakantie is afgelopen. Het is natuurlijk mooi dat het binnensportseizoen weer kan beginnen, maar we moeten er met elkaar wel voor zorgen dat het op een veilige manier kan. Gebouweigenaren en organisatoren zijn hier samen verantwoordelijk voor. De regels kun je vinden op de pagina georganiseerd binnensporten.

Openbare sportplekken 

Deze zijn geopend. Georganiseerde jeugd en jongeren sport mag, maar er gelden een aantal regels. Buiten georganiseerd sporten mag ook weer voor volwassenen vanaf 11 mei. Dat mag alleen met 1,5 meter afstand tot elkaar. Het gaat om sporten zonder contact op sportparken, in openbare ruimte of buiten op privé terrein. Bij ziekte blijf je thuis, vermijd drukke plaatsen en houd 1,5 meter afstand. Stadstoezicht controleert deze plekken.

Binnen zwembaden Sport050 

Vanaf 18 mei kun je weer banen zwemmen, een groepsles volgen, het grootste deel van de zwemlessen starten weer en de verenigingen mogen ook weer activiteiten organiseren.

Voor banen zwemmen en groepslessen moet je vooraf online reserveren. Hoe precies kun je lezen op de pagina's van zwembad Kardinge, Helperzwembad en Zwembad de Parrel. Hier vind je ook de aangepaste roosters en regels. Verenigingen kunnen een aanvraag sturen samen met een plan van aanpak naar verhuur@sport050.nl. Alle ouders van zwemles krijgen persoonlijk instructies, je kunt ze ook op de instructie pagina zwemles corona lezen.

In de zomervakantie, van 6 juli t/m 16 augustus, kun je weer recreatief komen zwemmen in alle baden van zwembad Kardinge en ook voor de Papiermolen zullen we de regels aanpassen. 

Zwembad Scharlakenhof is vanaf 18 mei ook weer geopend voor banen zwemmen. Hier moet je telefonisch of per mail reserveren. Zodra er nieuws is over het zwembad BEA in Haren, zulllen we dit ook melden. Dit zwembad is van een stichting en regelen zelf wanneer en hoe ze open gaan. 

Recreatief zwemmen en groepslessen

Je moet altijd reserveren en koopt dan een los kaartje bij de kassa of je gebruikt  je abonnement of 12-kaart  Alle jaarabonnementen zwemmen hebben we verlengd en kun je vanaf 5 juni weer gebruiken. Je kunt ook een jaar- of zomerabonnement kopen in de webkassa.

In de zomervakantie, van 6 juli t/m 16 augustus, kun je recreatief komen zwemmen in alle baden van zwembad Kardinge. Informatie over welke openingstijden, wat de regels zijn en hoe je moet reserveren kun je vinden op de pagina van Sportcentrum Kardinge

Zwemlessen

Alle zwemlessen voor alle groepen. zowel kinderen als jongeren en volwassenen starten weer vanaf 17 augustus. Eventuele leskaarten en zwemles pakketten hebben we automatisch verlengd. De instructies voor zwemles kun je hier lezen

Openlucht zwembaden

De Papiermolen is sinds begin juni weer open! In de zomervakantie en daarna t/m 30 augustus, kun je weer recreatief komen zwemmen in alle baden van de Papiermolen. Informatie over welke openingstijden, wat de regels zijn en hoe je moet reserveren kun je vinden op de pagina van De Papiermolen.

Zwembad de Blinkerd in Ten Boer is begin juni weer open gegaan voor banen zwemmen en recreatief zwemmen voor kinderen. Je moet vooraf reserveren via de website. Natuurbad Engelbert is ook alweer open, hiervoor hoef je niet te reserveren. Hoe en wanneer het Openluchtbad van Hoogkerk weer open gaat is nog onduidelijk. 

Evenementen en bijeenkomsten

Alle samenkomsten zoals congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien zijn tot 1 september verboden. Organisatoren van (sport)evenementen in de gemeente Groningen krijgen ondersteunende maatregelen aangeboden.

Topsporters

Topsporters met een A-, high-potential- of selectiestatus mogen onder voorwaarden weer sporten. NOC*NSF heeft een lijst met de namen van deze topsporters. Alleen die mensen hebben toegang tot aangewezen accommodaties. De topsporters trainen zo veel mogelijk op locaties waar ze normaal ook trainen. Topsporters mogen binnen en buiten in kleine groepjes onder begeleiding sporten. De 1,5 meter afstand regel blijft gelden. Wedstrijden mogen niet. Er zijn in de gemeente Groningen geen aangewezen locaties vastgesteld door het NOC*NSF. Voor het betaalde voetbal zijn er aparte afspraken gemaakt met de KNVB. 

Coronavirus en sport algemeen

Heb je vragen en wil je meer weten over het virus als het gaat over sport? Alles over het coronavirus in relatie tot sport en bewegen kun je vinden op de websites van RijksoverheidNOC*NSFRIVM en GGD,  Op de website van het NOC*NSF vind je ook  adviezen en regels voor verantwoord sporten. Lees ook de Noodverordening van de Veiligheidregio Groningen (versie 10 augustus). 

Blijf in beweging met Coronactief! 

Juist nu is het belangrijk om in beweging te blijven. We hebben daarom voor jullie een verzameling gemaakt van verschillende workouts, oefeningen en challenges voor jong en oud, die je in en rondom het huis kan doen. Tips en suggesties ontvangen we graag.