Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Coronavirus

*Laatst bijgewerkt: 3 juni 12.00 uur

Corona en Sport050  

We mogen weer meer sporten!  Langszaamaan komer er meer versoepelingen. Je mag nu:

  • zwemmen; de binnen zwembaden van Sport050 zijn opgegaan op 18 mei. Let op vooraf reserveren!
    De informatie hierover vind je op de pagina's van zwembaden zelf;
  • jeugd en jongeren mogen weer georganiseerd buiten sport;
  • volwassen mogen weer buiten sporten.

Op deze pagina geven we informatie over wat tot nu toe bekend is en welke regels er zijn. Daarnaast vind je informatie over plannen die we op dit moment hebben om sporten in de gemeente Groningen mogelijk te maken. 

We krijgen op dit moment veel vragen over de versoepeling vanaf 1 juni. Zo zijn er organisaties die sportlocaties willen huren als alternatieve (buiten)locatie voor diploma uitreikingen of oefenlocaties voor koren en dergelijke. Op dit moment hebben wij hier nog geen antwoord op en wachten we op de aanpassingen van de regels in de noodsituatie van de veiligheidsregio Groningen. Zodra wij hier meer informatie over hebben zullen we dit melden.

Alle sport- en fitnessclubs (sportaccommodaties en sportinrichtingen), waaronder sporthallen, gymzalen en dojo zijn zeker nog tot 1 september gesloten. 

Huur sportaccommodaties

Er is landelijk een vergoedingsregeling van 90 miljoen vastgesteld voor gemeenten. De schade, die is ontstaan door het missen van huurinkomsten van de sportaccommodaties, kan daarmee goed worden gemaakt. De gemeente Groningen heeft besloten deze vergoeding door te geven aan verenigingen. De gemeente stuurt vanaf 1 maart tot 1 juni geen facturen voor de huur van de sportaccommodaties.Vanaf 1 juni gaan we weer gewoon facturen sturen op basis van de eerdere afspraken zoals seizoenstarief. 

Bekijk de brief die naar verenigingen is gestuurd op 13 mei. Meer informatie over de landelijke compensatieregeling.

Gemeentelijke sportparken 

Sportparken zijn vanaf 29 april beschikbaar voor georganiseerde buitensport voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Dit geldt voor verenigingen, scholen en andere partijen die normaal gesproken sport organiseren (denk onder andere aan Bslim). Activiteiten hoeven vanaf 5 juni niet meer  bij Sport050 worden gemeld. Je moet je houden aan een aantal regels, die je kunt vinden op de pagina georganiseerd jeugdsport.

Georganiseerd buiten sporten mag ook weer voor volwassenen vanaf 11 mei. Dat mag alleen met 1,5 meter afstand tot elkaar. Geen wedstrijden, geen gebruik van kleedkamers of douches en de maatregelen voor hygiëne blijven belangrijk. Het gaat om sporten zonder contact op sportparken. Bij ziekte blijf je thuis, vermijd drukke plaatsen en houd 1,5 meter afstand. Vanaf 5 junie hoef je alle sportactiviteiten niet meer te melden via het meldformulier.

Vanaf 1 juli mogen de kantines en terassen van sportvereningen op sportparken weer open als de versoepelingen doorgaan.  

Gymzalen en sporthallen

Het primaire- en speciaal onderwijs mag weer bewegingsonderwijs geven. Het ‘Protocol bewegingsonderwijs PO en SO schrijft dat dit bij voorkeur buiten wordt gegeven. Alleen als dat onmogelijk of onwenselijk is, kun je een binnensport accommodatie gebruiken. Je mag dan alleen matig intensieve activiteiten doen. Waar mogelijk willen wij de gymzalen en sporthallen openen en faciliteren o.a. schoonmaak. Als je dat als school wil, geef dan het volgende aan ons door: de naam van de gymzaal of sporthal, periode, dagen en tijden. Stuur de informatie naar verhuur@sport050.nl

Vanaf 1 juli mag je weer gebruik maken van sporthallen en gymzalen. We zijn nu aan het onderzoeken wie daar allemaal gebruik van willen maken. In de zomervakantie ( 6 juli t/m 16 aug) zijn in ieder geval de zalen van Sportcentrum Kardingen en Sportcentrum Europapark open voor gebruik. 

Zie hier de veel gestelde vragen over bewegingsonderwijs.

Openbare sportplekken 

Deze zijn geopend. Georganiseerde jeugd en jongeren sport mag, maar er gelden een aantal regels. Buiten georganiseerd sporten mag ook weer voor volwassenen vanaf 11 mei. Dat mag alleen met 1,5 meter afstand tot elkaar. Het gaat om sporten zonder contact op sportparken, in openbare ruimte of buiten op privé terrein. Bij ziekte blijf je thuis, vermijd drukke plaatsen en houd 1,5 meter afstand. Sportactiviteiten moet je melden via het meldformulier. Stadstoezicht controleert deze plekken.

Binnen zwembaden Sport050 

Vanaf 18 mei kun je weer banen zwemmen, een groepsles volgen, het grootste deel van de zwemlessen starten weer en de verenigingen mogen ook weer activiteiten organiseren.

Voor banen zwemmen en groepslessen moet je vooraf online reserveren. Hoe precies kun je lezen op de pagina's van zwembad Kardinge, Helperzwembad en Zwembad de Parrel. Hier vind je ook de aangepaste roosters en regels. Verenigingen kunnen een aanvraag sturen samen met een plan van aanpak naar verhuur@sport050.nl. Alle ouders van zwemles krijgen persoonlijk instructies, je kunt ze ook op de instructie pagina zwemles corona lezen.

Zwembad Scharlakenhof is vanaf 18 mei ook weer geopend voor banen zwemmen. Hier moet je telefonisch of per mail reserveren. Zodra er nieuws is over het zwembad BEA in Haren, zulllen we dit ook melden. Dit zwembad is van een stichting en regelen zelf wanneer en hoe ze open gaan. 

Recreatief zwemmen en groepslessen 

Je kunt de abonnementen en 12-kaarten op dit moment niet gebruiken voor het zwemmen. Je moet een los kaartje kopen als je een tijd reserveert voor banen zwemmen en groepslessen. Alle jaarabonnementen zwemmen verlengen we. Je hoeft hiervoor niet zelf iets te doen. Alle 12-kaarten van recreatief zwemmen en groepslessen zijn al onbeperkt geldig, deze blijven ongewijzigd. Je kunt op dit moment geen jaar- of zomerabonnement in de webkassa.

Zwemlessen

De zwemlessen starten weer vanaf 18 mei. Eventuele leskaarten en zwemles pakketten hebben we automatisch verlengd. De instructies voor zwemles kun je hier lezen

Openlucht zwembaden

De Papiermolen gaat maandag 8 juni weer open!  We beginnen met banenzwemmen in bad 4 en 5 en als de andere baden ook klaar zijn, gaan we het uitbreiden met recreatief zwemmen in bad 1,2 en 3. We zijn nog druk bezig om alles voor elkaar te krijgen. Informatie over welke tijden, wat de regels zijn en hoe je moet reserveren zullen we zo snel mogelijk op de pagina van De Papiermolen zelf plaatsen.

Zwembad de Blinkerd in Ten Boer is 2 juni weer open gegaan voor banen zwemmen en recreatief zwemmen voor kinderen. Je moet vooraf reserveren via de website. Hoe en wanneer het Openluchtbad van Hoogkerk en Natuurbad Engelbert weer open gaan is nog onduidelijk. 

Evenementen en bijeenkomsten

Alle samenkomsten zoals congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien zijn tot 1 september verboden. Organisatoren van (sport)evenementen in de gemeente Groningen krijgen ondersteunende maatregelen aangeboden.

Topsporters

Topsporters met een A-, high-potential- of selectiestatus mogen onder voorwaarden weer sporten. NOC*NSF heeft een lijst met de namen van deze topsporters. Alleen die mensen hebben toegang tot aangewezen accommodaties. De topsporters trainen zo veel mogelijk op locaties waar ze normaal ook trainen. Topsporters mogen binnen en buiten in kleine groepjes onder begeleiding sporten. De 1,5 meter afstand regel blijft gelden. Wedstrijden mogen niet. Er zijn in de gemeente Groningen geen aangewezen locaties vastgesteld door het NOC*NSF. Voor het betaalde voetbal zijn er aparte afspraken gemaakt met de KNVB. 

Coronavirus en sport algemeen

Heb je vragen en wil je meer weten over het virus als het gaat over sport? Alles over het coronavirus in relatie tot sport en bewegen kun je vinden op de websites van RijksoverheidNOC*NSFRIVM en GGD,  Op de website van het NOC*NSF vind je ook  adviezen en regels voor verantwoord sporten. Lees ook de Noodverordening van de Veiligheidregio Groningen van 11 mei. 

Blijf in beweging met Coronactief! 

Juist nu is het belangrijk om in beweging te blijven. We hebben daarom voor jullie een verzameling gemaakt van verschillende workouts, oefeningen en challenges voor jong en oud, die je in en rondom het huis kan doen. Tips en suggesties ontvangen we graag.