Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Coronavirus

*Laatst bijgewerkt: 26 november 15.33 uur. Alle teksten in cursief zijn de nieuwste coronamaatregelen. 

Corona en Sport050

Lees op deze pagina alles over de corona regels die gelden voor sporten. Wat doet Sport050 en wat doet de gemeente Groningen. Of wie verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de regels. Ook vind je hier informatie over de verschillende compensatieregels. 

  • Sport050 geeft de regels voor sporten aan en zorgt dat deze overeenstemmen met de landelijke regels en de regels van de Veiligheidsregio Groningen. Lees ook de Noodverordening
  • De gemeente wil het sporten vooral stimuleren en faciliteren. Maar als het nodig is mogen Sport050, de BOA’s of politie een sportactiviteit stoppen. Sport050 en de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van Stadstoezicht controleren via een steekproef of iedereen zich aan de regels houdt. De verantwoordelijkheid van het volgen en controleren van de regels ligt bij de organisator of sportclub.
  • De organisator van de sportactiviteit of sportclub is verantwoordelijk voor de communicatie richting haar leden en kan besluiten om bijvoorbeeld de regels (alleen bij versoepeling) op een later moment in te laten gaan of kiezen voor strengere regels. 

Coronavirus en sport algemeen

Alle sportaccommodaties  zijn open (zwembaden vanaf 19 november). Bij sommige soorten locaties zijn er extra regels. Die regels kun je op deze pagina lezen. Vanaf donderdag 19 november 00.00 uur  gaan we weer terug naar de regels van 14 oktober.   

De algemene hygiëneregels, zoals handen wassen, thuisblijven bij klachten en afstand houden, gelden ook voor sport. Tijdens het sporten moet je 1,5 meter afstand te houden tot anderen. Uitzondering zijn kinderen en jeugd tot en met 17 jaar. Zodra een training stopt, moet jeugd van 13 tot en met 17 jaar wel weer afstand houden, zoals bij het lopen naar het veld of locatie en geldt ook de maximale groepsgrootte van 4 personen.  

Volwassenen mogen alleen in groepen van maximaal 4 personen sporten, waarbij je 1,5m afstand kunt houden. Voor binnensportlocaties geldt een maximum van 30 personen tegelijk in iedere afzonderlijke ruimte.

Kleedkamers en douches zijn gesloten. Voor de zwembaden en bewegingsonderwijs is er een uitzondering;  de kleedkamers  mag je gebruiken, maar de douches zijn gesloten. 

Wedstrijden en competities zijn verboden. Ouders of publiek mogen nog steeds niet kijken bij sportactiviteiten. Na het einde van een wedstrijd of training moet je de accommodatie zo snel mogelijk verlaten en mag je niet blijven kijken bij anderen.

Vanaf 1 december geldt de mondkapjesplicht in alle openbare sportaccommodatie.  Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Naast het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte, blijft de 1,5m afstand houden ook nog steeds de basisregel. Tijdens het sporten hoef je geen mondkapje te dragen. 

Voor sportverenigingen en als je zelf een sport wilt organiseren moet je je houden aan een aantal regels. Deze regels kun je vinden op de pagina georganiseerd sporten

Op de website van het NOC*NSF vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Alles over het coronavirus in relatie tot sport en bewegen kun je vinden op de websites van  Rijksoverheid,  NOC*NSFRIVM en GGD

Binnensportaccommodaties

Je mag sporten in de binnensport accommodaties zoals gymzalen, sporthallen en sportscholen, maar er gelden een aantal extra regels. Gebouweigenaren en organisatoren zijn samen verantwoordelijk voor het naleven daarvan.

Ventilatie
We krijgen veel vragen over de ventilatie van de gemeentelijke binnensport accommodaties. Er is (nog) geen duidelijk standpunt over de verspreiding van het virus door de lucht in een sportaccommodatie, wel adviseren het RIVM en het NOC*NSF om zoveel mogelijk (natuurlijk) te ventileren. Dat betekent in de praktijk zoveel mogelijk met de ramen en deuren open te sporten. We hebben een ventilatie overzicht  gemaakt van de gemeentelijke binnensport accommodaties.

Zwembaden

De binnenzwembaden van Sport05O gaan weer vanaf donderdag 19 november open voor banenzwemmen, recreaief zwemmen, groepslessen, zwemlessen (t/m 12 jaar) en verenigingen. 

Tijdens het zwemmen moet je nu ook weer 1,5 m afstand houden. Daarom vervallen ook de zwemlessen voor volwassenen en jongeren. De zwemlessen voor kinderen t/m 12 jaar gaan wel door. Je moet voor alle activiteiten in Zwembad Kardinge, Helperzwembad en Zwembad de Parrel (met uitzondering voor de zwemles) vooraf online reserveren.  Je kunt maar 1 reservering per dag doen. Betalen doe je bij de balie of je gebruikt je 12-kaart of abonnement.
Ook voor het zwemmen in de Scharlakenhof in Haren moet je online reserveren (dit zwembad heeft een andere website).

IJsbanen

De ijsbanen mogen nog open blijven van de Veiligheidsregio Groningen. Voor het recreatief schaatsen moet je vooraf online reserveren. Betalen doe je bij de balie of je gebruikt je 12-kaart of abonnement. De ijsbanen van Sportcentrum Kardinge zijn  weer geopend. Met de nieuwe maatregelen hebben we het maximaal aantal schaatsers per uur verlaagd naar 30.Je kunt maar 1 reservering per dag doen.

Schaatsverenigingen moeten een aantal protocollen en richtlijnen volgen. De regels kun je vinden op de pagina voor georganiseerd sporten.

Sportkantines en clubhuizen

Alle horeca (kantines en clubhuizen) in sportaccommodaties blijven voorlopig gesloten voor publiek. Een kantine mag gebruikt worden voor verenigingsactiviteiten die ondersteunend zijn voor de sport zoals bestuur overleg wedstrijdsecretariaat ed. De horeca in de kantine is gesloten. Er mogen geen andere personen in de kantine. Er gelden regels voor maximaal aantal personen van 30 binnen en 1,5 m afstand geldt.

Compensatieregelingen en ondersteunende maatregelen

Er is in mei landelijk een vergoedingsregeling van 90 miljoen vastgesteld voor gemeenten. De schade, die is ontstaan door het missen van huurinkomsten van de sportaccommodaties, kan daarmee goed worden gemaakt. De gemeente Groningen heeft besloten deze vergoeding door te geven aan haar huurders. De gemeente stuurt in de periode 1 maart tot 1 juni geen facturen voor de huur van de sportaccommodaties. Omdat sportaccommodaties weer beschikbaar zijn, gaan we vanaf 1 juni weer huur in rekening brengen. Bekijk de brief die hierover naar verenigingen is gestuurd op 13 mei. Meer informatie over de landelijke compensatieregeling.

Organisatoren van (sport) evenementen in de gemeente Groningen krijgen ondersteunende maatregelen aangeboden. 

De Rijksoverheid heeft een derde steunpakket bekend gemaakt. Het sport-specifieke deel daarvan wordt aangepast en geldt voor de periode van 1 oktober t/m 31 december. Voor de verenigingen en overige sportaanbieders met huurcontracten zullen we kijken welk deel van de huur we gaan compenseren. Compensatie betekent dat er geen facturen worden gestuurd, doordat er minder getraind en wedstrijden gespeeld kunnen worden.

Je hoeft momenteel als huurder in coronatijd niet meer minimaal 4 weken van te voren annuleren. Geef aan ons door als je niet meer of minder gebruik maakt van de sportaccommodatie, zodat  we daar rekening mee kunnen houden bij het sturen van facturen. Je kunt dit doorgeven via verhuur@sport050.nl

Heb jij voor jouw sportvereniging, maatschappelijke organisatie of sportbedrijf kosten gemaakt om aan de coronamaatregelen te voldoen? Kosten voor bijvoorbeeld desinfectiepalen, een online betaalsysteem of schermen. Met behulp van de 1,5 meterregeling kun je de helft van de gemaakte kosten vergoed krijgen. Klik hier voor meer informatie, de voorwaarden en om aan te vragen. De deadline voor aanvragen is 31 december 2020.

Blijf in beweging met Coronactief

Steeds meer mensen zitten in quarantaine omdat ze wachten op een testuitslag of omdat een huisgenoot positief is het test. Ook mag je helaas geen teamsport meer doen, dus nu is het belangrijk om in beweging te blijven. En dit kan prima op een andere manier. We hebben daarom voor jullie een verzameling gemaakt van verschillende workouts, oefeningen en challenges voor jong en oud, die je in en rondom het huis kan doen voor als je nog niet naar een sportaccommodatie toe wilt gaan. Tips en suggesties ontvangen we graag.