Naar boven
Sport050 logo

Hèt platform voor bewegend Groningen

Zoeken
Uitgebreid zoeken

Coronavirus

*Laatst bijgewerkt: 24 september 14.15 uur

Corona en Sport050   

Lees op deze pagina alles over de corona regels die gelden voor sporten. Zoals wat Sport050 en de gemeente Groningen doen. Of wie verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de regels. Lees hier ook over de verschillende compensatie regels.

  • Sport050 geeft de regels voor sporten aan en zorgt dat deze binnen de landelijke regels en de regels van de Veiligheidsregio Groningen gelden. Lees ook de Noodverordening (versie 21 augustus). 
  • De gemeente wil het sporten vooral stimuleren en faciliteren. Maar als het nodig is mogen Sport050, de BOA’s of politie een sportactiviteit stoppen. Sport050 en de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van Stadstoezicht controleren via een steekproef of iedereen zich aan de regels houdt. De verantwoordelijkheid van het volgen en controleren van de regels ligt bij de organisator of sportclub.
  • De organisator of sportclub is verantwoordelijk voor de communicatie richting haar leden en kan besluiten om bijvoorbeeld de regels (alleen bij versoepeling) op een later moment in te laten gaan. 

Coronavirus en sport algemeen

Alle sportaccommodaties mogen weer open. Bij sommige soorten locaties zijn er extra regels. Die kun je ook op deze pagina lezen.

De algemene hygiëne regels, zoals handen wassen, thuis blijven bij klachten en afstand houden, gelden ook voor sport. Tijdens het sporten hoef je geen 1,5 meter afstand te houden tot anderen. Dit geldt voor alle leeftijden. Maar zodra de training of wedstrijd stopt, moeten volwassenen weer afstand houden. Dit geldt in kleedkamers, kantines en het lopen naar bijvoorbeeld het veld. Je mag oefenwedstrijden en competities organiseren.

Als je zelf een sport wilt organiseren moet je je houden aantal regels. Deze regels kun je vinden op de pagina georganiseerd sporten. Veel verenigingen doen dit goed, zoals het sluiten van kantines omdat de regels niet gevolgd worden, maar er zijn ook een aantal die de regels niet navolgen en waar de grenzen echt overschreden worden.  Dat kunnen we dat niet accepteren en als het nodig is zullen we maatregelen treffen. Lees de brief (24 sept) van burgemeester Koen Schuiling die naar de verenigingen wordt gestuurd.  

Op de website van het NOC*NSF vind je ook een overzicht van veelgestelde vragen. Alles over het coronavirus in relatie tot sport en bewegen kun je vinden op de websites van  Rijksoverheid,  NOC*NSFRIVM en GGD

Binnensportaccommoaties

Je mag weer sporten in de binnensport accommodaties zoals gymzalen, sporthallen en sportscholen, maar er gelden een aantal  extra regels. Gebouweigenaren en organisatoren zijn samen verantwoordelijk voor het naleven daarvan.

Ventilatie
We krijgen veel vragen over de ventilatie van de gemeentelijke binnensport accommodaties. Er is (nog) geen duidelijk standpunt over de verspreiding van het virus door de lucht in een sportaccommodatie, wel adviseren het RIVM en het NOC*NSF om zoveel mogelijk (natuurlijk) te ventileren. Dat betekent in de praktijk zoveel mogelijk met de ramen en deuren open te sporten. We hebben een ventilatie overzicht  gemaakt van de gemeentelijke binnensport accommodaties.

Zwembaden

De binnen zwembaden van Sport050 zijn weer normaal geopend voor activiteiten. De openlucht zwembaden zijn inmiddels weer gesloten. Je moet voor alle activiteiten in Zwembad Kardinge, Helperzwembad en Zwembad de Parrel (met uitzondering voor de zwemles) vooraf online reserveren. Betalen doe je bij de balie of je gebruikt je 12-kaart of abonnement.
Ook voor het zwemmen in de Scharlakenhof in Haren moet je online reserveren (dit zwembad heeft een andere website).

IJsbanen

De ijshal van Sportcentrum Kardinge gaat 19 september weer open en de 400m baan volgt op 10 oktober. Voor het recreatief schaatsen moet je vooraf online reserveren. Betalen doe je bij de balie of je gebruikt je 12-kaart of abonnement.

Schaatsverenigingen moeten een aantal protocollen en richtlijnen volgen. De regels kun je vinden op de pagina voor georganiseerd sporten.

Sportkantines en clubhuizen

Sportkantines en terrassen mogen sinds begin juli weer open, maar op 10 augustus zijn de regels weer strenger geworden.  Als horecaondernemers, dus ook sportclubs, ben je verplicht je gasten en leden te vragen om zich te registreren, voor eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Daarnaast is het in de sportkantine, in het clubhuis en op het terras, verplicht om te zitten. Lees in het horeca protocol alle regels. Het NOC*NSF heeft speciaal voor sportclubs en kantinebeheerders een checklist gemaakt voor het openen van de sportkantines. Iedereen die een kantine beheert is zelf verantwoordelijk voor het volgen van de regels.  

Tijdelijk plaatsen van partytenten
Voor het plaatsen van ‘tijdelijke’ partytent(en) en of (zee)container(s) ten behoeve van uitbreiding kantine op het sportpark, gelden een aantal voorwaarden. Lees de voorwaarden.

Compensatie regelingen  

Er is landelijk een vergoedingsregeling van 90 miljoen vastgesteld voor gemeenten. De schade, die is ontstaan door het missen van huurinkomsten van de sportaccommodaties, kan daarmee goed worden gemaakt. De gemeente Groningen heeft besloten deze vergoeding door te geven aan verenigingen. De gemeente stuurt in de periode 1 maart tot 1 juni geen facturen voor de huur van de sportaccommodaties. Omdat sportaccommodaties weer beschikbaar zijn, gaan we vanaf 1 juni weer huur in rekening brengen. We zijn samen met de Sportkoepel Groningen in overleg om te kijken welk tarief dit gaat worden.

Bekijk de brief die hierover naar verenigingen is gestuurd op 13 mei. Meer informatie over de landelijke compensatieregeling.

Organisatoren van (sport) evenementen in de gemeente Groningen krijgen ondersteunende maatregelen aangeboden. 

Blijf in beweging met Coronactief

Juist nu is het belangrijk om in beweging te blijven. We hebben daarom voor jullie een verzameling gemaakt van verschillende workouts, oefeningen en challenges voor jong en oud, die je in en rondom het huis kan doen voor als je nog niet naar een sportaccommodatie toe wilt gaan. Tips en suggesties ontvangen we graag.