Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Coronavirus

Laatst bijgewerkt: 3 juni 17.12 uur. Alle teksten in cursief zijn de nieuwste coronamaatregelen. 

Corona en Sport050  

Lees op deze pagina alles over de corona regels die gelden voor sporten. Wat doet Sport050 en wat doet de gemeente Groningen. Of wie verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de regels. Ook vind je hier informatie over de verschillende compensatieregels. 

 • Sport050 geeft de regels voor sporten aan en zorgt dat deze overeenstemmen met de landelijke regels en de regels van de Veiligheidsregio Groningen.
 • De gemeente wil het sporten vooral stimuleren en faciliteren. Maar als het nodig is mogen Sport050, de BOA’s of politie een sportactiviteit stoppen. Sport050 en de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van Stadstoezicht controleren via een steekproef of iedereen zich aan de regels houdt. De verantwoordelijkheid van het volgen en controleren van de regels ligt bij de organisator of sportclub.
 • De organisator van de sportactiviteit of sportclub is verantwoordelijk voor de communicatie richting haar leden en kan besluiten om bijvoorbeeld de regels (alleen bij versoepeling) op een later moment in te laten gaan of kiezen voor strengere regels. 

Corona en sport algemeen 

Alle binnensportaccommodaties zijn weer geopend vanaf woensdag 19 meiEr zijn specifieke regels.

 • Voor alle sporten blijven de algemene hygiëneregels, zoals handen wassen, thuisblijven bij klachten en afstand houden, ook gelden. De groepsgrootte is maximaal 50 personen (vanaf 5 juni) per ruimte exclusief trainer voor iedereen van 18  jaar en ouder. Tijdens het sporten hoef je niet 1,5 meter afstand te houden tot anderen, als het nodig is om de sport te doen.
 • (vanaf 5 juni) Iedereen mag weer onderlinge wedstrijdjes spelen op de club.
 • Er mag geen publiek aanwezig zijn.
 • Jeugd tot en met 18 jaar mag weer competitie spelen tegen andere clubs zonder publiek. Rij-ouders naar een uitwedstrijd worden aangemerkt als teambegeleiding en hebben daarom toestemming om op de sportaccommodatie te zijn. Het is de bedoeling het aantal rij-ouders zoveel  mogelijk te beperken.
 • Kleedkamers en douches mag je weer gebruiken (vanaf 5 juni).
 • Groepslessen mogen weer (vanaf 5 juni).
 • Reserveren, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht
 • Vanaf 1 december geldt de mondkapjesplicht in alle openbare binnensportaccommodaties. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Naast het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte, blijft de 1,5m afstand houden ook nog steeds de basisregel. Tijdens het sporten hoef je geen mondkapje te dragen. 
 • Voor sportverenigingen en als je zelf een sport wilt organiseren moet je je houden aan een aantal regels. Deze regels kun je vinden op de pagina georganiseerd sporten

Op de website van het NOC*NSF vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Alles over het coronavirus in relatie tot sport en bewegen kun je vinden op de websites van  Rijksoverheid,  NOC*NSFRIVM en GGD

Binnensportaccommodaties 

Alle binnensportaccommodaties zijn weer geopend vanaf woensdag 19 meiEr mogen maximaal 50 personen per ruimte aanwezig zijn, dit is exclusief personeel. Reserveren, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht.

Binnen zwembaden  

Vanaf 5 juni mag je weer recreatief zwemmen in de buiten- en binnenzwembaden. Helaas lukt het ons niet om het recreatieve zwemmen en de groepslessen in Zwembad Kardinge, Zwembad de Parrel en het Helperzwembad vanaf 5 juni aan te bieden. Ook Sport050 heeft de afgelopen maanden veel personeel weg zien gaan, doordat de zwembaden lang gesloten zijn geweest. Met te weinig toezicht kunnen wij de veiligheid tijdens het recreatieve zwemmen niet garanderen. We werken er hard aan om Zwembad Kardinge ook voor het recreatieve zwemmen snel weer te openen.

In de Papiermolen kun je wel recreatief zwemmen in bad 1, 2 en 3. In bad 4 en 5 kun je nu nog alleen reserveren voor banen zwemmen. Net zoals ieder jaar sluiten Zwembad de Parrel en het Helperzwembad  in de zomervakantie (11 juli – 22 augustus).

Ouders mogen niet mee helpen omkleden bij alle activiteiten (zwemles, verenigingen) en ook niet kijken op de tribune.

Buiten zwembaden  

Buitenzwembaden mogen open voor banen zwemmen en recreatief zwemmen. Reserveren, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht. Openluchtbad de Papiermolen, Zwembad de Blinkerd, natuurbad Engelbert en het Zwembad van Hoogkerk zijn inmiddels geopend.

IJsbanen

De overdekte ijsbanen van Sportcentrum Kardinge zijn gesloten, het schaatsseizoen zit er op. GGD Groningen gebruikt de ijsbaan van Kardinge op dit moment als vaccinatielocatie. Alle jaarabonnementen hebben we verlengd zodat je die volgend seizoen weer kan gebruiken. De 12-kaarten zijn onbeperkt geldig. 

Sportkantine, clubkantines, clubhuizen en terrassen 

Alle horeca (kantines en clubhuizen) in sportaccommodaties mogen weer open vanaf 5 juni. Er gelden binnen regels voor maximaal 50 personen en 1,5 m afstand houden.

Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen. Open van 06.00 tot 20.00 uur, maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden.

Compensatieregelingen en ondersteunende maatregelen  

Er is een compensatieregeling vanuit het Rijk voor sportclubs. De gemeente is in overleg met Sportkoepel Groningen gekomen tot een compensatieregeling naar de verenigingen in de gemeente Groningen. Clubs worden hier rechtstreeks over geïnformeerd. 

Als je vereniging in financiële problemen raakt, of dreigt te raken, horen we dit graag. In dat geval gaan we met je in overleg. Heb je behoefte aan overleg met Sport050? Stuur dan een e-mail naar: verhuur@sport050.nl.

Je hoeft momenteel als huurder in coronatijd niet meer minimaal 4 weken van te voren te annuleren. Geef tijdig aan ons door als je niet meer of minder gebruik maakt van de sportaccommodatie, zodat we daar rekening mee kunnen houden bij het sturen van facturen. Je kunt dit doorgeven via verhuur@sport050.nl

Heb jij voor jouw sportvereniging, maatschappelijke organisatie of sportbedrijf kosten gemaakt om aan de coronamaatregelen te voldoen? Kosten voor bijvoorbeeld desinfectiepalen, een online betaalsysteem of schermen. Met behulp van de 1,5 meterregeling kun je de helft van de gemaakte kosten vergoed krijgen. Klik hier voor meer informatie, de voorwaarden en om aan te vragen. De deadline voor aanvragen is 1 juli 2021.

Organisatoren van (sport) evenementen in de gemeente Groningen krijgen ondersteunende maatregelen aangeboden. Bekijk de brief die hierover naar verenigingen is gestuurd op 13 mei 2020. Meer informatie over de landelijke compensatieregeling.

Blijf in beweging met coronactief  

Ondanks de lockdown is het belangrijk om in beweging te blijven. En dit kan prima op een andere manier, zoals door een rondje hard te lopen of te fietsen. Daarnaast hebben we voor jullie een online verzameling gemaakt van verschillende workouts, oefeningen en challenges voor jong en oud, die je in en rondom het huis kan doen voor als je niet naar een sportaccommodatie of naar je sportclub kan. Tips en suggesties ontvangen we graag.