Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Coronavirus

Laatst bijgewerkt: 27 november 13.00 uur. Alle teksten in cursief zijn de nieuwste coronamaatregelen per 28 november 05:00 uur en gelden tot en met zaterdag 18 december 2021.  

Corona en Sport050

Lees op deze pagina alles over de corona regels die gelden voor sporten. Wat doet Sport050 en wat doet de gemeente Groningen. Of wie verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de regels. Ook vind je hier informatie over de verschillende compensatieregels. 

Wie doet wat

 • Sport050 geeft aan wat de regels voor sporten zijn en zorgt dat deze regels in overeenstemming zijn met de landelijke regels en de regels van de Veiligheidsregio Groningen.
 • De gemeente wil het sporten vooral stimuleren en faciliteren. Als het nodig is mogen Sport050, de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) of politie een sportactiviteit stoppen. Sport050 en de BOA’s van Stadstoezicht kunnen via een steekproef controleren of iedereen zich aan de regels houdt. De verantwoordelijkheid van het volgen en controleren van de regels ligt bij de organisator.
 • De organisator of sportclub is verantwoordelijk voor de communicatie richting haar leden en kan besluiten om bijvoorbeeld de regels (bij versoepelingen) op een later moment in te laten gaan of strengere regels te volgen.
 • De organisator of sportclub is verantwoordelijk voor:
  * het zich houden aan de specifieke geldende regels van de sportbonden en de algemene regels van de gemeente Groningen.
  * het volgen en controleren van de regels zoals het coronatoegangsbewijs (QR code)
  * het regelen van algemene coronaverantwoordelijke en een corona coördinator op locatie.

Coronavirus en sporten

Alle sportaccommodaties zijn geopend. Er gelden enkele algemene regels.

 • De algemene regels gelden: handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en niet handen schudden. Iedereen met gezondheidsklachten blijft thuis. Bij erge klachten of aangetoond coronavirus bij een gezinslid, blijf je ook thuis. Bekijk ook het protocol van veilig en verantwoord sporten. 
 • Alle sporten mogen: trainen en wedstrijden.
 • Alle sportaccommodaties (binnen en buiten) moeten dagelijks tussen 17.00 uur en 05.00 uur de deuren gesloten houden. Dat geldt ook voor het horecagedeelte van een accommodatie, kleedkamers, bestuurskamers enz.;
 • Activiteiten in binnensportlocaties van Sport050 moeten uiterlijk 16.30 uur stoppen, zodat  je nog kan opruimen en de sporters kunnen omkleden. Dit adviseren we de sportclubs ook op buitensportlocaties te doen; 
 • Georganiseerd buiten sporten (in de openbare ruimte) na 17.00 uur mag met maximaal 4 personen (exclusief instructeur) en op 1,5 meter afstand; 
 • Publiek is bij wedstrijden en trainingen niet toegestaan, dit geldt zowel voor professionele- als amateursport.
 • 1,5 meter afstand voor en na het sporten is verplicht op  alle accommodaties, ook als er een coronatoegangsbewijs nodig is. 
 • Er gelden geen maximum aantal deelnemers, maar iedere deelnemer moet minimaal 5 m2 ruimte hebben. 
 • Sporters en toeschouwers vanaf 18 jaar moeten een coronatoegangsbewijs (inc. geldig ID-bewijs) tonen bij binnensporten. Let op: er is een uitzondering voor mensen die functioneel aanwezig moeten zijn en voor vrijwilligers. Zij hoeven geen CTB te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, arbitrage, alle vrijwilligers. Dit geldt niet voor ouders die meerijden naar uitwedstrijden, zij moeten bij binnenlocaties wel een CTB tonen.Voor professionele sporters geldt ook een uitzondering. 
 • Je moet een mondkapje dragen in alle openbare  binnenruimtes en op doorstroomlocaties, ook al geldt een coronatoegangsbewijs. Tijdens het sporten hoef je hem niet te dragen. 
 • Bij buitensportlocaties worden buiten niet gecontroleerd, maar moeten bij het betreden van een binnenruimte (zoals kleedkamer, toilet of bestuurskamer) wel een CTB tonen.  De CTB is verplicht  voor sportkantine en op het buitenterras.
 • Sportaanbieders kunnen de CoronaCheck Scanner gratis downloaden.
 • Reserveren en registratie zijn niet meer verplicht. 
 • EHBO-middelen en AED mag je gebruiken. Lees hier de richtlijnen over het verlenen van EHBO en het coronavirus
 • Zorg voor goede hygiëne en ventilatie. Meer hierover kun je lezen op een speciale pagina hygiëne en ventilatie binnensport accommodaties.  

Zwembaden en Sportcentrum Kardinge

Voor de schaatslessen hebben we alle deelnemers een andere tijd aangeboden. Veel zwemlessen starten 15 min eerder zodat zo veel mogelijk zwemlessen gewoon door kunnen gaan. Alle ouders en begeleiders worden persoonlijk bericht via de telefoon of mail. 

Lees alle regels over veilig zwemmen, schaatsen en sporten in de zwembaden en in Sportcentrum Kardinge. Wil of kun je door de nieuwe maatregelen niet meer zwemmen of schaatsen en heb je een jaarabonnement zwemmen/schaatsen-skeeleren of een leskaart zwemles AB of ABC pakket? Dan kun je restitutie aanvragen of je kaart laten verlengen via het formulier op de website.

Sportkantines, clubhuizen en horeca op sportaccommodaties

 • Op het terras  buiten en binnen buiten gelden geen maximaal aantal bezoekers, maar je moet 1,5m afstand houden. De horeca is gesloten van 17.00 tot 05.00
 • Om toegang te krijgen tot de gehele sportkantine/ terras moet je een coronatoegangsbewijs (QR code, incl. geldig ID-bewijs) laten zien. Dit geldt voor personen vanaf 18 jaar. Het maakt niet uit of de kantine beheerd wordt door de vereniging of een pachter.

Aanvraag gebruik sportaccommodatie  

 • Er is één loket (verhuur@sport050.nl.) voor alle vragen over georganiseerde sporten. Wil je bijvoorbeeld een accommodatie huren of weet je niet hoe je een buitensportactiviteit moet organiseren.
 • Activiteiten in de openbare ruimte of op eigen terrein hoef je niet te melden. 
 • Het proces van aanvragen van accommodaties loopt zoals gebruikelijk was voor corona. Bepaalde groepen hebben voorrang op andere.
 • Voor de gymzalen en dojo’s heb je een sleutel nodig. Deze kun je alleen op werkdagen ophalen bij de balie van Sportcentrum Kardinge.

Compensatieregelingen en ondersteunende maatregelen

Er is een compensatieregeling vanuit het Rijk voor sportclubs. De gemeente is in overleg met Sportkoepel Groningen gekomen tot een compensatieregeling naar de verenigingen in de gemeente Groningen. Clubs worden hier rechtstreeks over geïnformeerd. 

Als je vereniging in financiële problemen raakt, of dreigt te raken, horen we dit graag. In dat geval gaan we met je in overleg. Heb je behoefte aan overleg met Sport050? Stuur dan een e-mail naar: verhuur@sport050.nl.

Meer algemene informatie

Op de website van het NOC*NSF vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Alles over het coronavirus in relatie tot sport en bewegen kun je vinden op de websites van  Rijksoverheid,  NOC*NSFRIVM en GGD