Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Georganiseerd sporten

Laatst bijgewerkt: 29 maart 13.11 uur. Alle teksten in cursief zijn de nieuwste coronamaatregelen. 

Op deze pagina vind je de regels voor het georganiseerd binnen sporten, buiten sporten op sportparken, openbare buiten sportplekken en in de zwembaden. Deze regels veranderen regelmatig, dus houd deze pagina goed in de gaten: Hier vind je de actuele informatie die geldt vanaf dinsdag 15 december 2020.

Wie doet wat?

 • Sport050 geeft aan wat de regels voor sporten zijn en zorgt dat deze regels in overeenstemming zijn met de landelijke regels en de regels van de Veiligheidsregio Groningen.
 • De gemeente wil het sporten vooral stimuleren en faciliteren. Als het nodig is mogen Sport050, de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) of politie een sportactiviteit stoppen. Sport050 en de BOA’s van Stadstoezicht kunnen via een steekproef controleren of iedereen zich aan de regels houdt. De verantwoordelijkheid van het volgen en controleren van de regels ligt bij de organisator.
 • De organisator of sportclub is verantwoordelijk voor de communicatie richting haar leden en kan besluiten om bijvoorbeeld de regels (bij versoepelingen) op een later moment in te laten gaan of strengere regels te volgen.

Algemene regels voor alle vereningingsporten binnen en buiten.

Alleen buitensport is nog toegestaan

 • De algemene regels gelden: handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en niet handen schudden. Iedereen met gezondheidsklachten blijft thuis. Bij erge klachten of aangetoond coronavirus bij een gezinslid, blijf je ook thuis. Bekijk ook het protocol van veilig en verantwoord sporten. 
 • Vanaf zaterdag 23 januari hebben we in Nederland te maken met een avondklok. Dat betekent dat we tussen 21.00 uur (vanaf 31 maart 22.00 uur) 's avonds en 4.30 uur 's ochtends niet meer naar buiten mogen, en dus ook niet buiten mogen sporten. Houd daar rekening mee in de planning van de trainingen. Voor topsporters heeft het kabinet een uitzondering gemaakt. De avondklok geldt tot woensdag 21 april 4.30 uur. 
 • Wedstrijden en competities zijn niet toegestaan. Onderlinge wedstrijden van jeugdteams en teams met personen tot en met 26 jaar van een eigen club mogen wel.
 • Er mogen geen ouders of ander publiek langs het veld staan. Zorg dat je plek regelt waar de overdacht van kinderen naar trainers is geregeld.
 • Jeugdspelers van tot en met 17 jaar mogen trainen en onderlinge oefenwedstrijden spelen op de eigen sportaccommodatie.
 • Personen van 27 jaar en ouder mogen alleen in groepen van maximaal 4 personen sporten op een sportaccommodatie, waarbij je 1,5m afstand moet houden. Het is dus mogelijk om met meerdere groepen van maximaal 4 personen op 1 sportveld tegelijk te trainen. Op deze manier kan een team of clubtraining plaatsvinden. Gebruik hierbij gezond verstand. Zorg er wel voor dat de groepen van 4 spelers in vaste samenstelling trainen en dat duidelijk herkenbaar is bij welk groepje iedere speler hoort.
 • Vanaf 3 maart mogen teams van 18 tot en met 26 jaar onder dezelfde voorwaarden sporten als de jeugd tot en met 17 jaar.
 • Normaal spelcontact mag niet meer tijdens het sporten en trainen. Je houdt 1,5 m afstand. Uitzondering zijn kinderen en personen tot en met 26 jaar. Voor of na het trainen (in kleedkamers, naar het veld of de zaal lopen en in de moet iedereen van 13 jaar en ouder 1,5 m afstand houden en mag de groep niet groter zijn dan 2.
 • Sport- en beweegaanbieders mogen met personen van 18 jaar en ouder in de openbare ruimte sporten met max. 4 personen, excl. trainer. Hierbij moet onderling 1,5m afstand gehouden worden en er moet een trainer bij aanwezig zijn. Sport- en beweegaanbieders zijn sportverenigingen, maar ook bijvoorbeeld commerciële sport- en beweegaanbieders. 
 • Vanaf 1 december geldt de mondkapjesplicht in alle openbare sportaccommodatie. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Naast het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte, blijft de 1,5m afstand houden ook nog steeds de basisregel. Tijdens het sporten hoef je geen mondkapje te dragen.
 • De organisator of sportclub is verantwoordelijk voor:
  * het zich houden aan de specifieke geldende regels van de sportbonden en de algemene regels van de gemeente Groningen.
  * het volgen en controleren van de regels.
  * het regelen van algemene coronaverantwoordelijke en een corona coördinator op locatie
  * communicatie naar leden.
  * doen van een gezondheidscheck van de deelnemer vooraf iedere training of wedstrijd
 • Iedereen moet thuis douchen en omkleden. De kleedkamers en douches zijn gesloten.
 • Ga ook zo veel mogelijk thuis naar het toilet.
 • Horeca in en op sportaccommodaties blijven gesloten.
 • EHBO-middelen en AED mag je gebruiken. Lees hier de richtlijnen over het verlenen van EHBO en het coronavirus

Specifieke regels georganiseerd binnen sporten

Alle binnensportaccommodaties zijn gesloten tot en met 20 april 2021. Met uitzondering van bewegingsonderwijs van het primair onderwijs en secundair onderwijs (vanaf 1 maart) 

Specifieke regels georganiseerd buiten sporten

Deze regels gelden naast de algemene regels.

 • Per sportpark moet er een rooster zijn van alle organisatoren samen.
 • Van de toiletten op de sportparken mag zo weinig mogelijk gebruik gemaakt worden. Na gebruik maak je de deurkruk, het slot, de kraan en de wasbak schoon met een doekje voor eenmalig gebruik. 2x per dag maakt de organisator het toilet helemaal schoon.
 • Ouders en publiek mogen niet langs de lijn kijken.

Specifieke regels georganiseerd sporten zwembaden

Binnen zwembaden zijn gesloten tot en met 15 maart 2021. Vanaf 16 maart starten de  zwemlessen voor kinderen  t/m 12 jaar weer. Ook verenigingen die zwemles geven mogen weer starten. Er is een nieuw protocol verantwoord zwemmen.

Openluchtbad de Papiermolen is vanaf donderdag 1 april geopend. Wanneer de overige buiten zwembaden in de gemeente Groningen open gaan is nog niet bekend. 

Specifiek regels georganiseerd sporten ijsbanen

De overdekte ijsbanen van Sportcentrum Kardinge zijn gesloten, het schaatsseizoen zit er op. GGD Groningen gaat de ijsbaan van Kardinge gebruiken als vaccinatielocatie. Alle jaarabonnementen hebben we verlengd zodat je die volgend seizoen weer kan gebruiken. De 12-kaarten zijn onbeperkt geldig. 

Natuurijsbanen kunnen open mits dat verantwoord is en dat de veiligheid voor sporters gegarandeerd kan worden. Kijk op de website van de KNSB voor alle regels. Hier vind je ook een stappenplan voor ijsclubs voor het openen van een natuurijsbaan.

Aanvraag gebruik sportaccommodatie

 • Er is één loket (verhuur@sport050.nl.) voor alle vragen over georganiseerde sporten. Wil je bijvoorbeeld een accommodatie huren of weet je niet hoe je een buitensportactiviteit moet organiseren.
 • Activiteiten in de openbare ruimte of op eigen terrein hoef je niet te melden. 
 • Het proces van aanvragen van accommodaties loopt zoals gebruikelijk was voor corona. Bepaalde groepen hebben voorrang op andere.
 • Voor de gymzalen en dojo’s heb je een sleutel nodig. Deze kun je alleen op werkdagen ophalen bij de balie van Sportcentrum Kardinge.