Duurzaam sporten in Gymzaal De Meet
Nadat eind 2020 Gymzaal De Meet in Haren afbrandde, moesten drie basisscholen voor hun gymlessen naar elders uitwijken. In het proces rondom de herbouw stonden innovatie en samenwerking centraal. Dat is terug te zien in de nieuwe gymzaal, die in juli feestelijk is geopend door wethouder Jongman.
Geluisterd naar de gebruikers
“Als gemeente willen we faciliteren in het kunnen sporten en bewegen. Bewegingsonderwijs is daarbij van groot belang”, vertelt Annette Koops, projectleider bij het Vastgoedbedrijf van de gemeente Groningen. “Daarom was het belangrijk om in de nabije omgeving van drie basisscholen een nieuwe gymzaal te realiseren, waar het bewegingsonderwijs de komende jaren kwalitatief zo goed mogelijk kan worden gegeven.”
Daarvoor was afstemming met degenen die het bewegingsonderwijs verzorgen van belang. “Als gebruiker ben ik vanaf het begin betrokken en heb ik mogen meedenken in het proces van ontwerp en realisatie”, aldus Menco Oedzes, vakdocent bij CBS De Borg. “Dat is hoe we willen werken”, vult Annette aan, “bouwen voor én met de gebruikers.” “Dat proces heb ik als erg prettig ervaren”, vertelt Menco. “De ideeën en aandachtspunten die wij als vakdocenten hebben aangedragen zijn serieus genomen. En daar is ook echt wat mee gedaan.” Dat merkt hij tijdens het lesgeven. Bijvoorbeeld als het gaat om de akoestiek: “Ten opzichte van de vorige zaal is die echt verbeterd. De zachte wanden zorgen ervoor dat de galm die je in veel zalen hebt hier totaal niet is.” Ook qua efficiëntie is er vooruitgang geboekt. “De berging is een stuk ruimer en makkelijker in gebruik. Daarnaast is de zaal meer in de breedte vormgegeven. Voorheen hingen touwen en ringen in de lengte. Nu kan ik met verschillende oefeningen en groepjes werken.” Bovendien stemmen de grote ramen in de gymzaal hem positief.
“Er komt veel natuurlijk licht binnen. Dat is erg fijn lesgeven.”
Buiten (schooltijd) bewegen
Naast vakdocenten is ook de buurt betrokken. Een resultante daarvan is het naastgelegen ‘multisportveldje’. “Omwonenden is gevraagd hoe zij hierover dachten”, vertelt Annette, “en een aandachtspunt dat we terugkregen betrof het basketbalveld; dat zou mogelijk moeten wijken. De kinderen brachten nadrukkelijk de wens van een voetbalkooi naar voren. Ook daar hebben we goed naar geluisterd. Het multisportveld biedt de mogelijkheid voor beide sporten. En nog veel meer.” Erg belangrijk onderstreept Menco: “Het nieuwe buitenterrein is een hele verbetering. Bovendien nodigt het kinderen uit om ook ná schooltijd te spelen, sporten en bewegen.”
Een eyecatcher
Bij de planontwikkeling en realisatie van De Meet is tegelijk oog geweest voor een andere belangrijke ambitie van de gemeente. “We willen rekening houden met het klimaat en duurzaamheid. Circulariteit en natuurinclusiviteit zijn daarom expliciet meegenomen in de uitvraag”, licht Annette toe.
“Wind Design + Build heeft het ontwerp gemaakt en ook de gymzaal gerealiseerd. Daarbij kwamen verschillende vraagstukken aan de orde. We hebben gekozen voor zo veel mogelijk natuurlijke materialen, zoals een houten draagconstructie en een gevel gevuld met papiersnippers en isolatie. Daarnaast hebben we nagedacht over een ontwerp dat demontabel is, zodat de gebruikte materialen in de toekomst kunnen worden hergebruikt.”
Bij de eerste aanblik wordt het innovatieve karakter van het nieuwe gebouw al duidelijk. “De gevel is een echte eyecatcher als het gaat om circulariteit. Deze bestaat namelijk uit gebruikte stoeptegels. Bovendien is in de vormgeving aandacht besteed aan biodiversiteit. De Meet heeft een ‘groen kruidenmix-dak’ en de gevels bieden gelegenheid aan insecten, vogels en vleermuizen om zich te nestelen”, vertelt Annette trots. Zo bezien biedt De Meet meer dan een sportgelegenheid alleen. Het voorziet ‘duurzaam sporten’ van een nieuwe betekenis.
TEKST: MARVIN HUISMAN
FOTO'S: BERT LANTING
Het nieuwste Sport050 magazine online lezen? Klik hier!