Sport050
Nieuws
Flink afvallen of leren zwemmen dankzij het Volwassenenfonds Sport

Flink afvallen of leren zwemmen dankzij het Volwassenenfonds Sport

Voor de een de normaalste zaak van de wereld, maar voor de ander een ver-van-zijn-bed-show: sporten en bewegen. Van ‘geen zin’, tot ‘geen tijd’ en ‘geen geld’: er zijn allerlei redenen te noemen om niet te sporten. Juist die laatste reden mag geen reden zijn, vindt Chantal Molanus van WIJ Groningen. “Ik vind dat iedereen moet kunnen sporten. Ook mensen met een laag inkomen of uitkering.”

Als contactpersoon van WIJ Groningen helpt Chantal mensen met een laag inkomen aan een sport- of cultuurabonnement. “Groningers met een Stadjerspas kunnen gebruik maken van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Jaarlijks kunnen zij voor 300 euro een sportabonnement afsluiten, dit wordt betaald vanuit het fonds. Van zwemmen, tot kickboksen of een abonnement bij een sportschool: alles kan.”

Zwemlessen
Johanna en Elmas zijn twee dames uit de Korrewegwijk die sporten via het fonds. Voor beide heeft het sportabonnement een enorme positieve invloed gehad op hun leven. “Ik ben in april gestart met zwemlessen en heb afgelopen december mijn zwemdiploma A gehaald”, vertelt Elmas trots. “Ik was bang voor water, maar toen ik kinderen kreeg vond ik het belangrijk om te leren zwemmen. Overal in Nederland is water.”

Volwassenenfonds Sport
Elmas komt oorspronkelijk uit Koerdistan en heeft daar nooit leren zwemmen. “Na het leren van de taal en het volgen van een opleiding vond ik het tijd om ook zwemlessen te gaan volgen. Ik had alleen niet genoeg geld om dat zelf te betalen, maar door het Volwassenenfonds kon het ineens wel.” Elmas zwemt nu wekelijks bij Groninger Zwemsportvereniging TriVia.

Weinig sociale contacten
Geld was ook voor Johanna een reden om niet tot nauwelijks te sporten en bewegen. “Ik woog 98 kilo, had weinig sociale contacten en zat veel thuis. Via via hoorde ik van het Sportfonds. Ik heb me daarvoor aangemeld en ben bij Sportcentrum Noord in De Hoogte gaan sporten. Dat begon onder begeleiding twee keer in de week, maar tegenwoordig ga ik dagelijks!”, zegt Johanna met een lach van oor tot oor.

Motivatie en plezier
“Het heeft mijn leven echt veranderd. Hiervoor ging ik alleen naar buiten om mijn zoontje naar school te brengen en halen en verder zat ik de hele dag thuis. Nu begin ik iedere ochtend om 09.00 uur met sporten en soms kom ik hier om 14.00 uur pas weer weg! Dan ben ik niet alleen aan het sporten hoor, maar dan help ik ook andere mensen of maak ik een praatje”, vertelt Johanna.

Afvallen en om elkaar denken
Het sporten heeft zowel het leven van Johanna als dat van Elmas enorm veranderd. Johanna: “Ik ben er dertig kilo door afgevallen, maar dat is nog niet alles. Hier in de sportschool denken we om elkaar. Als ik of iemand anders een tijdje niet in de sportschool is, dan vragen we aan elkaar hoe het gaat. Dat maakt mij gelukkig, dat er iemand om je denkt.”

Diepe bad
Dat geldt ook voor Elmas. “Ik word echt blij van zwemmen. Het is dat ik vanmorgen een afspraak met jou had om hierover te vertellen, maar anders had ik al in het zwembad gelegen. Doordat ik mijn zwemdiploma A heb, mag ik nu in het diepe bad. Dat is echt geweldig, want ik hou van duiken.”

Ook een sport- of cultuurabonnement?
Het nieuwe jaar ook beginnen met sportieve voornemens? Kijk dan op www.volwassenenfonds.nl of neem contact op met het WIJ-Team bij jou in de buurt. Hou je niet van sporten? Dan kun je ook een vergoeding krijgen van 400 euro voor allerlei culturele activiteiten, zoals bijvoorbeeld dansles of een cursus pottenbakken. Het Volwassenenfonds Sport en Cultuur is voor alle inwoners met een Stadjerspas.

Volwassenenfonds